Frankrijk 1973. Biografie van Michel Drach. Met o.a. Marie-José Nat, Jean-Louis Trintignant, David Drach, Yves Afonso en Guido Alberti.

VPRO Cinema

Een regisseur (Trintignant) slaagt er ondanks commerciële bedenkingen van zijn producent (Yak) in om een film te maken over zijn riskante maar geslaagde ontsnapping als joods jongetje (David Drach) tijdens WO II (1939-44) naar Zwitserland, dankzij en samen met zijn kranige moeder (Nat). De autobiografie, zowel qua jeugdervaringen als weerstanden die de volwassen regisseur ontmoet, maakt niet écht indruk omdat Drach met te veel vertedering kijkt naar zijn jeugdig alter ego (gespeeld door zijn eigen zoon) en de moeder (gespeeld door zijn vrouw) uitsluitend idealiseert waardoor overtuigingskracht ontbreekt. Ondanks de barre realiteit lijkt de vlucht meer een avontuurlijk sprookje. Als eis van het 'star-system' neemt Trintignant voor de camera de rol van de volwassen Drach over. Nat kreeg in Cannes de prijs als Beste Actrice. Het scenario is van regisseur Drach, die trouwens in de film ook te zien is, maar niet op de aftiteling staat vermeld.

credits

Regie:
Michel Drach
Cast:
Marie-José Nat, Jean-Louis Trintignant, David Drach, Yves Afonso, Guido Alberti, Gabrielle Doulcet, Michel Drach, Christian Rist, Nathalie Roussel
Scenario:
Michel Drach
Camera:
William Lubtchansky
Muziek:
Jean Manuel De Scarano, Jacques Monty
Jaar:
1973
Genres:
Biografie, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Holocaust, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Les violons du bal (1973) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken