In de rubriek shortlist selecteert VPRO Buitenland achtergronden bij actuele verhalen in het nieuws. Vandaag: Nederlandse jihadistenvideo, badende olifant, Poetin neemt gas terug, Egyptisch nepziekenhuis, betaalde postbodepraatjes.

Nederlandse jihadistenvideo uit Syriƫ

‘Natuurlijk schrik je als er een tank op je schiet of een bom valt, maar dat is wat anders dan angst’, aldus een Nederlandse moslimstrijder in de Syrische stad Aleppo, die intussen langs de loop van zijn AK-47 door een gat in een rolluik tuurt. Angst is er niet bij, daar zorgt Allah wel voor. En is het niet de bedoeling om te sterven in de strijd? Nou dan. En boem, een ontploffing vlakbij.

Dat zet de toon voor de documentaire/propagandavideo die Nederlandse jihadisten vandaag op Youtube hebben gezet. Een verslag door de ogen van jongens met ernstige blikvernauwing. Over een gedode soldaat: ‘Deze vijand van Allah heeft zijn lot gekregen. Hoeveel vrouwen zal deze man hebben vermoord? Hoeveel kinderen zal hij bruut hebben afgeslacht?’ Dat het antwoord waarschijnlijk nul is, lijkt niet in de jongen op te komen.

Olifant in bad

Helemaal in contrast daarmee, en veel beter voor je bloeddruk, is een prachtig, vier minuten durend filmpje van een olifant die in bad gaat. Olifanten in gevangenschap schijnen vaak mishandeld te worden, maar dit ziet er heerlijk ontspannen uit.

Poetin neemt gas terug

In Oekraïne lijkt de druk een klein beetje van de ketel te gaan. Het staakt-het-vuren dat nieuwbakken president Porosjenko heeft ingesteld, lijkt te werken. En nu heeft de Russische president Poetin het parlement verzocht zijn bevoegdheid in te trekken om met militair geweld de veiligheid van etnische Russen op Oekraïens grondgebied te garanderen. Onder druk van mogelijke EU-sancties? Wie weet.

Egyptisch nepziekenhuis

De Egyptische strijdkrachten beheersen het land, dus ook de ziekenzorg. En tegenspraak wordt niet geduld. Vandaar waarschijnlijk dat het mogelijk is dat volgende week een ziekenhuis wordt geopend met 500 bedden voor patiënten met HIV en Hepatitis-C, die allemaal moeten worden genezen door een wonderapparaat, het 'complete cure device'. Dat is een uitvinding van het Egyptische leger. Net als C-fast, een ziektedetector die verdacht veel lijkt op de 'explosievendetector' van een oplichter die daarvoor veroordeeld is, en uiteraard even goed werkt.

Betalen voor postbodepraatjes

Net als onze posterijen heeft ook Deutsche Post het moeilijk. De marges staan onder druk, dus voor een vriendelijk praatje hebben bezorgers geen tijd meer. Hoewel… tegen betaling kan dat wel! Nu nog bij wijze van proef, in een beperkt gebied. Het klinkt cru, maar vergis je niet, in de Verenigde Staten bestaat iets dergelijks al sinds 1982. En misschien hebben bezorgde familieleden van vereenzamende ouderen best 40 euro per maand over voor zo’n dagelijkse portie menselijk contact.