Berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: wapens onderschept op vliegveld, Britse belastingontduikers, het spiekbriefje van Romero, Japanse woede na Chinese cartoon en de gevaren van Hobby Lobby.

Britse rijken ontduiken belasting

De komende dagen kun je onthullingen verwachten over belastingontwijkende Britse rijkaards, meldt het Center for Public Integrity. Onder meer operazanger Placido Domingo, Dire Straits-muzikant Mark Knopfler, stofzuigeruitvinder James Dyson en Hollywood acteur Mel Gibson. Plus mensen die veel geld hebben gedoneerd aan de campagnes van conservatieve politici.

De gevaren van Hobby Lobby

In de Verenigde Staten is het een big issue: Hobby Lobby. Vorige week oordeelde een rechter dat grote bedrijven dezelfde religieuze rechten hebben als mensen. Dit zou nodig zijn om de rechten van medewerkers van die bedrijven te beschermen. Aanleiding was de zaak waarbij bedrijven in verzet gingen tegen het verplicht vergoeden van de pil. Een rechter gaf ze gelijk, omdat dit de religieuze vrijheid van aandeelhouders zou aantasten. Maar hoe is het zover gekomen? En wat betekent het oordeel nu werkelijk: wat zijn de risico's?

Van lippenstiftmes tot knutselbom: wapens die worden onderschept op Amerikaanse vliegvelden

Het is misschien wel stressbron nummer 1 van vakantiegangers: de security check. Hoezeer je ook weet dat jij geen smokkelaar of terrorist bent, het is toch altijd eventjes ongemakkelijk. De Amerikaanse Transportation Security Administration herinnert ons nog eens aan het nut van de scanners op vliegvelden. Talloze verboden wapens worden dagelijks onderschept: lippenstifmessen, werpsterrren, samuraizwaarden, pistolen, granaten, vuurwerk, bomvesten...

Chinese cartoon met bomexplosies Hiroshima en Nagasaki: Japan not amused

Een advertentie in een Chinese krant heeft de verhoudingen met Japan weer op scherp gezet. In de Chongqing Youth Daily, verbonden aan de jeugdafdeling van de communistische partij, stond een paginagrote advertentie met de kop 'Japan wil weer oorlog' en daaronder een landkaart met - ach - bekijk het hieronder maar. Verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog liggen ook in Japan en China nog altijd erg gevoelig. Zo werden Chinese troostmeisjes massaal ingezet voor Japanse soldaten, maar wordt dit nog altijd niet erkend in Japan.

Argentijnse doelman Romero gebruikte spiekbriefje

Het is eerder voorgekomen: penalty's op het WK en een doelman die zijn huiswerk goed gedaan had. Sommige spelers zijn nogal trouw aan de hoek die ze kiezen en dan vergroot voorkennis de kansen. En ook dit is niet uniek: de Argentijnse keeper Sergio Romero gebruikte een spiekbriefje om de Nederlandse penalty's te kunnen voorspellen. Maar wat stond daar nu precies op?