De schillenboer komt terug. Althans, in het Hongaarse dorpje Nagyvázsony. Maar als het aan burgemeester Szabolcs Janos Fabry ligt, zijn vuilniswagens in heel Hongarije straks grotendeels door paard en wagen vervangen.


De Europa-estafette: dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur in De Sportzomer op NPO Radio 1.

Waarom zijn wij eigenlijk ooit op vuilniswagens overgestapt? Dat is de vraag die blijft hangen nadat je de lijst met voordelen van de schillenboer hebt gehoord. Om een indruk te geven:

- Het inzetten van paard en wagen levert meer banen op dan het gebruik van vuilniswagens. Volgens burgemeester Janos Fabry meer dan vierduizend, wanneer heel Hongarije op de schillenboer zou overstappen.

- Het inzetten van paard en wagen is goedkoper dan het gebruik van vuilniswagens, en Hongarije zou hiermee tientallen miljoenen euro's kunnen besparen, aldus Janos Fabry.

- Het inzetten van paard en wagen beperkt uitlaatgassen en is daarmee beter voor het milieu. Bovendien gaan paarden zo'n tien jaar langer mee dan vuilniswagens, en daarmee bespaar je zowel geld als het milieu.

De paard en (prototype-)wagen van de nieuwe schillenboer in Nagyvázsony

Het verleden als de nieuwe toekomst

Burgemeester Janos Fabry is duidelijk overtuigd van zijn zaak. Daarom keert de schillenboer naar verwachting deze herfst terug in Nagyvázsony. Op dit moment rijdt er bovendien al een prototype rond in het Hongaarse dorpje, dat ruim 1,5 uur rijden van Boedapest ligt.

Maar de ambities van de burgemeester reiken verder dan zijn eigen gemeente. Hij heeft zelfs al een plan ingediend bij de Hongaarse overheid, om de schillenboer door het hele land opnieuw in te voeren. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog de vraag, en zal mede van het succes van het experiment in Nagyvázsony afhangen.

In een Hongaarse promovideo op YouTube kun je in ieder geval vast een indruk krijgen, van hoe een schillenboer er anno 2016 uit zou kunnen zien:

Race tegen de crisis

Bureau Buitenland-correspondent Edwin Koopman is in Hongarije, sprak met Janos Fabry en maakte een ritje met de paard en (prototype-)wagen van de nieuwe schillenboer. Zijn verslag kun je woensdag horen in de rubriek 'De Europa-estafette' in De Sportzomer, tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

De Europa-estafette loopt langs lokale initiatieven, waarbij mensen zélf een sociale, economische en/of milieucrisis te lijf gaan, onafhankelijk van 'Brussel' en nationale politici. Vorige week maakte de estafette meerdere stops in Duitsland: een overzicht daarvan vind je hier. Deze week hoor je dagelijks een verslag uit Hongarije.


De Europa-estafette: dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur in De Sportzomer op NPO Radio 1.