Schatgraven: Stine Jensen

Als er iets is waar de VPRO gespecialiseerd in is, zijn het wel de buitenlandprogramma's. Bekende Nederlanders selecteren in de speciale kerstserie Schatgraven hun favorieten. Dit keer: filosoof Stine Jensen.

Stine Jensen

Stine Jensen (1972) is filosoof, schrijver en presentator. In die laatste rol maakte ze bij de HUMAN de filosofie-serie Dus ik ben en voor de VPRO Licht op het Noorden, over Skandinavië.

De top 3 van Stine Jensen:

1. Extreem leven. Natalie Righton in Afghanistan (2013)

Deze serie is een echt waagstuk en laat het leven zien van een oorlogsjournaliste van heel dichtbij ervaren. Hoe het werkt en wat je kan als westerse vrouw in een land als Afghanistan.

2. Van Dis in Indonesië - De wraak van de tijger (2012)

Van Dis in Indonesië: prachtig vond ik de aflevering waarin Van Dis op zoek gaat naar een tijger. En eigenlijk hoopt 'm niet te vinden. Doodeng natuurlijk.

3. Langs de grenzen van Turkije - Poort naar Europa: Griekenland (2012)

Aangrijpend, schrijnend en inzichtelijk vond ik de aflevering over de Syrische vluchtelingen die aankomen na een barre tocht in Turkije.

Over het genre van de buitenlandprogramma's

Wat maakt een buitenlandprogramma geslaagd?

Een buitenlandprogramma vind ik geslaagd als je het gevoel hebt dat je mee op reis bent. Als je iets leert wat je nog niets wist en iets beleeft wat je hart raakt en je verbindt met mensen aan de andere kant van de wereld.

Stel er is eindeloos budget. Welk buitenlandprogramma zou gemaakt moeten worden?

Ik wil graag een vervolg maken op Licht op het Noorden. Scandinavië is het spil van grote vragen van de toekomst waaraan wij ons spiegelen: individualisme, emancipatie, kapitalisme, you name it. IJsland, Groenland, en het hoge Noorden.