Zitten de Russen erachter? Hoe denken die Nederlanders dan over Oekraïne? En hoe kunnen we ons imago verbeteren? Deze vragen over het Nederlandse referendum komen uitgebreid aan bod in Oekraïense media.

De Oekraïners wisten niet wat hun overkwam: Nederlanders gaan stemmen over het Associatieverdrag van de EU met Oekraïne? En dat terwijl het verdrag al is geratificeerd? De Oekraïense buitenlandexperts raken niet over uitgepraat over het door weblog GeenPeil geïnitieerde referendum dat 6 april gehouden wordt. ‘Het is inmiddels een dagelijks gespreksonderwerp in de media hier,’ zegt correspondent Michiel Driebergen vanuit Kiev.

MH17

Er wordt op verschillende manier over het referendum gesproken en gedebatteerd. Ten eerste, hoe zit het met die Nederlanders? Houden ze soms niet van Oekraïne? Volgens een van de debatdeelnemers komt het door MH17. Daardoor hebben Nederlanders een slecht beeld over Oekraïne. Buitenlandexpert Catharina Zarembo stelt in een televisiedebat dat Nederlanders vooral erg eurosceptisch zijn: ‘Over Oekraïne weten ze helaas niet zoveel.’ Maar ook de rol van Rusland komt aan bod.  Zitten zij soms achter het referendum?

Imago

‘Nederlanders weten vooral veel negatieve dingen over Oekraïne op te noemen,’ zegt Driebergen. Een belangrijke vraag is dus ook hoe Oekraïne het imago kan verbeteren. Docent journalistiek Yevhen Fedchenko richtte twee jaar geleden de website stopfake.org op, met als doel om internationale media te screenen op nepnieuws. Fedchenko wil daar nu een Nederlandse variant van lanceren en aan het Nederlandse publiek laten zien dat er een grote propagandamachine aan de gang is: ‘Ik wil uitleggen hoe het echt zit, want naarmate het referendum dichterbij komt zal de propaganda alleen maar toenemen. En niet alleen in Oekraïne.'

Luister hieronder naar de hele reportage van correspondent Michiel Driebergen.