De Zambiaan Guy Scott is sinds afgelopen week het eerste blanke staatshoofd in zuidelijk Afrika sinds 20 jaar. Hij werd naar voren geschoven na het plotseling overlijden van de president in Zambia. Scott nam meteen maatregelen die het volk niet pikte, wat leidde tot hevige protesten en rellen. Bram Vermeulen sprak met Scott voor de serie Dwars door Afrika. 'Ik werd ervan beschuldigd dat ik een verrader was.'

scott en bram

'Een week na de dood van president Sata van Zambia zijn in de hoofdstad Lusaka rellen uitgebroken. Betogers zijn woedend dat de blanke interim-president Scott zijn rivaal, de zwarte minister Lungu, uit een hoge partijfunctie heeft gezet,' zo schrijft de NOS.

Je krijgt geen toelichting verder en denkt bijna dat hier sprake is van racisme. Maar in het gesprek dat Bram Vermeulen onlangs voerde met Scott voor de serie Dwars door Afrika, maken we kennis met een Scott die al op jonge leeftijd vond dat zwarte kinderen ook welkom waren op de banke school waar hij naartoe was gestuurd. Het leverde meteen boze gezichten op op die school, vertelt hij Bram. Scott tegen Bram: 'Ik werd er van beschuldigd dat ik een verrader was, van mijn stand, van mijn ras.' 

Scott spreekt met Bram in de serie vooral over de komst van Chinezen. Hij is een van de weinige politici die dat ontmoedigt. Omdat het voor illigale immigranten zorgt en omdat er belasting achter wordt gehouden.

Deze week is Scott in opspraak gekomen bij het volk omdat hij zijn rivaal, de zwarte minister Lungu, uit een hoge partijfunctie heeft gezet. Zambianen ging de straat op en zochten met stenen de confrontatie met de politie. Die zette traangas in. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen. 

Scott is als interim-president het eerst blanke staatshoofd in zuidelijk Afrika sinds Frederik de Klerk, die in 1994 de macht overdroeg aan Nelson Mandela. In januari zijn er waarschijnlijk nieuwe presidentsverkiezingen.

Waarnemend president Guy Scott vertelde in januari 2014 aan Bram Vermeulen waarom hij volgens de grondwet geen president van Zambia kan worden. De NOS zette het VPRO-fragment online.