Een hek van prikkeldraad tegen vluchtelingen. Een premier die vreest dat Europeanen 'een minderheid' zullen worden op hun eigen werelddeel. Een extreem-rechtse partij in het parlement en onrustmakende sentimenten tegen Joden en Roma.


De Europa-estafette: dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur in De Sportzomer op NPO Radio 1.

Wie het nieuws de afgelopen jaren gevolgd heeft, krijgt niet bepaald de indruk dat Hongarije een vrolijk en tolerant land is. Toch bestaan er ook andere sentimenten in dit Oost-Europese land.

Zo vond er op 3 juni een bijzonder concert plaats op het Heldenplein in hartje Boedapest. Hierbij werd gratis klassieke muziek gespeeld in de open lucht, waar honderden kansarme jongeren uit heel Hongarije op kwamen dansen, inclusief Roma-kinderen. Het doel? Samen dansen en laten zien dat je samen iets moois kunt creëren.

Dansen voor tolerantie

De dansvoorstelling is een initiatief van het Budapest Festival Orchestra met de internationaal bekende dirigent Ivan Fischer. Fischer maakt zich grote zorgen over de intolerantie in zijn land. Eerder maakte hij daarom al de opera 'The Red Heifer', waarmee hij de groeiende acceptatie van antisemitische ideeën in Hongarije aankaart.

Bij de dansvoorstelling in Boedapest gaat het in de eerste plaats om de positie van de Roma (ook wel bekend als Zigeuners) in de Hongaarse samenleving. Zo'n tien procent van de Hongaarse bevolking behoort tot de Roma, maar de Roma-kinderen gaan vaak naar andere scholen dan andere Hongaren.

Volgens Fischer draagt dit bij aan een klimaat waarin er veel negatieve vooroordelen over Roma bestaan. Roma-kinderen worden dan ook vaak gepest, en hun ouders zijn vaak arm en werkloos. Door middel van een gemeenschappelijke dansvoorstelling, waaraan zowel Roma- als niet-Roma-kinderen deelnemen, wil Fischer de jeugd nader tot elkaar brengen en ze samen een bijzondere dag laten beleven.

De Europa-estafette

Meer over deze bijzondere dansvoorstelling hoor je vrijdag in 'de Europa-estafette', tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1. Dit is een vaste rubriek van De Sportzomer, waarin correspondenten van het VPRO-programma Bureau Buitenland op zoek gaan naar lokale oplossingen tegen Europese crises.

Vorige week liep de Europa-estafette langs lokale initiatieven in Duitsland: een overzicht daarvan vind je via deze link. Deze week is de Europa-estafette in Hongarije, waar eerder deze week onder meer deze reportage over de terugkeer van de schillenboer gemaakt werd.