Henry Mancini (1924-1994): muziek.
Er zijn 96 films gevonden.

Le derrière

1998 | Komedie

Frankrijk 1998. Komedie van Valérie Lemercier. Met o.a. Valérie Lemercier, Claude Rich, Marthe Keller, Dieudonné en Patrick Catalifo.

Provinciaal Frédérique (Lemercier) vertrekt na de dood van haar moeder naar Parijs om haar onbekende vader te vinden. De vader (Rich) blijkt een flamboyante homoseksueel. Om de omgang te vergemakkelijken vermomt ze zich als jongen en doet ze zich voor als Frédéric, de zoon die vader nooit heeft gekend. Actrice Lemercier regisseerde haar eigen scenario en kwam op de proppen met een verfijnde komedie waarin ze de humor van La cage aux folles combineert met de timing van Tati's Monsieur Hulot. Lemercier was bereid de titel van haar scenario (Mamam, j'ai sucé papa) te kuisen omwille van de marketing.

100 Years of Hollywood Western

1994 | Documentaire, Western

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Jack Haley jr. Met o.a. Charles Bronson, James Coburn, James Garner, Gene Hackman en Robert Mitchum.

Een overzicht van een eeuw westerns, h[KA1]et Amerikaanse filmgenre bij uitstek. Na de eerste beelden ooit opgenomen van het circus van Buffalo Bill (1897), starten we in 1903 met de eerste echte western, THE GREAT TRAIN ROBBERY van Edwin S. Porter (die niet op de aftiteling staat), met de eerste held, George Barnes. We gaan via Cecil B. DeMille`s THE SQUAW MAN (1913) over naar de populaire cowboys Bronco Billy Anderson, William S. Heart, Tom Mix en William S. Boyd (de eerste tv-cowboy), daarna de zingende cowboy`s Gene Autry en Roy Rogers en mega-sterren Gary Cooper, Burt Lancaster, Kirk Douglas, Randolph Scott en Joel McCrea, om tenslotte te belanden bij de films van Clint Eastwood, de new wave met MAVERICK (1994) van Richard Donner en WYATT EARP (1994) van Lawrence Kasdan. Een degelijk gemaakte, maar toch oppervlakkige documentaire over een rijk genre dat op zich te omvangrijk is om in ruim anderhalf uur samen te vatten. Aan de hand van tientallen fragmenten krijgen vooral kijkers die niet met de western bekend zijn een behoorlijk idee wat dit genre heeft betekend (en nog) in de (Amerikaanse) filmgeschiedenis. Het scenario is van Jack Haley, Jr., tevens uitvoerend producent, Phil Savenick, tevens medeproducent en Aubrey Solomon, die de film produceerde. Het commentaar wordt geleverd door enkele bekende filmsterren. Het research is van Jessica Berman, de montage is van Kevin Miller en het camerawerk is van Rick Robertson en Philip Hurn, die de nieuwe takes draaiden. Technicolor, Stereo.

Wilder Napalm

1993 | Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1993. Fantasy van Glenn Gordon Caron. Met o.a. Debra Winger, Dennis Quaid, Arliss Howard, M. Emmet Walsh en Jim Varney.

De tweelingbroers Wilder (Quaid) en Wallace (Howard) hebben maar twee dingen gemeen: ze hebben het paranormale vermogen om brand te stichten en ze staan in vuur en vlam voor Va[KA3]ida (Winger). Vijf jaar geleden is Wallace met haar getrouwd en sindsdien is alle contact tussen de twee broers verbroken. Wilder werkt nu als clown in een circus en natuurlijk doet het bonte gezelschap het stadje aan waar Wallace en Vaïda wonen. Groot alarm en de allerhoogste paraatheid voor de brandweer! Flauwekul en overtrokken drama dat nooit goed weet welke richting uit te gaan. De vurige climax is spectaculair gefilmd, maar de onzin die ervoor komt is moeilijk te slikken. Spijtig van al dat verkwiste talent van de hoofdrollen. Vince Gilligan is de auteur van het niet steeds even heldere scenario. De fotografie is van Jerry Hartleben. Dolby S.R.

Son of the Pink Panther

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Roberto Benigni, Herbert Lom, Claudia Cardinale, Debrah Farentino en Jennifer Edwards.

Het absolute dieptepunt van Edwards' Pink Panther- en inspecteur Clouseau-reeks. Zoals de titel al zegt voert de film de (buitenechtelijke) zoon van wijlen inspecteur Clouseau ten tonele (een rol van de Italiaanse komiek Benigni), al even blunderend als zijn vader.

Married To It

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Beau Bridges, Stockard Channing, Robert Sean Leonard, Mary Stuart Masterson en Cybill Shepherd.

Tijdens de voorbereidingen van een schoolfeest ontmoeten een drietal echtparen elkaar en vatten sympathie voor elkaar op. Hun ontmoeting krijgt een vervolg in drie etentjes, waarbij ze steeds meer van elkaar te weten komen en wat ten slotte naar een hoogtepunt moet voeren. Wat een aardig idee is, wordt grotendeels verknoeid door het bijna humorloze, onoriginele scenario, dat bovendien geen vaart brengt in de film, ondanks de welwillende, maar ploeterende rolverdeling.

Hexed

1993 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1993. Thriller van Alan Spencer. Met o.a. Arye Gross, Claudia Christian, Adrienne Shelly, Ray Baker en R. Lee Ermey.

Gross is receptionist in een derderangs hotel. Hij is een bluffer die zich graag onder de gasten mengt en heeft het steeds over zijn opwindende liefdesleven. Op een dag echter boekt het bekende fotomodel Hexina (Christian) een kamer en volgens Gross is zij een van zijn ex-geliefdes. Dit brengt hem in verlegenheid, maar dat is nog niets vergeleken bij het feit dat Hexina in werkelijkheid een gevaarlijke psychopate is, die zes jaar in een inrichting heeft doorgebracht. Gross lijkt fysiek wat op Woody Allen, en daarmee is alles gezegd. Hij mist het talent, wat hij tracht goed te maken door goedkope drukdoenerij. Het scenario van Spencer had een mengeling moeten worden van thrillers als BASIC INSTINCT en FATAL ATTRACTION en avonturenkomedies als ROMANCING THE STONE, maar slaagt er alleen maar in ergernis of verveling op te wekken. Achter de camera stond James Chrissanthis. Dolby Stereo.

Tom and Jerry: The Movie

1992 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1992. Animatie van Phil Roman. Met o.a. Tony Jay, Anndi McAfee, Charlotte Rae, Michael Bell en Rip Taylor.

Meer dan 50 jaar na hun eerste cartoon is dit het avondvullende tekenfilm-debuut van Tom & Jerry. Zij worden vrienden en beginnen te praten. Ze helpen een zielig, maar rijk weesmeisje zich uit de geldzuchtige klauwen van een boosaardige tante Figg te bevrijden.

Switch

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ellen Barkin, Jimmy Smits, Lorraine Bracco, JoBeth Williams en Perry King.

Blake Edwards (The Pink Panther) goochelde wat met Goodbye Charlie (1961, met Debbie Reynolds), voegde wat halfzacht feminisme toe en ziedaar Switch. 'Male chauvinist pig' Steve sterft en wordt gedoemd tot de eeuwigheid in de hel, óf hij moet als vrouw terugkeren en een andere vrouw zoeken die van hem/haar houdt. Steve kiest het aardse leven, in godsnaam dan maar als vrouw, en wordt Amanda (Barkin). Hierop volgen echte Edwards-lolletjes waarbij de nieuwe Steve zich verbaast over zijn borsten en hoge hakken en valt voor zijn oude maat (Smits). Barkin speelt zeer sterk, maar Switch is vaak flauw en blijft laf over de seksuele implicaties.

Never Forget

1991 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1991. Oorlogsfilm van Joseph Sargent. Met o.a. Leonard Nimoy, Blythe Danner, Dabney Coleman, Paul Hampton en Jason Presson.

Nimoy is indrukwekkend in een oprechte reconstructie van het bewogen leven van Mel Mermelstein, die zeventien was toen de nazi's hem in het concentratiekamp van Auschwitz stopten. Hij overleefde de kampen waarna hij zich in de V.S. vestigde. Veertig jaar later daagde hij neo-nazi's, die beweerden dat de holocaust een verzinsel was, voor de rechtbank. Met als gevolg dat de historische terreur voor het eerst door een Amerikaanse rechtbank werd erkend. Het scenario is van Ronald Rubin.

Ghost Dad

1990 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Sidney Poitier. Met o.a. Bill Cosby, Kimberly Russell, Denise Nicholas, Ian Bannen en Christine Ebersole.

Zwarte megasterren Poitier achter- en Cosby voor de camera in deze mislukte bovennatuurlijke komedie over 'verantwoord ouderschap'. Cosby als alleenstaande vader van drie kinderen keert na een dodelijk verkeersongeval als een geest terug om zijn kinderen te helpen. Déjà vu. Naar een verhaal van Brent Maddock en S.S. Wilson, die met Chris Reese het scenario schreven.

Fear

1990 | Drama, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1990. Drama van Rockne S. O'Bannon. Met o.a. Ally Sheedy, Michael O'Keefe, Lauren Hutton, Stan Shaw en Keone Young.

Sheedy in de rol van een paranormaal begaafde vrouw, die de politie behulpzaam is bij het opsporen van moordenaars. Een onbekende serie-moordenaar is eveneens psychotisch en hij kwelt onze heldin met zijn telepathie. De film begint veelbelovend en heeft een intrigrerend thema, maar verzandt algauw in routine en de carnevaleske finale is te gek voor woorden. Gemaakt voor de kabel. Scenario van de regisseur.

Welcome Home

1989 | Drama, Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1989. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Kris Kristofferson, JoBeth Williams, Sam Waterston, Brian Keith en Thomas Wilson Brown.

Niet weer, alstublieft. Een doodgewaande luchtmachtofficier (Kristofferson) die al zeventien jaar met een nieuwe vrouw en twee kinderen in Cambodja woont, keert terug naar zijn inmiddels hertrouwde eerste vrouw en zijn tienerzoon. Deze film is tamelijk oprecht tijdens de beste momenten en bezopen tijdens de slechtste momenten. De laatste film van regisseur Schaffner. Deze film is opgedragen aan Franklin J. Schaffner 1920-1989. Scenario van Maggie Kleinman. Camerawerk van Fred J. Koenekamp.

Skin Deep

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. John Ritter, Vincent Gardenia, Alyson Reed, Joel Brooks en Julianne Phillips.

Roemruchte jaren 80-lachfilm van Blake Edwards (1922), de maker van komediemijlpalen als 10, Blind Date en talloze Pink Panther-films. John Ritter speelt een geplaagde schrijver die zijn schrijversblokkade te lijf gaat met alcohol, overspel en sessies bij de therapeut. Na talloze liederlijke omzwervingen eindigt hij gerieflijk met vrouw en bestseller. Skin Deep dankt zijn bekendheid mede aan de scènes waarin opgewonden heren in het donker rondrennen met nauwsluitende lichtgevende condooms. Blake Edwards' vulgariteiten waren bedoeld voor weldenkende volwassenen die hun winterse gang naar de jaarlijkse Woody Allen-film wilden aanvullen met een luchtig tussendoortje.

Physical Evidence

1989 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1989. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Burt Reynolds, Theresa Russell, Ned Beatty, Kay Lenz en Ted McGinley.

De geschorste politieman Reynolds wordt gearresteerd op verdenking van moord op een collega. De jonge ambitieuze advocate Russell krijgt hem op borgtocht vrij, en samen gaan ze op zoek naar de echte moordenaar, want ze zijn ervan overtuigd dat het hier gaat om een plan dat tot doel heeft Reynolds in diskrediet te brengen. Langdradige, vervelende politiefilm, die bewijst dat Crichton beter kan schrijven dan regisseren. Reynolds is duidelijk vermoeid en Russell zit in de verkeerde film. De personages hebben niets aantrekkelijks. Steve Ransohoff en Bill Phillips schreven het verhaal, dat door Phillips in scriptvorm werd gegoten. De troosteloze beelden zijn van de hand van John A. Alonzo, en Henry Mancini zette ze op muziek.

Peter Gunn

1989 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1989. Mysterie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Strauss, Barbara Williams, Jennifer Edwards, Charles Cioffi en Pearl Bailey.

Wederom een poging van Edwards (na het fiasco GUNN uit 1968) het personage Peter Gunn uit zijn succesvolle tv-serie uit 1958- 1960 nieuw leven in te blazen. In de titelrol Peter Strauss die Craig Stevens vervangt. De privé-detective krijgt opdracht van een gangsterbaas om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de dood van de broer van een van zijn rivalen. Wat begint als een routineklus voor Gunn loopt al heel vlug uit op een regelrechte gangsteroorlog. Alle bekende ingrediënten uit de vroegere versies vinden we terug: van de actie en de spanning tot de vele knipoogjes. Strauss is best een goede Gunn. Toch zit het scenario van Edwards zelf een beetje te mechanisch in elkaar om boeiend te blijven. Edwards' dochter Jennifer zien we als Gunns secretaresse, maar de grote attractie is Pearl Bailey in een zeldzaam filmoptreden als de bazin van de kroeg waar Gunn graag uitrust. Camerawerk van Arthur R. Botham.

Without a Clue

1988 | Komedie, Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Komedie van Thom Eberhardt. Met o.a. Michael Caine, Ben Kingsley, Jeffrey Jones, Lysette Anthony en Paul Freeman.

Aardige komedie met een gevat uitgangspunt: niet Sherlock Holmes, maar zijn hulpje Watson is de eigenlijke detective. Sterker nog, Holmes bestaat helemaal niet, hij is slechts aan de fantasie van Watson ontsproten. Deze raakt echter in de problemen. De hele wereld wil Holmes inhuren, en dus moet Watson een derderangs acteur inhuren om hem te personifiëren.

Sunset

1988 | Komedie, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Bruce Willis, James Garner, Malcolm McDowell, Mariel Hemingway en Jennifer Edwards.

De legendarische sheriff Wyatt Earp (Garner) wordt in de jaren twintig als adviseur ingehuurd door een filmstudio: er wordt een film over zijn leven gemaakt, met de beroemde westernacteur Tom Mix (Willis) in de hoofdrol. Als Mix en Earp een avondje gaan stappen stuiten ze op een moord. De twee besluiten de zaak te onderzoeken. De film begint veelbelovend en ziet er prima uit, maar zwalkt later tussen pastiche en thriller, tussen komedie en whodunit. Regisseur Edwards kreeg een Razzie voor zijn film.

The Glass Menagerie

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, John Malkovich, Karen Allen en James Naughton.

Respectabele, goed gemaakte versie van het legendarische stuk van Tennessee Williams, met een goede rol van Woodward als Amanda en een voortreffelijke vertolking van Malkovich als zoon Tom. Woodward, Allen en Naughton hebben voorafgaand aan deze film samen aan een toneeluitvoering van Williams' stuk meegedaan. Een goede, soms zeer goede, maar geen grootse film. Scenario van regisseur Newman. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Minnelli On Minnelli: Liza Remembers Vincente

1987 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Richard Schickel.

Herinneringen van actrice Liza Minnelli aan haar vader Vincente Minnelli (1903-1986), opgenomen kort na diens overlijden. Ze beschouwt zijn lange loopbaan, beginnende met zijn baanbrekende debuut CABIN IN THE SKY (1943) tot zijn laatste film A MATTER OF TIME (1976), waarin zij voor de eerste keer - als volwassene - onder zijn leiding optrad. Vanzelfsprekend wijdt ze ook veel aandacht aan het huwelijk van Vincente met haar moeder Judy Garland. De film werd een opeenstapeling van de onvergetelijke nummers die onder de regie van Vincente ontstonden in films als MEET ME IN ST. LOUIS, THE CLOCK, THE PIRATE, AN AMERICAN IN PARIS, THE BAND WAGON, BRIGADOON en GIGI, om slechts de bekendsten te noemen. De liefhebbers van de Amerikaanse musical uit de jaren 1940-50 zullen ongetwijfeld genieten, ook al blijft het portret van de cineast eerder oppervlakkig. Schickel schreef zelf het scenario. Montage is van Steven Hess, terwijl Rick Simonton tekende voor de fotografie.

Blind Date

1987 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1987. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Kim Basinger, Bruce Willis, John Larroquette, William Daniels en Phil Hartman.

Met de televisieserie Moonlighting zette Bruce Willis zijn kwajongenskomedie op de kaart. In Blind Date is hij minder recalcitrant maar minstens zo grappig. Walter (Willis) heeft een partner nodig voor een officieel zakendiner met Japanners en zijn broer weet wel iemand: Nadia (Basinger). 'Ze wordt gek van alcohol,' zegt de koppelaar, wat Walter beschouwt als aanmoediging om Nadia champagne te voeren. Een fatale fout: Nadia wordt werkelijk maf van de drank en brengt Walter in allerlei soorten problemen. Onderhoudend.

The Pink Panther

1986 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1986. Animatie van David H. DePatie en Friz Freleng.

Negen avonturen achter elkaar van het bekende roze panter cartoonpersonage, dat vooral bekend werd dankzij de getekende introductie van de Blake Edward-films rond de Franse klungelende inspecteur Clouseau.

The Great Mouse Detective

1986 | Animatie

Verenigde Staten 1986. Animatie van John Musker. Met o.a. Ron Clements, Dave Michener, Burny Mattinson, Val Bettin en Barrie Ingham.

Levendige tekenfilm naar het boek van Eve Titus, [KL]Basil of Baker Street[KLE], over een Sherlock Holmes-achtige muis die zijn krachten meet met de snode Prof. Ratigan (die met verve ingesproken is door Price). Veel diepte zit er niet in, maar leuk is het wel. Stemmen van Vincent Price, Barrie Ingham, Val Bettin, Susanne Pollatschek, Candy Candido, Eve Brenner, Alan Young en Melissa Manchester.

A Fine Mess

1986 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ted Danson, Howie Mandel, Richard Mulligan, Stuart Margolin en Maria Conchita Alonso.

Oplichterij bij de paardenkoersen, doping en wilde achtervolgingen. Niet zo leuk als je zou vermoeden en Pink Panther-Blake Edwards maakte er een flinke puinhoop van.

That's Dancing!

1985 | Musical, Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1985. Musical van Jack Haley jr. Met o.a. Gene Kelly, Sammy Davis jr, Mikhail Baryshnikov, Liza Minnelli en Ray Bolger.

Ondanks het teveel aan ondermaatse selecties, op onbenullige wijze geïntroduceerd door vijf gastheren, is er toch veel te genieten in deze danscompilatie, van Astaire en Rogers' Pick Yourself Up tot WEST SIDE STORY. Extra attractie uit het rariteitenkabinet: een 'Bolger'-nummer uit THE WIZARD FROM OZ. De selecties uit de jaren 1980-90 waarmee de film eindigt, lijken houterig en belachelijk in vergelijking tot de wonderen der beweging die eraan voorafgaan. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Andrew Laszlo en Paul Lohman. Gefilmd in Part Widescreen.

Santa Claus

1985 | Familiefilm, Komedie, Drama, Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1985. Familiefilm van Jeannot Szwarc. Met o.a. Dudley Moore, John Lithgow, David Huddleston, Burgess Meredith en Judy Cornwell.

Behoefte aan een flinke dosis zwartgalligheid? Santa Claus zal niet teleurstellen. Wat te denken van een zekere Mr. Claus (Huddleston) die in een grijs verleden doodvriest, door elfen wordt gereanimeerd en vervolgens als ondode tot in de eeuwigheid moet zwoegen op de Noordpool als Kerstman? En dat is slechts de proloog. De bizaro-meter gaat nog verder in het rood wanneer Dudley Moore en John Lithgow ten tonele verschijnen, respectievelijk als apathische elf en als boze speelgoedfabrikant. Instant-trauma voor iedere kinderziel.

Lifeforce

1985 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Sciencefiction van Tobe Hooper. Met o.a. Steve Railsback, Peter Firth, Frank Finlay, Mathilda May en Patrick Stewart.

Een volslagen krankzinnige sf-film die begint als een ruimte- avontuur, dan een vampier-film wordt om ten slotte het einde van de wereld te behandelen! Belachelijk om het vriendelijk te zeggen, maar zo bizar dat het weer fascinerend wordt: mensen vallen uit elkaar, Londen wordt overspoeld met zombies, en achter dit alles zit een mooie, naakte, vrouwelijke ruimte-vampier. Beweer nimmer, dat we niet gewaarschuwd hebben. Naar het boek van Colin Wilson Space Vampiress door Don Jakoby en Dan O'Bannon tot scenario bewerkt.

Harry & Son

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Robby Benson, Ellen Barkin, Joanne Woodward en Wilford Brimley.

Harry (Newman) is vijftig en weduwnaar. Nadat hij medische klachten krijgt, raakt hij zijn baan als sloper kwijt. Vooral met zijn 21-jarige zoon Howard (Benson), die schrijver wil worden, heeft Harry een moeizame relatie: hij kan het niet verkroppen dat hijzelf niet meer aan de bak komt, terwijl Howard flierefluitend door het leven gaat. Newman speelde de hoofdrol, deed de regie, schreef mee aan het scenario, was een van de producenten, maar Harry & Son is geen goede film, vooral door het matige scenario.

Curse of the Pink Panther

1983 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ted Wass, David Niven, Robert Wagner, Herbert Lom en Joanna Lumley.

De Roze Panter-diamant is weer gestolen. Een kolfje naar de hand van inspecteur Clouseau, maar deze is spoorloos verdwenen. De al even onhandige sergeant Clifton Sleigh (Wass) van de New Yorkse politie krijgt de opdracht Clouseau te zoeken. Hij is met de diamant en na een plastische chirurgische ingreep op Mallorca ondergedoken. De zevende film in de reeks - en de eerste zonder Sellers - is een waar dieptepunt. De gags zijn herhalingen van vorige films en Wass is zeker geen geslaagd substituut voor Sellers. Het scenario van Blake en Geoffrey Edwards balanceert meermaals op het randje van het vulgaire. Niven speelt hier zijn laatste rol (zijn stem werd gedubd door Rich Little). Geoffrey Unsworth verzorgde de fotografie. Gedraaid in Panavision.

Victor Victoria

1982 | Musical, Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, James Garner, Robert Preston, Lesley Ann Warren en Lesly Ann Warren.

Filmnestor Blake Edwards (oa Breakfast at Tiffany's) regisseerde Julie Andrews uit de losse pols als Victoria, een sopraan die in het Parijs van de jaren 30 niet aan de bak komt. Ten einde raad gaat ze daarom de bühne op als een man die zich voordoet als vrouw. Gangster King Marchand (Garner) valt als een blok voor 'haar'. Energiek werk in het verlengde van La cage aux folles (1978), losjes gebaseerd op het Duitse succesnummer Viktor und Viktoria (1933). In 1999 bewezen Andrews en Garner in One Special Night dat ze zelfs uit de voeten kunnen met 65+ romantiek.

Trail of the Pink Panther

1982 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1982. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, David Niven, Herbert Lom, Richard Mulligan en Joanna Lumley.

Opnieuw wordt de Rose Panter gestolen en moet inspecteur Jacques Clouseau het waardevolle juweel zien op te sporen. Halverwege zijn onderzoek verdwijnt hij echter spoorloos. Met deels ongebruikt materiaal uit eerdere Pink Panther-films wist Edwards na Sellers' dood alsnog een film met deze acteur te maken, wat een curieus en nogal chaotisch produkt oplevert; niet in de laatste plaats doordat Sellers gedurende de film voortdurend jonger en ouder wordt.

Better Late Than Never

1982 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Bryan Forbes. Met o.a. David Niven, Art Carney, Maggie Smith, Kimberly Partridge en Catherine Hicks.

Twee nietsnutten wedijveren met elkaar om de gunsten van een tien jaar oud meisje, dat erfgename is geworden. Eén van hen is haar grootvader. De mooie locaties in Zuid-Frankrijk geven onvoldoende compensatie voor het wat al te luchtige script en de verspilling van het talent van goede acteurs. Scenario van de regisseur naar een verhaal van Gwen Davis. Camerawerk van Claude Lecomte. Ook bekend als WHOSE LITTLE GIRL ARE YOU?

S.O.B.

1981 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1981. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, William Holden, Richard Mulligan, Robert Preston en Robert Vaughn.

Een producent husselt een plan in elkaar om zijn laatste sof in een hit om te zetten: maak het sappiger met porno en zorgt dat de ster (de tamelijk seksloze Andrews!) haar borsten ontbloot. Een glibberige satire over het moderne filmland - schrijver- regisseur Edwards neemt wraak op de manier waarop hij in Hollywood in het begin van de jaren zeventig door MGM-baas James 'The snake' Aubrey werd behandeld. Hij gooit alles erin van zwarte humor tot slapstick met wilde, ongelijke resultaten. Helaas Holden's laatste film. Edwards en Andrews zijn met elkaar getrouwd. Gefilmd in Panavision.

Mommie Dearest

1981 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1981. Drama van Frank Perry. Met o.a. Faye Dunaway, Diana Scarwid, Steve Forrest, Howard Da Silva en Mara Hobel.

Een levendige, professioneel opgebouwde verfilming van het boek door Christina Crawford over haar gekwelde jeugd als de geadopteerde dochter van Joan Crawford, een der koninginnen van het witte doek (briljant gespeeld door Dunaway). Als je aanneemt dat, zoals wel wordt beweerd, de film op waarheid berust, bekruipt je een vreemd onaangenaam gevoel als je er naar kijkt: alsof je je bezondigt aan voyeurisme, maar mensen die het niet serieus nemen zien het als modieus geleuter. Het scenario is van Christina Crawford, Robert Getchell, Tracy Hotchner, Frank Perry en Frank Yablans naar de autobiografie van Crawford. Het camerawerk is van Paul Lohmann.

Condorman

1981 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1981. Familiefilm van Charles Jarrott. Met o.a. Mancini, Michael Crawford, Oliver Reed, James Hampton en Barbara Carrera.

Zelden meegemaakt hoe een goed verhaal van Robert Sheckley zo verknoeid werd als deze CONDORMAN door de Disney-studio's. Striptekenaar Crawford wordt, vreemd genoeg, door de CIA geselecteerd voor een speciale missie. Hij moet de mooie KGB- agente Carrera helpen naar het Westen te vluchten. Speciale Sovjetagent agent Reed wordt aangesteld om Condorman te liquideren. Disney op James Bond-toer zit vol afgezaagde clichés en zonder de minste spanning of opwinding. Alle stunts en gadgets waren al te zien in Italiaanse 007-afkooksels. Te mijden in elk opzicht. Scenario van Marc Stirdivant. Camerawerk van Charles F. Wheeler.

Back Roads

1981 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Sally Field, Tommy Lee Jones, David Keith, Miriam Colon en Michael V. Gazzo.

Aantrekkelijke hoofdrolspelers zijn schrale troost voor ontzettend flauwe komedie over een hoer en een zwerver die onderweg de liefde vinden. Niet eens zo leuk als Hollywood's 10.000 vorige afgeleide films van zelfde scenario.

The Shadow Box

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Christopher Plummer, Valerie Harper, James Broderick en Sylvia Sidney.

Drie zeer verschillende families hebben één ding gemeen: iemand van hen is dodelijk ziek. Plummer, gehuwd met Woodward, Sidney, die verzorgd wordt door haar dochter Dillon en Broderick, een arbeider, gehuwd met Harper, weten alle drie dat hun dagen geteld zijn. Ze beleven die zekerheid op hun eigen manier, maar hun familieleden hebben het veel moeilijker om met hun dood in het reine te komen. Aangrijpend melodrama, met licht komische tintjes, dat de kijker op een zeer aparte manier met de dood confronteert. Schitterend gespeeld door een unieke cast, geleid door de uitmuntende acteurs-regisseur Newman, die zoals steeds een prachtprestatie krijgt van echtgenote Woodward. Dit sombere scenario van Michael Cristofer, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk, is niet ieders idee van gezellige ontspanning, maar het loont beslist de moeite. Adam Holender stond in voor de fotografie.

A Change of Seasons

1980 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Lang. Met o.a. Shirley MacLaine, Anthony Hopkins, Bo Derek, Michael Brandon en Mary Beth Hurt.

MacLaine is over haar toeren als ze ontdekt dat haar echtgenoot, professor Hopkins, een relatie heeft met een van zijn studenten, de wulpse Derek. Terwijl Hopkins in gezelschap van zijn jonge minnares op studiereis is naar Montreal, ontmoet ze de knappe jongere Brandon. Het is liefde op het eerste zicht. Het viertal reageert volwassen op de situatie en besluit samen een weekend naar hun buitenhuis te gaan. Komisch opgevat melodrama over amoureuze betrekkingen van mensen van middelbare leeftijd, die op zoek zijn naar nieuwe vrijheid en afwisseling in hun eentonige leven. Het scenario van Erich & Fred Segal en Ronni Kern maakt niet optimaal gebruik van het talent van de twee hoofdrolspelers, die zich duidelijk moesten inhouden om hun jongere collega's ook aan bod te laten komen. Goede fotografie van Philip Lathrop. Swingende score van Henry Mancini.

Nightwing

1979 | Horror

Verenigde Staten​/​​Nederland 1979. Horror van Arthur Hiller. Met o.a. Nick Mancuso, David Warner, Kathryn Harrold, Stephen Macht en Strother Martin.

Warner beeldt een excentrieke figuur uit die in Arizona bloedzuigende vleermuizen in hun spelonken vernietigt. Goed, het gaat om een betrekking, doch het ware te wensen dat filmmakers die ons dit voorschotelen, zich eens beter van hun taak zouden kwijten. Naar een roman van Martin Cruz Smith.

Little Miss Marker

1979 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1979. Familiefilm van Walter Bernstein. Met o.a. Walter Matthau, Julie Andrews, Tony Curtis, Bob Newhart en Sara Stimson.

Het leven in New York op het hoogtepunt van de depressie in 1934 is niet eenvoudig. Om wat bij te verdienen, wordt er heel wat afgegokt, waarvoor men terecht kan bij bookmaker Matthau. Een man laat als levend onderpand zijn zes-jarig dochtertje Stimson achter. Als hij toch weer verliest, pleegt hij zelfmoord. Wat moet een norse, verbitterde brompot beginnen met een spontaan kind waarmee hij wordt opgezadeld? Matte remake van de Shirley Temple-hit uit 1934, de Bob Hope/Lucille Ball-klucht SORROWFUL JONES uit 1949 en de Tony Curtis-komedie 40 POUNDS OF TROUBLE uit 1963. Het samenspel tussen Matthau en Stimson is vertederend en hartverwarmend, maar het scenario van Bernstein, naar het verhaal van Damon Runyon, mist de pure eenvoud van het origineel. Curtis speelt ook in deze versie mee, maar dan als gangster, terwijl Andrews de moeder in spe vertolkt. Fotografie van Philip Lathrop en muziek van Henry Mancini.

10

1979 | Komedie, Erotiek, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Dudley Moore, Julie Andrews, Bo Derek, Robert Webber en Sam Jones.

Een liedjescomponist die denkt dat hij halverwege zijn leven is, ontdekt hoe wellustig hij toch naar seks is, vooral na zijn ontmoeting met de knappe Derek. Edwards' voorstelling van een intelligente, komische film is slechts bij tijd en wijle maar grappig en voor het overige behoorlijk vermoeiend, hoewel handig opgepompt als een heteluchtballon. Bo werd met deze film een sekssymbool en de Bolero van Ravel werd een nieuw succes.

Who Is Killing the Great Chefs of Europe?

1978 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Komedie van Ted Kotcheff. Met o.a. George Segal, Jacqueline Bisset, Robert Morley, Jean-Pierre Cassel en Philippe Noiret.

Een vlotte moordklucht met een titel die al veel verraadt en met een wellustige blik op Europese landschappen en menukaarten, met daarbij een prima kluchtige rol voor Morley als 's werelds grootste lekkerbek. Het scenario is van Peter Stone naar de roman van Nan en Ivan Lyons. Het camerawerk is van John Alcott.

Revenge of the Pink Panther

1978 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Herbert Lom, Dyan Cannon, Burt Kwouk en Robert Webber.

Hoofdinspecteur Dreyfus (Lom) wordt ontslagen uit een psychiatrische kliniek, waarin hij belandde omdat hij zwaar overspannen was geworden door de fratsen van zijn ondergeschikte, inspecteur Clouseau (Sellers). Nu is het weer veilig, buiten de inrichting, want Clouseau is gelukkig vermoord. Of toch niet? De laatste komedie uit de Pink Panther-serie met Peter Sellers is niet de sterkste, maar voor liefhebbers van een tikje melige humor toch best amusant. De film is in elk geval veel leuker dan de Pink Panther-films die later werden ­gemaakt, met Roberto Benigni en Steve Martin in de hoofdrol.

House Calls

1978 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1978. Komedie van Howard Zieff. Met o.a. Walter Matthau, Glenda Jackson, Art Carney, Richard Benjamin en Candize Azzara.

Na de dood van zijn vrouw is kersverse weduwnaar Matthau, chirurg, vastbesloten een tijdje te genieten van zijn herwonnen vrijheid. Als hij de gescheiden Jackson ontmoet is hij verloren. Jackson wil geen losse relatie en is zeker niet bereid hem met anderen te delen. Ze besluiten dan maar, tegen beter weten in, hun trouw een tijdje op de proef te stellen. Vinnige satire op zowel de man-vrouw relatie als op de toestanden in de Amerikaanse ziekenhuizen. Erg vlot verloopt het scenario niet, maar dankzij het talent van de twee hoofdrolspelers - en een schitterende Carney als baas van Matthau - en hun spitse en geestige dialogen, blijft de film boeien. Max Shulman, Julius J. Epstein, Alan Mandel en Charles Shyer werkten samen aan het scenario, dat door David M. Walsh in beeld gebracht werd. Werd later een populaire tv-serie.

A Family Upside Down

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Helen Hayes, Fred Astaire, Efrem Zimbalist jr, Pat Crowley en Patty Duke Astin.

Gepensioneerde schilder Astaire krijgt op een zekere dag een hartaanval. Hij moet verscheidene weken doorbrengen in het ziekenhuis. Duidelijk wordt dat hij na het ontslag een last zal blijven voor zijn vrouw Hayes, zoon Zimbalist en dochter Crowley. Bovendien is hij niet bepaald een gemakkelijke zieke. Schitterend melodrama over een ouder koppel dat eigenlijk nooit beseft heeft dat één van hen als eerste zal sterven. Het ergste wat hen kan overkomen is afhankelijk worden van hun volwassen kinderen. Prachtig gespeeld door alle betrokkenen, die terecht genomineerd werden voor een Emmy. Alleen Astaire sleepte het beeldje in de wacht. Gerald Dipego schreef het scenario, dat een niet bepaald optimistisch beeld geeft van het oud worden. Joseph Biroc bracht alles in beeld.

W.C. Fields and Me

1976 | Biografie

Verenigde Staten 1976. Biografie van Arthur Hiller. Met o.a. Rod Steiger, Valerie Perrine, John Marley, Jack Cassidy en Bernadette Peters.

Ziegfeld ontslaat W.C. Fields (Steiger) omdat zijn sketches te vulgair zijn. Berooid trekt Fields naar Hollywood, om daar zijn kans te wagen bij de film. Het lukt, en weldra is hij een topster. Portret van de beroemde acteur, gezien door de ogen van zijn minnares Carlotta Monti (Perrine), wier carrière hij in zijn egoïsme boycotte. Erg waarheidsgetrouw is de film niet, maar dat wordt volop vergoed door het prachtige spel van hoofdrolspeler Steiger. Hij maakt van Fields een cynicus die niet in staat is zijn gevoelens te uiten en daarom meer en meer wegzakt in de drank. Bob Merrill baseerde zijn scenario op de memoires van Monti. Fraai in retro-stijl gefilmd door David M. Walsh. Van muziek voorzien door Henry Mancini.

The Pink Panther Strikes Again

1976 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Herbert Lom, Colin Blakely, Lesley-Anne Down en Leonard Rossiter.

Vierde Pink Panther-film met Sellers als Jacques Clouseau, de vriendelijke maar klunzige Parijse politie-inspecteur die overal waar hij komt de grootst mogelijke chaos veroorzaakt. Clouseau's baas (de altijd vermakelijke Lom) wordt gek en dreigt de wereld op te blazen. Clouseau steekt er een stokje voor. Malle misverstanden, charmante slechteriken, mooie vrouwen en exotische Europese locaties zijn vaste ingrediënten in de vele Pink Panther-films. Hierna volgden nog Revenge of the Pink Panther, Trail of the Pink Panther en Curse of the Pink Panther (die laatste twee werden overigens gefilmd na Sellers' overlijden in 1980).

The Moneychangers

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Boris Sagal. Met o.a. Kirk Douglas, Christopher Plummer, Anne Baxter, Ralph Bellamy en Timothy Bottoms.

Mini-serie in vier delen. Een perfecte verfilming van Arthur Hailey`s boek over de concurrentiestrijd tussen de beide vice- directeuren (Plummer en Douglas) van een bank nadat directeur Bellamy zijn naderend sterven heeft meegedeeld. Beiden doen hun best door de aandeelhouders gekozen te worden. Plummer (die een Emmy Award voor zijn rol kreeg) schuwt geen middel om dat doel te bereiken, maar moet het uiteindelijk tegenover de eerlijke en rechtschapen Douglas afleggen. Schitterende rollen van diverse acteurs. Bij ons werd de serie vertoond als DE BANKIERS.

Silver Streak

1976 | Komedie, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Gene Wilder, Jill Clayburgh, Richard Pryor, Patrick McGoohan en Ned Beatty.

Wilder, een jonge uitgever uit Californië, reist per trein naar Chicago. Hij is getuige van een moord op een kunsthistoricus. Niemand wil hem geloven, omdat hij dronken is, behalve de secretaresse van het slachtoffer, Clayburgh en een als FBI-agent vermomde medeplichtige. Al gauw blijkt dat iemand hem uit de weg wil ruimen. Hij maakt kennis met kruimeldief Pryor die hem ongewild zal bijstaan om de moordenaar te ontmaskeren. Slechts gedeeltelijk gelukte Hitchcock-satire met een held die niet kan overtuigen, geholpen door een andere komiek die wat te lang op zich laat wachten. Het scenario van Colin Higgins zou sterker geweest zijn als hij zijn verhaal in de jaren 1930 had gesitueerd. Wilders vertolking roept onvermijdelijk herinneringen op aan Bob Hope. Fotografie van David M. Walsh en de special- effects van Fred Cramer verdienen een bijzondere vermelding.

The Return of the Pink Panther

1975 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Christopher Plummer, Catherine Schell, Herbert Lom en Bert Kwouk.

De man met de 'zeldzame gave om alles te weten zonder na te hoeven denken'. Zo beschrijft stuntelende Inspector Clouseau zichzelf, zich van geen kwaad of falen bewust. Acteur Peter Sellers koos zelf voor de beheerste inslag van Clouseau, als een afspiegeling van een gemankeerd leven waarin waardig doorploeteren als enige optie overblijft. In deze vierde film wordt de Pink Panther diamant opnieuw gestolen, met Clouseau als rechercheur. Christopher Plummer en Catherine Schell spelen het verdachte echtpaar. Met zonnig locatiewerk in Nice en Marokko. Groots vanwege uniek spel, met meesterlijke openingsanimatie, muziek en regie.

The Great Waldo Pepper

1975 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Robert Redford, Bo Svenson, Bo Brundin, Susan Sarandon en Geoffrey Lewis.

Commercieel gezien een teleurstellend product van de hand van de regisseur van BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID en THE STING. Het is een persoonlijke film over een tweetal luchtvaart-pioniers en hij tracht het midden te houden tussen slapstick en drama. Overigens op briljante wijze gefilmd door Robert Surtees. Best het bekijken waard. Scenario van William Goldman naar een verhaal van George Roy Hill.

Pink Panther 4

1975 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1975. Animatie van Friz Freleng en David H. DePatie.

Vijfde reeks van een serie cartoons over de egocentrische roze panter die bij de credits van Blake Edwards` populaire speelfilm THE PINK PANTHER ge[KA3]introduceerd werd. Bevat SHOCKING PINK en AN OUNCE OF PINK, PINK PISTON en THE PINK BLUEPRINT (1966), THE PINKER QUARTERBACK (1968), PSST PINK (1971) en PINK STREAKER (1975).

Jacqueline Susann's Once is Not Enough

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Guy Green. Met o.a. Kirk Douglas, Alexis Smith, David Janssen, Deborah Raffin en George Hamilton.

Soap van de bovenste plank: het schandelijk verwende meisje January (Raffin) ontdekt dat haar vader Mike Wayne (Douglas), die filmproducent is in Hollywood, om zijn naderende faillissement af te wenden, getrouwd is met de steenrijke pot Dee Granger (Smith). Stiefmoeder Dee probeert January te koppelen aan playboy David Milford (Hamilton), maar January stort zich in de armen van intellectualistische schrijver Tom Colt (Janssen). Naar de gelijknamige bestseller van pulp-schrijfster Jacqueline Susann, die de wereld ook The Valley of The Dolls schonk. Ondanks de sterren is er echt niks aan, tenzij u verslaafd bent aan het genre. Vaccaro speelt haar rol van schaamteloze mannenjaagster met verve. Ook bekend als ONCE IS NOT ENOUGH.

The White Dawn

1974 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van Philip Kaufman. Met o.a. Warren Oates, Timothy Bottoms, Louis Gossett jr, Simonie Kopapik en Joanasie Salomonie.

Een goed avonturenverhaal over drie walvisvaarders die in 1896 op de Noordpool verdwalen en vervolgens de Eskimo's uitbuiten die hun het leven redden. Het briljante, ter plaatse opgenomen camerawerk vergoedt veel van het rammelende scenario.

The Girl from Petrovka

1974 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1974. Romantische komedie van Robert Ellis Miller. Met o.a. Goldie Hawn, Hal Holbrook, Anthony Hopkins, Grégoire Aslan en Anton Dolin.

Joe (Holbrook) is een Amerikaanse correspondent die in het destijds nog communistische Moskou een relatie begint met de Russische ballerina Oktyabrina (Hawn). Dat is tegen de zin van de KGB. Zo ongeveer alle clichés over de geknechte Sovjet-Russen worden van stal gehaald: ze spelen klassiek viool maar houden diep in hun hart van free jazz, ze dansen het Zwanenmeer maar gaan eigenlijk liever swingend uit hun bol. Curieus is het om Hawn de Stervende Zwaan te zien dansen, terwijl vriend Kostya (Hopkins) geamuseerd toekijkt. De beelden van Moskou werden geschoten in Wenen en Hollywood.

That's Entertainment!

1974 | Musical, Documentaire

Verenigde Staten 1974. Musical van Jack Haley jr. Met o.a. Fred Astaire, Bing Crosby, Gene Kelly, Liza Minnelli en Peter Lawford.

Fraaie compilatie van, en ode aan, hoogtepunten uit de gloriedagen van de Amerikaanse musical. We zien bijvoorbeeld Gene Kelly in de musical-der-musicals Singin’ in the Rain, sterren als Fred Astaire, Judy Garland en Frank Sinatra (en Clark Gable, die zich niet zo thuis lijkt te voelen in het genre) en fragmenten uit An American in Paris en Seven Brides for Seven Brothers. Oude rotten in het vak lichten met enthousiasme beelden toe die werden opgeduikeld in de archieven van studio MGM. Later zouden nog twee delen volgen.

99 and 44/100% Dead

1974 | Misdaad, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1974. Misdaad van John Frankenheimer. Met o.a. Richard Harris, Chuck Connors, Edmond O'Brien, Bradford Dillman en Ann Turkel.

Vreselijke parodie op het gangsterfilm-genre, opgenomen in Seattle, L.A. en Silver Springs (Florida). De enige positieve noot is dat Harris in de actrice Turkel een levenspartner vond.

The Thief Who Came to Dinner

1973 | Komedie

Verenigde Staten 1973. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Ryan O'Neal, Jacqueline Bisset, Warren Oates, Jill Clayburgh en Charles Cioffi.

Computerspecialist O'Neal besluit het rechte pad te verlaten en zich om te scholen tot een geniale juwelendief. Reeds met zijn eerste kraak oogst hij succes en zoals het echte inbrekers past, laat hij een visitekaartje achter in de vorm van een schaakstuk. Slome komedie, hoewel actiemeester Walter Hill het scenario schreef. Hij liet zich daarvoor duidelijk inspireren door RAFFLES, maar O'Neal bezit niet het charisma van een David Niven, die het personage vertolkte in 1940. Oates heeft de leukste rol en Bisset is de schoonheid van dienst. Clayburgh speelt hier een van haar eerste rollen. Hill baseerde zich op een roman van Terence L. Smith. Fotografie van Philip Lathrop en leuke muziek van Henry Mancini.

Oklahoma Crude

1973 | Western

Verenigde Staten 1973. Western van Stanley Kramer. Met o.a. George C. Scott, Faye Dunaway, John Mills, Jack Palance en Harvey Jason.

Ouderwets, pretentieloos vermaak. De wilskrachtige, mannenhatende Dunaway is vastbesloten een afgelegen oliebron te verdedigen tegen de pressie van Palance, die een groot olie- conglomeraat vertegenwoordigt. Ze huurt zwerver Scott in om haar te helpen. Scott geeft een schitterende komische vertolking weg in deze amusante film. Scenario van Marc Norman. Gefilmd in Panavision.

Sometimes a Great Notion

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Henry Fonda, Lee Remick, Michael Sarrazin en Richard Jaeckel.

Een hechte en individualistische familie weigert mee te doen met de staking van de houthakkers. Vader Fonda gaat met een grote bestelling hout onderweg en wordt dwarsgezeten door de stakers. Hij zet echter koppig door tot hij onder een boom terecht komt en een arm breekt. Newman zet de strijd onverminderd voort na de tragische verdrinkingsdood van zijn zoon Jaeckel. Sterk drama over mensen die weigeren te late koeioneren door de meerderheid en die liever hoge zee[KA3]en trotseren dan hun principes te laten varen. De verdrinkingssc[KA2]ene is het onvergetelijke hoogtepunt van de film. Het scenario van John Gay naar de roman van Ken Kesey (die ook One Flew Over The Cookoo's Nest schreef) bevat veel humor waardoor het zeer zware melodramatische karakter verlicht wordt. Fotografie van Richard Moore. Lekker klinkende muzikale omlijsting van Henry Mancini. Ook bekend als NEVER GIVE AN INCH.

The Molly Maguires

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay en Art Lund.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

The Hawaiians

1970 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Tom Gries. Met o.a. Charlton Heston, Geraldine Chaplin, Mako, Tina Chen en Alec McCowen.

In zijn bewondering afdwingende 1000 pagina-epos over Hawaii toonde schrijver James A. Michener de destructieve aard van de komst van de witte man, over een periode die eeuwen besloeg. De verfilming ervan, in de twee delen Hawaii (1966) en The Hawaiians, beperkt de tijd tot enkele decennia. Het thema blijft duidelijk, maar het eiland als karakter en de notie van bijna eeuwig leven blijven achterwege. In The Hawaiians speelt Heston Whip Hoxworth, kleinzoon van een personage uit deel 1. Whip komt met goedkope Chinese arbeiders (onder wie Mako en Chen) terug op Hawaii, en is verbijsterd dat zijn opa hem slechts kale akkers heeft nagelaten.

I girasoli

1970 | Drama, Experimenteel

USSR​/​​Italië​/​​Frankrijk 1970. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Ludmilla Savelyeva, Germano Longo en Anna Carena.

Een man wordt kort na zijn huwelijk naar een Russisch front gestuurd en komt na de vrede niet terug. Zijn vrouw blijft geloven dat hij leeft en gaat hem na de verbetering van de Oost- West-verhoudingen zoeken in de Sovjetunie en vindt hem hertrouwd met een Russin die zijn leven heeft gered. Deze smartlap rond koppel Loren-Mastroianni hangt van clichés en onwaarschijnlijkheden aan elkaar en wordt zelfs door goed spel niet gered. Alleen de ontmoetingsscènes in het begin hebben enige spontane humor. Op video uitgebracht als SUNFLOWER.

Darling Lili

1970 | Komedie, Muziek, Romantiek, Musical, Thriller

Verenigde Staten 1970. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, Rock Hudson, Jeremy Kemp, Lance Percival en Jacques Marin.

Tijdens WO I is Andrews hét succesnummer van de Londense music halls, bejubeld door duizenden. In werkelijkheid is ze echter een genadeloze Duitse spionne zonder emoties, die inlichtingen doorspeelt aan Kemp. Haar nieuwe opdracht is uit te zoeken hoe ver de geallieerden gevorderd zijn met de strijd in de lucht. Haar doel is Hudson, majoor van de luchtmacht, vrijgezel en levensgenieter. Andrews besluit hem te verleiden om een en ander aan de weet te komen. Onderhoudende, maar niet helemaal geslaagde mengeling van oorlogsspionage, romantiek en musical, met Andrews en Hudson op het hoogtepunt van hun kunnen. Duizelingwekkende luchtacrobatie, maar de film is lang en vervelend. Regisseur Edwards schreef zelf het scenario. Twintig jaar later bracht hij een nieuwe, betere montage op de beeldbuis, die 114 minuten duurde. Opmerkelijke fotografie van Russell Harlan en Harold E. Wellman. Panavision.

Gaily, Gaily

1969 | Biografie, Komedie

Verenigde Staten 1969. Biografie van Norman Jewison. Met o.a. Beau Bridges, Melina Mercouri, Brian Keith, George Kennedy en Hume Cronyn.

Ben Hechts kleurrijke herinneringen aan zijn periode als leerjongen bij een krant in Chicago worden door het grillige, holle script de vernieling in geholpen; het verandert zelfs 'Hecht' in 'Harvey'. De dure decors en de goede schets van de tijd, waarin het verhaal speelt, zijn de enige lichtpuntjes in deze gekunstelde komedie. Ook bekend als Chicago, Chicago.

The Party

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Claudine Longet, Steve Franken, J. Edward McKinley en Carol Wayne.

Regisseur Blake Edwards en acteur Peter Sellers maakten samen de fameuze reeks Pink Panther-films. In deze maffe, bont vormgegeven komedie speelt Sellers Hrundi V. Bakhsi, een bescheiden Indiase acteur die een sjiek feestje van een Hollywoodstudiobaas danig in de war schopt. Tikje gedateerd in sommige opzichten (bruine makeup voor een blanke acteur) is The Party tegelijkertijd een vrolijke opeenstapeling van slapsticktaferelen. Hrundi hannest onhandig met een knoppenpaneel, en zorgt met een papegaai en een beschilderde olifant voor chaos rond en in een onstuimig schuimend zwembad.

Wait Until Dark

1967 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1967. Horror van Terence Young. Met o.a. Audrey Hepburn, Alan Arkin, Richard Crenna, Efrem Zimbalist jr en Jack Weston.

Een knappe horrorfilm waarin Hepburn als blinde vrouw Susy Hendrix, zich in [KA1]e[KA1]en vertrek bevindt met de haar terroriserende psychopaat Roat (Arkin) en zijn beulsknechten, die op zoek zijn naar heroïne die hier volgens hen verborgen moet zijn. Een gedenkwaardige thriller met een flitsende rol van Arkin. Het scenario is van Jane Howard Carrington en Robert Howard Carrington naar een verhaal van Frederick Knott. Het camerawerk is van Charles Lang.

What Did You Do in the War, Daddy?

1966 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Blake Edwards. Met o.a. James Coburn, Dick Shawn, Sergio Fantoni, Aldo Ray en Harry Morgan.

Satirische oorlogsfilm over een Amerikaans regiment dat in 1943 het Siciliaanse stadje Valerno moet veroveren. Ze ondervinden niet de minste weerstand en de Italianen zijn zelfs bereid te capituleren zonder slag of stoot op voorwaarde dat hun overgave eervol wordt afgeschilderd en dat ze hun wijnfeest mogen houden. Het scenario van William Peter Blatty, naar een verhaal van regisseur Edwards en Maurice Rishlin bevat enkele zeer plezierige situaties, maar als geheel is het toch te doorzichtig en platvloers. De acteurs spelen hun rollen met het nodige enthousiasme, maar kunnen een zekere langdradigheid niet verhinderen. Goede fotografie van Philip Lathrop en een gezellige score van Henry Mancini. Gefilmd in Panavision.

Arabesque

1966 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1966. Thriller van Stanley Donen. Met o.a. Gregory Peck, Sophia Loren, Alan Badel, Kieron Moore en Carl Duering.

Peck speelt Egyptoloog professor Pollock die betrokken raakt bij een complot tegen een staatshoofd in het Midden-Oosten. In zijn pogingen de aanslag te voorkomen wordt hij bijgestaan door een exotische schone (Loren). Maar staat ze wel aan zijn kant? Vlotte spionagethriller naar de roman van Gordon Cotler heeft geestige dialogen, een vrolijke muziekscore van Henry Mancini en fraai camerawerk van Christopher Challis. Pollock: 'Volg die auto!' Taxichauffeur: 'Mijn hele leven heb ik gewacht op iemand die dat zou zeggen.' Peck en Loren zijn prachtig. Arabesque kreeg de BAFTA voor beste Britse film.

The Great Race

1965 | Avonturenfilm, Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk en Keenan Wynn.

Als aan het begin van de twintigste eeuw een race wordt georganiseerd van New York naar Parijs zijn er twee rivaliserende teams. Favoriet is The Great Leslie (Curtis), even heldhaftig als charmant. Zijn tegenstrever is Professor Fate (Lemmon), immer in het zwart gehuld, immer broedend op vuile streken. Fate heeft zijn trouwe hulpje Meen (Falk), Leslie krijgt gezelschap van de beeldschone, geëmancipeerde journaliste Maggie Dubois (Wood). Uitbundige, vrolijke avonturenfilm, waarin Curtis geestig zijn imago van pretty boy op de hak neemt en Lemmon en Falk als komisch duo excelleren.

Man's Favorite Sport?

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Rock Hudson, Paula Prentiss, Maria Perschy, Charlene Holt en John McGiver.

Lachfilm volgens Hawks eigen succesformule met Hudson als bestseller-schrijver die probeert te leven volgens de stellingen van zijn eigen boek over 'buiten leven'. Veel voorspelbare grappen over de hengelsport. Scenario van John Fenton Murray en Steve McNeil; achter de camera stond Russell Harlan.

Dear Heart

1964 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Romantiek van Delbert Mann. Met o.a. Glenn Ford, Geraldine Page, Michael Anderson jr, Barbara Nichols en Angela Lansbury.

Innemend romantisch verhaal met Ford en Page die New York bezoeken voor vergaderingen en verliefd worden; uitstekende karakterbeschrijvingen met mooie humoristische bijrollen.

A Shot in the Dark

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom en Tracy Reed.

Op een nacht valt er in het Franse kasteel van Benjamin Ballon (Sanders) een schot. Om de moord te onderzoeken wordt Inspector Clouseau (Sellers) op de zaak gezet. Hoewel het dienstmeisje Maria (Sommers) de overduidelijke hoofdverdachte is gelooft Clouseau koppig in haar onschuld. Intussen ziet zijn superieur (Lom) met lede ogen aan hoe Clouseau zich door de zaak stuntelt. De tweede Pink Pantherfilm, de leukste uit de serie. Meer dan in de eerste film heeft Sellers de centrale rol. Hij moet zich onder andere vervoegen bij een nudistenkamp, zo'n typische o-la-la locatie uit de swinging sixties.

The Pink Panther

1963 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Claudia Cardinale en Capucine.

Levendige komedie introduceert het personage Jacques Clouseau (Sellers), de vriendelijke maar klunzige Parijse politie-inspecteur die overal waar hij komt de grootst mogelijke chaos veroorzaakt. Hij zit achter de mysterieuze dief aan die een onschatbare edelsteen, de 'roze panter' heeft gestolen. Vooral memorabel vanwege het inmiddels overbekende muzikale thema van Henry Mancini en natuurlijk de schitterende, geanimeerde openingstitels waarin een roze panter tussen de letters doorspringt. Malle misverstanden, charmante slechteriken, mooie vrouwen en exotische Europese locaties keerden steevast terug in de vele vervolgen, oa A Shot in the Dark en The Return of the Pink Panther.

Soldier in the Rain

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Ralph Nelson en Ralph E. Nelson. Met o.a. Jackie Gleason, Steve McQueen, Tuesday Weld, Tony Bill en Tom Poston.

Een sergeant-majoor en een sergeant-I, die buitengewoon goed weten hoe ze de regels moeten ontwijken en daardoor een zorgeloos vrijgezellenbestaan leiden, raken uit hun routine als een achttien-jarig meisje hun leven binnentreedt. Een onevenwichtige film die het midden houdt tussen komedie en sentimenteel drama. Gleason is de goedlachse sergeant en McQueen zijn naïeve, vurige bewonderaar. Het scenario werd door niemand minder dan Blake Edwards gemaakt met hulp van Maurice Richlin naar een boek van William Goldman.

Charade

1963 | Komedie, Misdaad, Romantiek, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn en George Kennedy.

Leuke, Hitchcock-achtige romantische misdaadkomedie, waarin Hepburn ontdekt dat haar pas overleden echtgenoot een dief was, die ergens een enorm bedrag heeft verborgen. Al gauw wordt ze van alle kanten belaagd. Een charmante vreemdeling (Grant) schiet te hulp, maar is die wel te vertrouwen? Grant, destijds niet de jongste meer, was aanvankelijk niet te porren voor de rol – hij vond zijn personage te opdringerig tegenover jonge blom Hepburn. Slimme oplossing van scenarist Peter Stone: alle macho-oneliners van Grant gingen naar Hepburn. Daarmee kreeg de film meteen een prettig feministische toon.

Mr. Hobbs Takes a Vacation

1962 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1962. Komedie van Henry Koster. Met o.a. James Stewart, Maureen O'Hara, Fabian, John Saxon en Marie Wilson.

Meneer Hobbs (James Stewart) heeft een huisje gehuurd aan zee in de vooronderstelling dat hij en zijn familie aldaar een aangename zomervakantie kunnen doorbrengen. Hij heeft het mis. Het huisje is een bouwval, de kleinkinderen geven geen sjoege, de schoonfamilie blijkt een verzameling minkukels en mevrouw Hobbs wordt belaagd door een lokale schipper. Een wellustige buurvrouw en een sessie vogelspotten geeft meneer Hobbs (en de kijker) nog enig vermaak in een door de bank genomen tamme komedie.

Hatari!

1962 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Elsa Martinelli, Red Buttons, Gerard Blain en Bruce Cabot.

Prachtige actiefilm, luchtig van toon, maar ouderwets, over wilde dierenjagers in Afrika met de juiste mengeling van avontuur en komedie. Wayne op zijn best; de rest is ook goed, vooral de muziek van Henry Mancini. Gefilmd in Tanganyika, de titel is Swahili en betekent 'Gevaar!'.

Days of Wine and Roses

1962 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1962. Romantiek van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Lee Remick, Charles Bickford, Jack Klugman en Alan Hewitt.

Omdat hij walgt van zijn werk op een reclamebureau is Lemmon aan de drank geraakt. Hij ontmoet Remick, de secretaresse van een klant, en wordt verliefd. Ze trouwen, tegen de zin van haar vader Bickford. Al vlug begint ook zij te drinken, en hun dochtertje wordt verslaafd geboren. Uiteindelijk wordt Lemmon ontslagen. Wrang melodrama over een verslaafd paar en hun strijd om van de alcohol af te komen. Het scenario van J.P. Miller, oorspronkelijk geschreven voor tv, is een geslaagde mengeling van drama, satire en sentiment, schitterend gespeeld door de twee fantastische hoofdrolspelers. Een buitenbeentje in het œuvre van Edwards. De mooie zwart-wit-beelden van Philip Lathrop benadrukken de sombere sfeer. De titelsong van Henry Mancini en Johnny Mercer werd niet alleen een wereldsucces maar leverde ook een Oscar op.

The Great Impostor

1961 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1961. Biografie van Robert Mulligan. Met o.a. Tony Curtis, Karl Malden, Joan Blackman, Raymond Massey en Edmond O'Brien.

Het ongelooflijke verhaal van Ferdinand Demara, die geen schooldiploma's had, wel succes met een groot aantal vermommingen die echt werkten. De film is episodisch, maar vlot. Het scenario is van Liam O'Brien.

Breakfast at Tiffany's

1961 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1961. Romantische komedie van Blake Edwards. Met o.a. Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen en Mickey Rooney.

Nadat geblokkeerd schrijver Paul Varjak (Peppard) kennis heeft gemaakt met zijn onderbuurvrouw Holly Golightly, struinen ze de straten van New York af, bezoeken de feestjes van de jetset en tussendoor maakt Varjak kennis met haar kwetsbare kant. Hij valt als een blok voor haar, maar Golightly heeft reserves: 'We belong to nobody, and nobody belongs to us. We don't even belong to each other.' Sprankelende romantische komedie naar een kort verhaal van Truman Capote. Oscarwinnende score van Henri Mancini. Nog steeds is Hepburn in haar zwarte jurkje prachtig.

Bachelor in Paradise

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Lana Turner, Janis Paige, Jim Hutton en Paula Prentiss.

Een Hope-film over de enige vrijgezel in een gemeenschap van echtparen. Amusant, maar niet geweldig. Hope heeft betere films gemaakt; Paige is zoals altijd leuk. Het scenario is van Valentine Davies en Hal Kanter naar een verhaal van Vera Caspary. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Voice in the Mirror

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Harry Keller. Met o.a. Richard Egan, Julie London, Arthur O'Connell, Walter Matthau en Troy Donahue.

Een geslaagde weergave zonder pretenties van het gevecht van Egan met zijn alcoholisme, geholpen door zijn vrouw London. Scenario van Larry Marcus. Camerawerk van William Daniels.

Touch of Evil

1958 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1958. Drama van Orson Welles. Met o.a. Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia en Akim Tamiroff.

Fameus karakterspel met Orson Welles en Charlton Heston als eigengereide politiechefs aan weerszijden van de Amerikaans-Mexicaanse grens, met een dodelijke bomaanslag op een rijkaard als gangmaker. In 1998 werd de film opnieuw gemonteerd op aanwijzing van een 58 pagina's tellend klaagschrift van regisseur Welles die in 1958 woedend was vanwege de ingrepen van filmstudio Universal. De opbrengst is een meesterstuk van onconventionele cameravoering, overlappende gedragen Welles-dialogen, summiere verluchting en claustrofobische enscenering. Alleen al de moeite waard vanwege de minutenlange onversneden openingsscène rond de noodlottige bomauto in de drukke grensstad.

Pretty Baby Rock

1956 |

Verenigde Staten 1956. Richard Bartlett. Met o.a. Luana Patten, Sal Mineo, Shelley Fabares, John Saxon en Fay Wray.

Fameus karakterspel met Orson Welles en Charlton Heston als eigengereide politiechefs aan weerszijden van de Amerikaans-Mexicaanse grens, met een dodelijke bomaanslag op een rijkaard als gangmaker. In 1998 werd de film opnieuw gemonteerd op aanwijzing van een 58 pagina's tellend klaagschrift van regisseur Welles die in 1958 woedend was vanwege de ingrepen van filmstudio Universal. De opbrengst is een meesterstuk van onconventionele cameravoering, overlappende gedragen Welles-dialogen, summiere verluchting en claustrofobische enscenering. Alleen al de moeite waard vanwege de minutenlange onversneden openingsscène rond de noodlottige bomauto in de drukke grensstad.

The Square Jungle

1955 | Drama, Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Jerry Hopper. Met o.a. Tony Curtis, Pat Crowley, Ernest Borgnine, Paul Kelly en Jim Backus.

Al te bekend boksverhaal met Curtis die zich omhoogvecht en met Crowley als zijn meisje. Scenario van George Zuckerman, camerawerk van George Robinson.

The Man from Bitter Ridge

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Jack Arnold. Met o.a. Lex Barker, Mara Corday, Stephen McNally, Trevor Bardette en John Dehner.

Barker moet onderzoeken wie er achter de overvallen op postkoetsen zit en voortdurend het goud weet te stelen. McNally en zijn schaapherders worden eerst verdacht maar al gauw krijgt Barker te maken met Dehner en zijn broers Healey en Stevens -zij zijn de ware tegenstanders. Barker mag na afloop zijn leven met Corday delen. Het was de eerste western die door Arnold werd geregisseerd, zijn beste zou ongetwijfeld NO NAME ON THE BULLET met Audie Murphy worden. Lawrence Roman en Teddi Sherman bewerkten de roman Rawhide Justice van William MacLeod, en Russell Metty deed superieur werk als cameraman, zodat de film er perfect uitziet.

Tarantula

1955 | Horror, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1955. Horror van Jack Arnold. Met o.a. John Agar, Mara Corday, Leo G. Carroll, Nestor Paiva en Ross Elliott.

Deze stijlvolle monsterfilm werd met simpele middelen heel spannend gemaakt en is onderwijl de geschiedenis is ingegaan als een klassieker van het genre. In een klein laboratorium, waar met groeimiddelen voor de voedselproductie geëxperimenteerd wordt, ontstaat door mutaties de reuzenspin uit de titel. Deze ziet kans te ontsnappen, amok te maken en brengt Amerika in zijn ban. Film die typerend was voor zijn tijdperk: angst voor de atoomoorlog en de onderdrukte erotiek. Scenario van Robert M. Fresco en Martin Berkeley naar een idee van Jack Arnold. Camerawerk van George Robinson. Kijk uit voor vlieger eerste klasse Eastwood in een piepklein bijrolletje als de commandant van een straaljager-squadron.

One Desire

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Jerry Hopper. Met o.a. Anne Baxter, Rock Hudson, Julie Adams, Natalie Wood en Betty Garde.

Baxter's sterke vertolking van een vrouw die verliefd is op gokker Hudson komt dit clichématige melodrama zeer ten goede. Scenario van Lawrence Roman en Robert Bless, die de roman Tracey Cromwell van Conrad Richter bewerkten. Camerawerk van Maury Gertsman.

Foxfire

1955 | Drama, Western

Verenigde Staten 1955. Drama van Joseph Pevney. Met o.a. Jane Russell, Jeff Chandler, Dan Duryea, Mara Corday en Barton MacLane.

Amanda (Russell) probeert de culturele barrières te slechten wanneer zij tijdens een vakantie in Arizona in een opwelling met een Indiaanse mijnbouwkundig ingenieur (Chandler) trouwt. Niet slecht; de sterren passen goed bij elkaar. Dat is trouwens Chandler die u het titelnummer van deze film hoort zingen. Ketti Frings bewerkte een verhaal van Anya Seton tot scenario. William Daniels deed het camerawerk.

Destry

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van George Marshall. Met o.a. Audie Murphy, Mari Blanchard, Lyle Bettger, Thomas Mitchell en Edgar Buchanan.

De derde en laatste verfilming van het gelijknamige boek Destry Rides Again van Max Brand. Deze doet niet onder voor de tweede versie uit 1939, DESTRY RIDES AGAIN met James Stewart en Marlene Dietrich. Murphy is perfect als de hulpsheriff die weigert een wapen te dragen. Uiteindelijk doet hij toch de revolver om en maakt hij een einde aan het bandietendom na de moord op sheriff Mitchell. Aaker, die een veel grotere rol heeft dan zijn vermelding doet vermoeden, zou de hoofdrol gaan spelen in de tv-serie RIN-TIN-TIN. In 1964 zou ABC een 13-delige tv- serie maken van DESTRY, met John Gavin in de titelrol. Maar toen had Brand er niet veel meer mee te maken. Edmund H. North en D.D. Beauchamp schreven het scenario. George Robinson keek door de lens.

Abbott and Costello Meet the Keystone Kops

1955 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1955. Drama van Charles Lamont. Met o.a. Bud Abbott, Lou Costello, Fred Clark, Maxie Rosenbloom en Frank Wilcox.

Ondanks het lage budget had deze komedie beter kunnen zijn. Clark is uitstekend als de soepele producent in deze gekunstelde geschiedenis uit de dagen van de stomme film.

Yankee Pasha

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Joseph Pevney. Met o.a. Jeff Chandler, Rhonda Fleming, Mamie Van Doren, Hal March en Philip Van Zandt.

Vlot verlopende kostuumfilm, gesitueerd in de 19e eeuw, waarin Chandler de oceaan oversteekt naar Frankrijk op zoek naar zijn door piraten gevangen ware liefde. Reason staat op de credits vermeld onder het pseudoniem Bart Roberts. Het scenario is van Joseph Hoffman, die de roman Edison Marshall bewerkte. Carl Guthrie stond achter de camera. De acht oogstrelende haremvrouwen zijn de acht finalistes van de Miss Universe 1953- verkiezingen.

The Glenn Miller Story

1954 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1954. Biografie van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, June Allyson, Harry Morgan, George Tobias en Charles Drake.

Destijds succesvolle biopic over de beroemde big band componist Glenn Miller moet het vooral hebben van de muziek. Mann neemt de tijd voor bekende nummers als 'In the Mood', 'Tuxedo Junction' en 'Little Brown Jug', die uitstekend worden vertolkt door een scala aan gastmuzikanten. De altijd charmante Stewart zet een hoofdpersoon neer die je wel sympathiek moet vinden, maar aan de indruk dat hier een behoorlijk gepolijste versie van Millers leven wordt neergezet kun je je moeilijk onttrekken. Het verhaaltje volgt de standaardversie van de Amerikaanse Droom: armoedzaaier wordt dankzij volhardendheid een beroemdheid. Een Oscar voor beste geluid.

Four Guns to the Border

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Richard Carlson. Met o.a. Rory Calhoun, Colleen Miller, George Nader, Walter Brennan en Nina Foch.

Calhoun, Nader, McIntire en Silverheels overvallen een bank en willen de Mexicaanse grens bereiken. Onderweg zien ze dat Miller en haar vader Brennan door Indianen worden belaagd. Ze grijpen in maar zijn dan een dankbare prooi voor de aanstormende sheriff, Drake, en zijn mannen. Behalve Calhoun vinden allen de dood in de strijd met de Indianen die voor de naderende posse op de vlucht geslagen zijn. Miller is ondertussen van Calhoun gaan houden en beweegt hem ertoe zich aan te geven zodat ze daarna nog een mooi leven kunnen leiden. Louis L'Amour werd weer eens bewerkt, ditmaal door George Van Marter en Franklin Coen. Russell Metty keek door de lens.

The Great Sioux Uprising

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. Jeff Chandler, Faith Domergue, Lyle Bettger, Peter Whitney en John War Eagle.

Chandler raakt in de Burgeroorlog gewond en moet daardoor de dienst verlaten. Hij trekt naar het westen en raakt bevriend met de Indianen van Red Cloud (War Eagle). Bettger, de schurk, levert paarden aan het leger maar kan zijn verplichtingen niet nakomen. Hij gaat dan maar over tot het stelen van de paarden van de Sioux. De indianen komen in het geweer en uiteindelijk staan Chandler en Bettger tegenover elkaar voor de laatste afrekening. Daarna is er weer vrede tussen blanken en indianen. Goed gemaakte western met een bekend thema, geschreven door Melvin Levy, J. Robert Bren en Gladys Atwater. Het camerawerk is van Maury Gertman.

Law and Order

1953 | Western, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Western van Nathan Juran. Met o.a. Ronald Reagan, Dorothy Malone, Alex Nicol, Preston Foster en Ruth Hampton.

Wetsdienaar Reagan wil zich terugtrekken om met Malone te trouwen, maar eerst moet hij schurk Foster bedwingen. Een stereotiepe western, een stuk succesvoller verfilmd in 1932. John en Gwen Bagni, en D.D. Beauchamp bewerkten de roman Saint Johnson van William R. Burnett tot scenario.