Bureau Buitenland bericht vanuit Egypte. Het land is diep verdeeld, maar toch staat vrijwel vast wie de presidentsverkiezingen gaat winnen.

Egypte wacht nog op de bekendmaking van de kandidatuur van veldmaarschalk Abdul Fatah al-Sisi, maar iedereen gaat er vanuit dat hij de volgende president wordt. Rik Delhaas maakte deze week een reportage in het diep verdeelde land.

Aan de verkiezingen mogen de Moslimbroeders niet meedoen, want zij zijn als terroristische organisatie verboden. Toch zocht hij ook hen op. Hun afgezette president Morsi zit in het gevang. Maar de moslimbroeders kunnen nog altijd op aanhang rekenen en gaan iedere vrijdag de straat op om te protesteren.

De reportage begint op de markt in een volksbuurt van Cairo, waar Delhaas met correspondente Ruth Vandewalle op zoek gaat naar Sisi-memorabilia: chocolaatjes, sleutelhangers, onderbroeken met afbeeldingen van de man. Sisi-spullen zijn tijdelijk goede handel en dus niet moeilijk te vinden. De legerleider is populair. Maar zou het volk niet net zo snel teleurgesteld kunnen raken in hem als in Morsi? En wat is eigenlijk het verschil tussen Sisi en de gehate Moebarak, die drie jaar geleden werd verjaagd?