Chinese ouderen, die niet meer nodig zijn om te werken of om de (klein)kinderen op te voeden, zoeken hun heil in seniorencentra. Samen verdrijven ze daar met potjes mahjong en pingpong de eenzaamheid.

Bureau Buitenland
Dinsdag 10 mei, 20.00-20.30 uur NPO Radio 1

Mevrouw Chen Jia Yan is een gepensioneerd kleuterleidster en leidt Bureau Buitenland rond op haar werk bij een seniorencentrum. Zij vindt het belangrijk dat oudere mensen een leuke tijd hebben. Waar de regering hen juist stimuleert om alleen thuis te blijven. Chinese ouderen gaan voor elkaar zorgen, nu hun kinderen het te druk hebben met werk en opa en oma niet meer nodig zijn voor de opvoeding van de kleinkinderen.

Het seniorencentrum, of gemeenschapscentrum zoals het eigenlijk word genoemd, bestaat pas een paar jaar. Desalniettemin is het centrum erg populair onder senioren. Er wordt fanatiek gepingpongd, volop geflirt, maar ook mahjong gespeeld. Je zou niet zeggen dat deze 'ouderen' met pensioen zijn. Dat ze met pensioen zijn, merk je aan hun eenzaamheid. Zij missen de gemeenschapszin van vroeger en proberen dat hier terug te vinden.

De meesten ouderen komen hier dagelijks, niet alleen voor de gezelligheid maar ook om elkaar te helpen. Vroeger toen de communistische partij nog bepaalde waar je woonde en werkte, leefden de mensen samen in woongemeenschappen. Het was de tijd van het collectivisme. Nu is het, vooral in de grote steden, ieder voor zich. Een van de dagelijkse bezoeksters legt uit: 'Zodra je met pensioen gaat, kun je de deur achter je dichttrekken en kom je niemand meer tegen.' Seniorencentra en de ouderwetse gezelligheid die er bij komt kijken, zijn de oplossing voor eenzaamheid onder ouderen. In China schieten dit soort centra dan ook als paddenstoelen uit de grond.

China kampt met vergrijzing en daar zijn de ouderen de dupe van. De reportage laat horen hoe een normale dag op zo’n gemeenschapscentrum eruit ziet. Zo blijkt dat de meeste ouderen nog harstikke vitaal zijn. Ook niet zo gek aangezien je in China gemiddeld op je 53ste stopt met werken. De regering wil de pensioenleeftijd verhogen om eenzaamheid onder gepensioneerden tegen te gaan. Totdat het zo ver is, moeten dit soort seniorencentra een uitkomst bieden.

meer te zien en luisteren