Wist je dat er nog nooit zoveel kinderen (tot 18 jaar) op de vlucht zijn? Een kleine greep uit de vluchtverhalen over en door jonge mensen, gemaakt voor de vpro.

bikkels: glaucio

Maart 2015: Gláucio (13 jaar) en zijn vader, moeder en zusje wonen in een asielzoekerscentrum. Ze hebben de rechter al heel vaak gevraagd of ze in Nederland mogen blijven, maar die zei steeds 'nee'. Zijn vader was vroeger een soldaat en dan ben je 'fout' in Nederland. Dat je weer terug moet naar het land van je vader heet 'uitgeprocedeerd'. Nu moet de hele familie terug naar Angola, ook Gláucio. Angola ligt in Afrika, dat weet ie, maar meer ook niet. Voor Gláucio is dit alles onbegrijpelijk, want hij is hier geboren.


Op vrijdag 28 augustus 2015 werd de 13-jarige Glaucio en zijn 18-jarige zus Marcia samen met hun ouders opgepakt. Ze moesten terug naar hun eigen land, Angola, ook al woonden ze hier inmiddels al 15 jaar. Nederlandse mensen reageerden allemaal heel boos. De rechter bepaalde drie dagen later dat ze toch mochten blijven.

van afghaanse vluchteling tot aussie beachboy

Nederlanders vinden het heel belangrijk dat vluchtelingen die blijven zich snel thuis voelen en net zoals wij worden. Dus ook om zes uur eten, sinterklaas vieren enzo. Integreren heet dat. Metropolis TV liet haar correspondenten wereldwijd voorbeelden zien hoe migranten dat succesvol doen.
Een mooi voorbeeld is Kazim. Drie jaar geleden spoelde de Afghaanse jongen na een barre boottocht aan op het Australische strand. Kazim is zo geïntegreerd dat hij andere migranten helpt integreren.

mijn moeder is illegaal

Shemeyne (10) is illegaal in Nederland. Haar moeder is vanuit Nigeria gevlucht naar Nederland, maar Shemeyne en haar zusje zijn hier geboren. Ze heeft nog aan niemand op school durven vertellen dat ze illegaal is, want ze is bang dat ze de enige is. Shemeyne snapt niet waarom ze geen paspoort krijgt; ze is hier toch geboren?

dorst: wat zit er in je vluchtkoffer

Sandra Kaas hees zichzelf in een kofferpak en stelde deze vraag aan zes vluchtelingen. Wat namen ze mee en wat lieten ze achter?

Deze zorgvuldig gemaakte mini-doc werd gemaakt door Dorst, het VPRO-platform voor jong talent en experiment.
Dorst, 2014

wist je dat..

* 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht.
* De helft is onder de 18 jaar.
* In de eerste twee maanden van dit jaar reisden zeker 500 kinderen in hun uppie. Sommigen zijn volgens Save the Children zelfs jonger dan zes jaar.
* De meeste kinderen die op de vlucht zijn en naar Europa reizen komen uit: Syrië, Libië, Afghanistan, Eritrea en Somalië. Syrië ligt in het Midden-Oosten, Afghanistan in Azië, de andere landen in het noorden van Afrika.
* Zeker 3400 kinderen zijn spoorloos verdwenen tijdens hun vlucht.
* Er zitten bijna 40 duizend kinderen in een asielzoekerscentrum in Nederland.
* De helft van het aantal aanvallen door militairen in Syrië was gericht op scholen.

(bron: IND, COA, UNHCR, VluchtelingenWerk & Save the Children)