Polen, Oekraïne, Argentinië: Dat is nog maar een greep uit de landen waar afgelopen weekend verkiezingen werden gehouden. Maar de ene verkiezing is de andere niet. In Bureau Buitenland namen we er drie onder de loep.

Polen

In Polen staan zondag de parlementsverkiezingen op de planning. De kans is groot dat voor het eerst in acht jaar een wisseling van de macht plaatsvindt. Polen-correspondent Michiel Driebergen bericht daarover vanuit Krakau: ‘Volgens de peilingen gaat het populistische Recht & Rechtvaardigheid van Jarosław Kaczyński de verkiezingen winnen. De meeste Polen zijn namelijk nogal negatief over de huidige regeringspartij: Het Burgerplatform. Beide partijen zijn erg conservatief; Recht & Rechtvaardigheid nog meer dan het Burgerplatform.’

Bestaat er in Polen dan geen Links? ‘Nee, bijna niet. Er zijn een aantal kleine progressieve clubjes. In de peilingen staan zij nu op 7% van de stemmen. Het is nog altijd een taboe om links te zijn. Links wordt hier nog altijd gezien als communistisch.’

Rockster for president

En valt er verder nog wat te kiezen in het Poolse politieke spectrum? ‘Er is een oude rockster die de Cookies beweging heeft opgericht. Tijdens de presidentsverkiezingen van een paar maanden geleden werd hij ineens derde. Nu doet hij mee met de parlementsverkiezingen, maar niemand weet wat hij precies vindt en wil’, aldus Driebergen.

Eén van de hits van de Poolse ‘rockster turned politician’:

Wat de uitslag van de Poolse verkiezingen voor gevolgen kan hebben voor Europa hoor je hier.

Oekraïne

Oekraïne houdt zondag lokale verkiezingen. Eigenlijk zou ook de bevolking in het oosten van Oekraïne zondag haar stem uitbrengen, maar zij zijn pas in februari aan de beurt (de regio's zijn in handen van pro-Russische separatisten die de verkiezingen op alle mogelijke manieren dwarsbomen).

Fleur de Weerd is niet optimistisch over de stembusgang in het land waar zij correspondent was. ‘De enige die op dit moment iets af kan dwingen in Oekraïne is Europa,’ zegt de Weerd. ‘De verkiezingen draaien nog steeds om een machtsspel van oligarchen en conspiracy theories. Het is eigenlijk één corrupte bende.‘

Deze week verscheen het debuut van Fleur de Weerd: ‘Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne.’ Ze sprak daarover in Bureau Buitenland.

Argentinië

Wie ook zondag naar de stembus gaan zijn de Argentijnen. Aan het presidentschap van Cristina Kirchner komt sowieso een einde, want haar tweede termijn zit er bijna op.

Tijdens haar presidentschap ging Argentinië voor de tweede keer in dertien jaar failliet. Toch juicht nog bijna de helft van de bevolking Kirchner toe. Wat is toch de kracht van het ‘Kirchnerisme’? Luister naar de reportage die correspondent Katy Sherriff maakte.

Andere landen waar dit weekend verkiezingen zijn: Tanzania, Guatemala, Bulgarije, Haïti, Oman, Ivoorkust en Colombia.