Iedereen richt zijn relatie anders in. Neem bijvoorbeeld Teresa en Jan.

--------------------------------------------
2Doc: Alles is mogelijk
Dinsdag 22 juli, Ned 2, 22.45-23.50 uur
--------------------------------------------

In Alles is mogelijk van Ludia Duda (2013) trekt een frisse, energieke Teresa Bancewicz al liftend door Europa en als het even kan door de rest van de wereld. Een paar maanden per jaar, al vijftien jaar lang. Teresa’s thuis is het Poolse platteland. Ze spreekt geen Engels, wel een klein beetje Duits, wat roestig Russisch en verder communiceert ze via handgebaren en vriendelijke glimlachjes. En nee, dit is geen
documentaire over (weer) een twintigplusser die (nog) niet weet wat hij/zij met het leven aan moet en dus maar gaat reizen; Teresa is een innemende vrouw van tachtig jaar.

Nu zijn reizende senioren geen ongewoon verschijnsel. Je zult niet snel liftende pensionado’s tegen komen (wie lift er überhaupt nog) maar reislust is ook hen niet vreemd. De documentaire lijkt in eerste instantie te gaan over de vele kilometers
die Teresa aflegt en de mensen die ze ontmoet, maar langzaam sluipt een ander  personage 'Alles is mogelijk' binnen: Jan, de man van Teresa. Al zestig jaar zijn ze samen, maar ze geven wel een heel letterlijke betekenis aan het (eens moderne) begrip Living Apart Together. Ooit was hij de liefde van haar leven en zij de vrouw van zijn dromen. Nu wonen ze beiden in hetzelfde huis, maar van een gezamenlijk leven is amper sprake. De communicatie tussen hen is tot een minimum beperkt.

In een interview vertelt de documentairemaakster dat ze hen beiden zelfs apart heeft gefilmd. De ene dag de vrouw, de volgende dag de man. Beiden hadden geen idee wat de ander had gezegd of had gedaan. Teresa en Jan zijn verwikkeld in een stil ballet waarin ze om elkaar heen draaien, zorgvuldig vermijdend dat ze per ongeluk tegen elkaar aan botsen.

En dan is er ook nog een derde als een silhouet op de achtergrond: Janis, de Griekse minnaar van Teresa die ze lang geleden op een van haar reizen heeft ontmoet. Zo af en toe komt hij aanwaaien en maakt voor even deel uit van het leven van het echtpaar. Maar ook deze ménage à trois is niet waar het de documentairemaakster om ging. Langzaam, via voice-overs, leren we Teresa én Jan kennen. En net als je denkt dat deze twee mensen elkaar liever kwijt dan rijk zijn spreken ze, afzonderlijk van elkaar, hun enorme verbondenheid met elkaar uit. Alles is mogelijk. En niks is eenduidig.