Dagelijks verse berichten uit de hele wereld. Deze keer: MH17, een brief uit Gaza, Aldi-oprichter overleden, reisadvies voor de Shinkansen, en rare foto's uit Zuid-Afrika.

MH17: nieuws op maandag 21 juli

Ontwikkelingen rond de ramp met vlucht MH17 volgen elkaar snel op. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk dan bijvoorbeeld onderstaande Twitterlijst, met onder meer tweets van enkele Ruslandcorrespondenten. Nog enkele interessante items uit de berichtgeving van vandaag:


 

Een ontroerende brief uit Gaza

'Mijn respect voor de gewonden is eindeloos, met hun vastberadenheid te midden van pijn, lijden en shock; mijn bewondering voor de staf en de vrijwilligers is eindeloos, ...'. De Noorse arts Mads Gilbert werkt in het al-Shifaziekenhuis in Gaza en publiceerde een ontroerende brief over de situatie. Gilbert stelt de Amerikaanse president Obama de vraag: 'Heeft u een hart? Ik nodig u uit om een nacht - slechts één - met ons door te brengen (...). Vermomd als schoonmaker misschien.'

Oprichter Aldi overleden

Hij was de rijkste man van Duitsland, met een vermogen van zo'n 18 miljard euro: Karl Albrecht (94), die op 16 juli overleed. Albrecht richtte samen met zijn broer Theo in 1961 de Aldi op. De supermarktketen werd een groot succes en de twee vergaarden miljarden. Zelf leefde Albrecht vrij eenvoudig: behalve een luxe villa en een golfbaan veroorloofde hij zichzelf geen cruises en tweede of derde woningen. de Aldi ademde discretie en geheimhouding, net zoals Albrecht.

Een ritje met de Japanse hogesnelheidstrein

Op 1 oktober dit jaar viert Japan de vijftigste verjaardag van de Shinkansen, de nationale hogesnelheidstrein. Het netwerk werd aangelegd met zo min mogelijk hindernissen en oneffenheden, om maximale snel-  en veiligheid te garanderen. Plan was ooit om via deze trein een verbinding met het vasteland van China te bewerkstelligen, dat zou nooit gebeuren. The Independent pakt uit met een mooi reisadvies voor deze 'Japanse Concorde'.

De meest bizarre foto's van Zuid-Afrika

Buzzfeed houdt van lijstjes, van fotoseries, maar publiceert ze liefst tegelijk. 31 bizarre foto's die illustreren wat voor vreemd land Zuid-Afrika moet zijn: van een lief meisje in een roze tutu op een roze motorfiets met knuffelbeer, tot verkeersborden als degene hiernaast.