Wat was jouw blikverruimende reiservaring? VPRO Buitenland ontving op deze oproep talloze mooie foto's en verhalen. Esra Pander uit Kollum trok met haar backpack naar Nieuw-Zeeland.

Een nietszeggend, grijsachtig en enigszins saai gebied met hetzelfde pokkeweer als in Nederland waarvoor ik helemaal naar het einde van de wereld vlieg: Nieuw-Zeeland. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden is dat het mijn hart zou stelen en ik er achter kwam dat ik me met een foeilelijke helm en een stuur bij de hand, zoveel gelukkiger zou voelen dan languit op een ligstoel met een cocktail op het strand.

Geen miljoen euro kon tegen het gevoel op toen ik met 60 k/m per uur vanaf een steile weg recht naar beneden zoefde, ondertussen mijn hoofd 360 graden draaiend om te genieten van de omgeving terwijl ik de vliegjes probeerde te vermijden. Dit leek in het niets op het platte Nederland, waar had ik die onnozele gedachte ooit vandaan gehaald?!

Wat Nieuw-Zeeland me heeft laten inzien is dat het leven niet alleen maar draait om stappen, kleding kopen en luxe dingen bezitten. Het enige dat je moet doen om hier achter te komen is je veilige haven verlaten en met een backpack op je rug de wijde wereld in gaan... life is a big adventure, you better enjoy it!

Wegens succes verlengd!

Wat was jouw blikverruimende reiservaring? Stuur je inzending uiterlijk 31 augustus naar buitenland@vpro.nl. Geselecteerde verhalen maken kans op een buitenlandprijzenpakket en publicatie in de VPRO Gids.