Wat was jouw blikverruimende reiservaring? VPRO Buitenland ontving op deze oproep talloze mooie foto's en verhalen. Sander Smit had een vieze eetervaring in Bangkok, Thailand.

Een typisch Latijns-Amerikaans ontbijt bestaat uit rijst, kip en bonen. Tussen de middag eet men rijst, kip en bonen, om 's avonds te dineren op rijst, kip en bonen. Een enkele keer trekt een avontuurlijke kok de stoute schoenen aan ('kijk nou, een half bakbanaantje bij onze rijst, kip en bonen!'), maar dat soort culinaire uitspattingen zijn slechts uitzonderingen die de rijst, kip en bonen-regel bevestigen.

Toen we na achtenhalve maand reizen door Latijns-Amerika landden in Bangkok, konden we onze smaakpapillen dan ook nauwelijks in toom houden. Thailand, het land van exquise smaaksensaties, van dampende pad thai en krokant gebakken basilicumblaadjes, van het delicate evenwicht tussen zoet en zuur, zout en bitter. En daar, in een smal zijstraatje van de Chatuchak-markt, op onze eerste dag in Bangkok, gebeurde het: een ontmoeting met een witte boterham, een bolletje ijs, een klodder rijst en een handje pinda's.

Gat-ver-damme.

Wegens succes verlengd!

Wat was jouw blikverruimende reiservaring? Stuur je inzending uiterlijk 31 augustus naar buitenland@vpro.nl. Geselecteerde verhalen maken kans op een buitenlandprijzenpakket en publicatie in de VPRO Gids.