Argos visual trailer

Financieel gif als genezing?

Ondoorzichtige handel in herverpakte hypotheken stond aan de basis van de financiële crisis. Hoe verstandig is het om die financiële constructies nu nieuw leven in te blazen? Argos onderzoekt het.

------------------------------------
Argos: Securitisatie. Komt het financiele gif uit 2008 terug als medicijn voor de crisis?
Zaterdag 21 juni om 14.00 uur op Radio 1

------------------------------------

De crisis die in 2008 begon, werd veroorzaakt door ‘giftige’ financiële producten. Ingewikkelde constructies met daarin ingenieus verpakte, slechte hypotheken, die door de huizenbezitters niet afbetaald konden worden, veroorzaakten een economische ramp. De gevolgen daarvan zijn nog dagelijks voelbaar.

Een van de economische problemen op dit moment is dat het uitlenen van geld aan bedrijven stagneert. Om de economie te stimuleren moet die geldstroom weer op gang komen. Om dat voor elkaar te krijgen keren securitisaties, verpakte en herverpakte hypotheken, weer terug op de markt.

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, maakte twee weken geleden bekend dat zijn instelling securitisaties gaat opkopen om ervoor te zorgen dat de markt in dat omstreden product weer op gang komt. Er zijn geen concrete bedragen genoemd, maar in de wandelgangen is een bedrag van 50 miljard euro te beluisteren. Vanuit de banken wordt dat gezien als een goede stap. Zij hebben hiervoor gelobbyd.

Maar experts uiten kritiek. Wat gebeurt er als de investeringen van de ECB niet goed uit blijken te pakken? En is de terugkeer naar het financieringsmiddel dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de crisis überhaupt wel een goede oplossing? Luister zaterdagmiddag naar Argos, of achteraf op deze plaats.
 

In de uitzending komen onder meer econoom Ewald Engelen en Rob Koning van de Dutch Security Association aan het woord.