Portret van een imploderende fractie

Laurence Stassen is de derde van vier Europarlementariërs die correspondent Tijn Sadée achter zich aankregen. Deze reportage voor Bureau Buitenland over Stassen maakte hij in bijzonder woelige tijden.

Laurence Stassen in 2009

Laurence Stassen in 2009

-------------------------------------------
Bureau Buitenland
Donderdag 15 mei, 21.00 - 22.00 uur op Radio 1

-------------------------------------------

Volgende week mag u, net als zo’n vierhonderd miljoen andere Europeanen, stemmen voor het Europarlement. En daarna hoort u er waarschijnlijk weer een hele tijd niets over. Hoe wordt het politieke spel eigenlijk gespeeld, daar in Brussel en Straatsburg? En wat krijgen europarlementariërs nou concreet voor elkaar?

Correspondent Tijn Sadée maakte een viertal radioreportages over evenzoveel Nederlandse Europarlementsleden. Bureau Buitenland zendt op 15 mei tussen negen en tien deel drie uit, met Laurence Stassen van de PVV. Een bijzonder geval, want tijdens de opnames voor deze reportage trok zij zich terug als lijsttrekker, waarop de fractie uit elkaar viel. Na uitzending is de reportage hier te beluisteren.

Deel één ging over Bas Eickhout van GroenLinks: alom bejubeld als talent. Een drammer in debatten over klimaat. Maar kreeg hij ook zijn zin?

In deel twee Dennis de Jong van de SP: hij strijdt voor een socialer Europa, maar zag de afgelopen jaren Europa alleen maar ásocialer worden. Heeft hij gefaald?

In het vierde en laatste deel Esther de Lange, de nieuwe eurofractieleider van het CDA. Ze wil minder Europese bemoeizucht, maar als in Vlissingen gedupeerde vissers haar om hulp smeken benadrukt ze juist het belang van Brussels beleid.

advertentie