In de rubriek shortlist selecteert VPRO Buitenland korte achtergronden bij actuele verhalen in het nieuws. Met vandaag: de veroordeling van journalisten door Egypte, de leider van ISIS, Polandleaks, humanitair wereldcentrum Dubai en dolfijnen gefilmd door drone.

"Donkere dag voor persvrijheid"

Al Jazeera-journalisten Peter Greste, Mohammed Fahmy en Baher Mohamed zijn in Egypte veroordeeld tot 7-10 jaar gevangenisstraf, vanwege vermeende steun aan de Moslimbroederschap. De Nederlandse journalist Rena Netjes kreeg bij verstek 10 jaar cel. Wrang: terwijl media het vonnis streng veroordeelden, was de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vandaag op verrassingsbezoek in Egypte. Gisteren pleitte Kerry nog voor een vrije pers in het land, vandaag kondigde hij militaire steun aan van 600 miljoen dollar voor het Egyptische leger.

Kampioen noodhulp is... Dubai?

De Verenigde Arabische Emiraten zijn op weg zakencentrum van de wereld te worden. Maar dat vond het leiderschap niet genoeg: het wil centrum van de wereld zijn. Het groepje landen, met onder meer Abu Dhabi en Dubai, breidt daartoe zijn invloed uit van de handel naar humanitaire noodhulp. Zo kwam afgelopen jaar meer dan 70 procent van de noodhulp voor Syrië vanuit Dubai. Er is zelfs een speciale humanitaire stad gebouwd.

De man van 10 miljoen

Hij is de meest gezochte man in het Midden-Oosten: Abu Bakr al-Baghdadi, leider van ISIS. Maar wie is hij? Al-Baghdadi zou imam zijn uit een religieuze familie, een dichter met diploma en gevangene van het Amerikaanse leger in het Irakese Camp Bucca, waar hij niet eens een van de extreemste gevallen was. Hij werkte zorgvuldig aan mythevorming rond zichzelf, schuwt een extreem brute aanpak van zijn tegenstanders niet en doet er zoveel mogelijk aan om buiten zicht te blijven. Inmiddels is de premie op zijn hoofd 10 miljoen dollar.

Polandleaks: "Verhouding met VS is als orale seks"

Is de carrière van de Poolse premier Donald Tusk voorbij? Afgelopen week lekten opnames uit van Tusk, samen met minister van Binnenlandse Zaken Sienkiewicsz en Belka, het hoofd van de (onafhankelijke) nationale bank. De drie bespraken manieren om de economie te stimuleren en zo volgend jaar herverkiezing te garanderen. Veiligheidsdiensten probeerden nog de opnames weg te roven uit de redactiekamer. Dat was olie op het vuur: de opnames werden breeduit afgespeeld in de Poolse media. Moeten er vervroegde verkiezingen komen? En toen kwam minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski nog: hij vergeleek de banden tussen Polen en de Verenigde Staten met orale seks.

Drones schiet surfende dolfijnen

Ze zijn zo slecht nog niet, die drones. Natuurfotograaf Dave Riggs had geluk en filmde met zijn vliegende camera voor de kust van West-Australië een groep van zo'n honderd tuimelaars, een heel sociale dolfijnsoort. De dieren hebben zichtbaar plezier met de golven en surfen erin mee.

Dolphins Surfing from Jennene & Dave Riggs on Vimeo.