El Fonoll was een aantal jaren geleden nog een verlaten dorp in Cataloniƫ. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister voor naturisten. Bureau Buitenland-correspondent Edwin Koopman gaat uit de kleren en doet verslag voor de Europa-estafette.


De Europa-estafette: dagelijks tussen 12.00 en 13.00 uur in De Sportzomer op NPO Radio 1. Klik hier om de reportage over het Catalaanse nudistendorp te beluisteren.


Wanneer je het Catalaanse dorpje El Fonoll nadert, bestaat er een goede kans dat je het volgende bord tegenkomt.

Bezoekers worden hartelijk welkom geheten, maar het is niet de bedoeling dat zij roken, ongevraagd foto- of videoopnames maken, of wapens bij zich dragen. En ja, het dragen van kleren is eigenlijk ook niet de bedoeling.

El Fonoll is een naturistendorp. Dit betekent dat mensen er bloot rond mogen lopen. Maar anders dan bijvoorbeeld het 'nudisme', staat het naturisme tevens voor een bepaalde levensvisie. Naturisten proberen vaak duurzaam te leven en hebben veel aandacht voor de natuur.

Zo wordt in El Fonoll veel met lokale, duurzame producten gewerkt. Elektriciteit komt onder meer van windmolens. En de omgeving van het dorp, dat zo'n twee uur rijden van Barcelona ligt, is bijzonder bosrijk.

Twintig jaar geleden was El Fonoll nog één van de honderden verlaten dorpen in Catalonië. Maar in 1998 besloot een oud-zakenman, Emili Vives, het volledige dorp te kopen.

In acht jaar tijd knapte hij het meer dan duizend jaar oude El Fonoll op. En langzaam maar zeker begonnen mensen weer naar de afgelegen riviervallei te komen. Inmiddels wonen er zo'n 25 mensen permanent, maar tijdens weekenden kan het dorp soms wel 200 bezoekers trekken.

De grootste trekpleister is een gigantische vegetarische paella, die iedere zondag wordt klaargemaakt. En natuurlijk wordt ook deze paella zonder kleding bereid en gegeten.

In El Fonoll worden kamers, woningen en caravans verhuurd, en ook kampeerders zijn er welkom. Er is een winkel, een zwembad en een waterput, en je vindt er verschillende biologische moestuintjes en sportvoorzieningen.

Volgens naturismegids.nl heeft dit al een paar Nederlandse bezoekers aangetrokken. De acht reviews die je op deze website vindt lopen sterk uiteen. Waar alle gasten het over eens zijn is dat het comfort op de camping niet erg groot is, maar voor de één is dit een groter probleem dan voor de ander.

Hoe Bureau Buitenland-correspondent Edwin Koopman El Fonoll ervaart hoor je in de Sportzomer-rubriek 'De Europa-estafette'. Klik hier om de reportage te beluisteren.

De Europa-estafette

De Europa-estafette loopt langs lokale initiatieven in verschillende Europese landen, waarbij mensen zélf een sociale, economische en/of milieucrisis te lijf gaan, onafhankelijk van 'Brussel' en nationale politici. Deze week is de estafette in Spanje. Eerder liep de estafette onder meer door Duitsland en Hongarije.