Verenigde Staten 1964. Misdaad van Jules Dassin. Met o.a. Melina Mercouri, Peter Ustinov, Maximilian Schell, Robert Morley en Akim Tamiroff.

VPRO Cinema

Internationale dievegge Mercouri heeft slechts twee passies in haar leven: dure juwelen en knappe mannen. Samen met haar vriend, meesterdief Schell, beraamt ze de ware krachttoer om de beroemde, met smaragden versierde, dolk te stelen uit het superbeveiligde Topkapi-paleis in Istanbul. Ontwapenend, spannend en een tikkeltje exotisch. De groep dieven is een samenraapsel van de vreemdste personages. Een film die het waard is om steeds opnieuw te zien, naar het scenario van Monja Danischewsky, gebaseerd op de roman [KL]The Light Of Day[KLE] van Eric Amber. Zeldzaam voorbeeld van een film die het boek in ruime mate overtreft, vooral dankzij de acteursprestaties van Ustinov (die er een Oscar mee verdiende), Mercouri, Schell en Morley. Weelderig in beeld gebracht door Henri Alekan en voorzien van een grandioze score door Manos Hadjidakis.

credits

Regie:
Jules Dassin
Cast:
Melina Mercouri, Peter Ustinov, Maximilian Schell, Robert Morley, Akim Tamiroff, Despo Diamantidou, Gilles Segal, Jess Hahn, Titos Wandis, Ege Ernart, Senith Orkan, Ahmet Danyal Topatan, Joseph Dassin
Scenario:
Monja Danischewsky
Productie:
Jules Dassin
Camera:
Henri Alekan
Muziek:
Manos Hadjidakis
Montage:
Roger Dwyre
Jaar:
1964
Genres:
Misdaad, Avonturenfilm, Thriller, Komedie
Trefwoorden:
Avonturenfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Topkapi (1964) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken