cacaoboer proeft voor het eerst chocola

, Elmar Veerman

Een reportage van Metropolis over een cacaoboer is op YouTube al 7 miljoen keer bekeken. En dat wordt snel meer. Terecht.

Hij verbouwt al jaren cacao, maar N'Da Alphonse heeft nog nooit chocola van dichtbij gezien, laat staan geproefd. In Ivoorkust, de grootste exporteur van cacaobonen ter wereld, is chocola vrijwel niet te krijgen. Wat gebeurt er als N'Da een stuk chocola proeft, voor het eerst in zijn leven? Een reporter van Metropolis probeerde het uit. Dat leverde een ontroerende reportage op, die uitgroeide tot een internationale hit. (En hoe komt dat? Nou, hierdoor.) Op YouTube staat de teller op 7 miljoen views. Kijk zelf maar of je dat terecht vindt.

Bekijk hier de lange versie van de reportage. Die duurt een kwartier, en ook dat is welbestede tijd.

De reportage was onderdeel van de uitzending van Metropolis over chocola, voor het eerst uitgezonden op 6 februari en herhaald op 24 juli.

Er is trouwens nog een Metropolis-reportage die deze maand een enorm publiek wist te bereiken via YouTube: die over een Japanse kunstenares die gedecoreerde afdrukken van haar edele delen maakt. Ruim een half miljoen keer bekeken. Die wil je nu natuurlijk ook zien. Hier dan. 

advertentie