In de rubriek shortlist bieden we een korte selectie uit berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: Meriam Ibrahim bevrijd, regen in Recife, Arend Jan Boekestijn over Oekraïne, de snelste non van het Wilde Westen en datingapps op het WK.

Meriam Ibrahim vast/vrij/vast/vrij

Getrouwtrek om Meriam Ibrahim houdt aan. De Soedanese die vastzat op 'death row' omdat ze weigerde haar christelijke geloof op te geven voor de islam, is opnieuw vrijgelaten - nadat ze was vastzat, vrijgelaten en weer vastgezet - omdat ze met valse papieren Soedan zou hebben willen verlaten. Het vreemde is: sinds 1985 is er in Soedan niemand meer ter dood gebracht vanwege afvalligheid. Waar gaat het nu werkelijk om? Volgens The Guardian is het een combinatie van politiek, religieus extremisme en een familievete.

Wordt non die strijd aanging met Billy the Kid heiligverklaard?

Ze was de 'snelste non' in het Wilde Westen: de Italiaanse zuster Blandina Segale. Segale kwam in 1877 naar de Verenigde Staten om arme kinderen les te geven. Ze deed nog veel meer: ze zette scholen en ziekenhuizen op in New Mexico, werkte voor armen, zieken en hielp immigranten en native Americans die hun land en bezittingen kwijtraakten aan oplichters. Ze kalmeerde woedende menigten, redde een man van een massaslachting en weerhield Billy the Kid van het scalperen van vier dokters. Kortom, teveel om op te noemen. Daarom is Blandina Segale nu voorgedragen om heiligverklaard te worden.

Mysterieuze Brusseltweet @Ajboekestijn

Arend Jan Boekestijn was in Brussel voor een voordracht over de Oekraïne-crisis. Daar waren kennelijk spannende ontwikkelingen, zie bovenstaande tweet. En even later dit bericht: 'Zou nu niemand snappen dat Poetin zal reageren op de ondertekening van een EU associatieakkoord met Moldavie, Oekraïne en Georgie morgen?' Aandachttrekkerij of weet Aj meer? Volg hieronder de ontwikkelingen.

Stadion Recife bedreigd door regenval

Het regent in Recife, speelplaats van Duitsland en de Verenigde Staten. En niet zo'n beetje ook: hele straten zijn ondergelopen in de stad aan de Atlantische kust. Nu wordt gevreesd dat het stadion onbereikbaar wordt (en wellicht zelf onderloopt). De vooruitzichten zijn in elk geval niet zo gunstig. Zondag spelen Griekenland en Costa Rica hier tegen elkaar. Wordt het waterballet?

Suppporters dankzij apps massaal van bil bij WK

Seks en voetbal, niet zo'n vreemde combinatie toch? Dankzij apps gaat het nog gesmeerder: voetbalfans in Brazilië maken massaal gebruik van location-based datingapplicaties als Grindr en Tinder. Zo zag Tinder een toename van 50% in downloads en gebruik in Brazilë sinds het WK voetbal daar begon, bij Grindr ligt de toename op 31%. De apps maken het bij gebruikers mogelijk om door foto's te bladeren van mannen en vrouwen die zich in de buurt van de stadions bevinden. Tot er een match is. Bij de Olympische Spelen in Sochi werd er ook veel van de apps gebruik gemaakt en toen was het verkeer te herleiden tot één groep: de atleten.