Iedereen kent Jelle, Adriaan, Stine of Bram wel van hun bijzondere reisseries. Maar voor de VPRO reizen al jaren nog veel meer makers de wereld over. Voor de radio bijvoorbeeld. Hun stemmen en namen klinken vertrouwd, maar meer van hen weten we niet. Maak kennis met: radiomaker Jacqueline Maris.

wie is jacqueline maris

Radiomaker Jacqueline Maris (1959) stopte 1 januari 2014 op de redactie van Bureau Buitenland om als freelancer de wereld rond te reizen. Jacqueline was vanaf 1995 werkzaam bij de VPRO. Ze maakte diverse reportages, waaronder Cry Liberia waar zij in 2007 de Dick Scherpenzeelprijs voor won. Maar naast Afrika was zij ook veel in Amerika en het Midden-Oosten te vinden. Zo maakte ze Driemaal Detroit met Jan Donkers en Villa Westbank met Ellen van Dalen - alle hieronder te beluisteren. In dit portret blikt zij terug op haar reportage From the Devils Pit, over de ghettowijken in Southie, Zuid-Boston en St. Thomas, New Orleans. 

From the devils pit

‘Als je iets heel heftigs meemaakt, dan ga je daar naar terug. Tenminste, ik wel’, aldus Jacqueline. Op een eerdere reis naar Amerika zag Jacqueline op het vliegveld het boek All Souls liggen. All Souls is het verhaal van een alleenstaande moeder met zes kinderen van allemaal verschillende vaders en van die kinderen gaan er drie dood. Eén kind door zelfmoord, één aan drugs en één kind aan geweld. Dit boek maakt indruk op de radiomaakster en wordt daarmee de aanleiding om From the Devils Pit te maken.

Via Michael Patrick MacDonald - schrijver van het boek All Souls - komt Jacqueline in contact met Leo, de hoofdpersoon uit het boek. Als ex-gangmember, ex-gevangene en ex-verslaafde is hij nu werkzaam als sociaal hulpverlener. ‘Everyone was a friend of Leo’, dus leidt hij Jacqueline rond door de donkere drugsstraten van Southie in, die vooral ’s nachts tot leven komen.

Op een avond introduceert Leo zijn straatvriend Ronnie. Jacqueline merkt meteen dat het een prachtige aanvulling is voor haar verhaal, maar Ronnie voelt er niets voor geïnterviewd te worden. Dus moet de radiomaakster alles uit de kast halen om hem te overtuigen mee te werken. Maar hoe doe je zoiets? Jacqueline legt uit.

Jacqueline spreekt een half uur met Ronnie. Normaal monteert ze hieruit een kort fragment. Maar dit keer is de radiomaakster zo onder de indruk van het verhaal van de jongen, dat ze vijftien minuten van het gesprek aan een stuk laat horen. Wat vertelt hij haar? 

Naast Ronnie maakte ook Jennifer een grote indruk op de radiomaakster. Vanuit de mist komt zij Leo en Jacqueline tegemoet skaten. Luister hier hoe deze ontmoeting verliep. 

Ook al is het lang geleden dat deze reportage is gemaakt, het thema is volgens de maakster nog steeds actueel en daarom het beluisteren waard. Want: 

From the devils pit & meer