In juni 2013 zette Edward Snowden de wereld op zijn kop met onthullingen over ongelimiteerde spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Op een hotelkamertje in Hongkong openbaarde hij honderden documenten aan The Guardian-journalist Glenn Greenwald. Ze waren niet alleen op die kamer. Documentairemaker Laura Poitras was er ook – met haar camera. Ze maakte de documentaire Citizenfour: een adembenemende real-life registratie van een historische gebeurtenis.

---------------------------------------------------------------

Citizenfour
vrijdag 28 november 22:30 uur, - Tuschinski 1

---------------------------------------------------------------

nooit meer slapen: teun gautier over citizenfour

Een hotelkamer in Hongkong waar een klokkenluider het ene staatsgeheim na het andere onthult. Dat is het decor van de film 'Citizenfour' van documentairemaker Laura Poitras. De hoofdrolspeler van de documentaire, die op het IDFA is te zien, is oud-NSA-medewerker Edward Snowden. Floortje Smit praat met Teun Gautier, een van de initiatiefnemers van het Nederlandse klokkenluidersplatform 'Publeaks'.

regisseur aan de keukentafel: laura poitras

In Regisseur aan de Keukentafel Internationaal praat Chris Kijne met Laura Poitras over Citizenfour en over de gevolgen van deze film voor haar persoonlijk en de andere betrokkenen. Klik op de teaser hieronder, ook voor trailer en Q&A die oud Amerika correspondent Eelco Bosch van Rosenthal had met de maker.