Charles Bronson (1921-2003): cast.
Er zijn 100 films en 1 serie gevonden.

Family of Cops III

1999 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1999. Misdaad van Sheldon Larry. Met o.a. Charles Bronson, Joe Penny, Kim Weeks, Barbara Williams en Sebastian Spence.

Sluitstuk van de politiefamilie televisietrilogie en tevens de zwanenzang van Charles Bronson (1921-2003) die als oude politieman niets liever doet dan Milwaukee (de lowbudget film werd opgenomen in dito Toronto) dienen en beschermen met zijn diverse gezagsgetrouwe familieleden. In deel drie zit de familie gebroederlijk achter een moordenaar aan terwijl de individuele leden ieder een persoonlijke verhaallijn uitwerken die op enigerlei wijze te maken heeft met het gerechtelijk systeem. Een soort Law & Order aflevering, aangevoerd door de patriarch Bronson.

Breach of Faith: Family of Cops II

1997 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1997. Misdaad van David Greene en David Green. Met o.a. Charles Bronson, Joe Penny, Diane Ladd, Angela Featherstone en Barbara Williams.

Tweede in de Family of cops tv-trilogie met Charles Bronson als oude politieman die niets liever doet dan bijbeunen met zijn diverse gezagsgetrouwe familieleden. In deel twee krijgt hij het aan de stok met Russische maffiosi die naar alle waarschijnlijkheid een priester hebben omgelegd. Los van een verdwaald schot of een grimmige monoloog komt Bronson weinig in actie. De veteraan laat de heisa wijselijk over aan de jonge garde die verzeild raakt in een bizar plot rond katholieken versus joden, geboefte versus gezag en uiteraard allerhande familieverwikkelingen om de gapende gaten op te vullen.

A Family of Cops

1995 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1995. Misdaad van Ted Kotcheff. Met o.a. Barbara Williams, Simon MacCorkindale, John Vernon, Blu Mankuma en Cynthia Belliveau.

De titel spreekt boekdelen en verklaart alles. Familiehoofd en hoofd van politie Paul Fein is een man, die wijs geworden is door de jaren, die hem tegelijkertijd hebben uitgeput.

Death Wish V: The Face of Death

1994 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Allan A. Goldstein. Met o.a. Miguel Sandoval, Lisa Inouye, Erica Lancaster, Saul Rubinek en Charles Bronson.

Het is toch wel stug hoe vaak het bestaan van Paul Kersey (Bronson) wordt getroffen door grootse tragedies. Twintig jaar eerder moest hij in Death Wish (1974) de brute moord op vrouw en kind wreken en sindsdien overkwam hem nog vier keer min of meer hetzelfde. Ditmaal wil hij zich juist settelen met zijn nieuwe verloofde (Down) als zij het doelwit blijkt van een gewelddadige ex. U begrijpt het, Kersey kan gewoon niet stil zitten. Bronson (hier 72!) ziet er wat vermoeid uit in dit laatste, volkomen overbodige deel van de serie.

100 Years of Hollywood Western

1994 | Documentaire, Western

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Jack Haley jr. Met o.a. Charles Bronson, James Coburn, James Garner, Gene Hackman en Robert Mitchum.

Een overzicht van een eeuw westerns, h[KA1]et Amerikaanse filmgenre bij uitstek. Na de eerste beelden ooit opgenomen van het circus van Buffalo Bill (1897), starten we in 1903 met de eerste echte western, THE GREAT TRAIN ROBBERY van Edwin S. Porter (die niet op de aftiteling staat), met de eerste held, George Barnes. We gaan via Cecil B. DeMille`s THE SQUAW MAN (1913) over naar de populaire cowboys Bronco Billy Anderson, William S. Heart, Tom Mix en William S. Boyd (de eerste tv-cowboy), daarna de zingende cowboy`s Gene Autry en Roy Rogers en mega-sterren Gary Cooper, Burt Lancaster, Kirk Douglas, Randolph Scott en Joel McCrea, om tenslotte te belanden bij de films van Clint Eastwood, de new wave met MAVERICK (1994) van Richard Donner en WYATT EARP (1994) van Lawrence Kasdan. Een degelijk gemaakte, maar toch oppervlakkige documentaire over een rijk genre dat op zich te omvangrijk is om in ruim anderhalf uur samen te vatten. Aan de hand van tientallen fragmenten krijgen vooral kijkers die niet met de western bekend zijn een behoorlijk idee wat dit genre heeft betekend (en nog) in de (Amerikaanse) filmgeschiedenis. Het scenario is van Jack Haley, Jr., tevens uitvoerend producent, Phil Savenick, tevens medeproducent en Aubrey Solomon, die de film produceerde. Het commentaar wordt geleverd door enkele bekende filmsterren. Het research is van Jessica Berman, de montage is van Kevin Miller en het camerawerk is van Rick Robertson en Philip Hurn, die de nieuwe takes draaiden. Technicolor, Stereo.

The Sea Wolf

1993 | Avonturenfilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Avonturenfilm van Michael Anderson. Met o.a. Charles Bronson, Catherine May Stewart, Christopher Reeve, Marc Singer en Len Cariou.

Vijfde verfilming (en eerste tv-verfilming) van de gelijknamige avonturenroman van Jack London met niets nieuws onder de zon, zodat het tijd wordt dat de bemanning van de schoener Ghost definitief voor anker gaat. Reeve is hier de schrijver die samen met de oplichtster Stewart in de Baai van San Francisco worden opgepikt door het schip van Bronson (als de despotische kapitein Wolf Larsen) en zijn bizarre bemanning. Voor vrouwen voelt Bronson niet veel, maar de aanwezigheid van een belezen Reeve intrigeert hem. Die wordt tot kajuitjongen gebombardeerd, vernederd en beproefd. Het is dan geen wonder dat hij wil ontsnappen. Bronson heeft het zichtbaar moeilijk met Jack Londons oorspronkelijke, archaïsche dialogen, maar Reeve komt geloofwaardig over, net als Cariou als de aan de drank verslaafde arts en Singer als de opstandige Johnson. Pikant detail: enkele zeescènes zijn afkomstig van de SEA WOLF- verfilming uit 1941 in zwart-wit en voor de gelegenheid ingekleurd!

Donato and Daughter

1993 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van Rod Holcomb. Met o.a. Charles Bronson, Dana Delany, Xander Berkeley, Jenette Goldstein en Louis Giambalvo.

Sergeant Mike Donato (een afgematte Bronson) moet met zijn dochter en meerdere, Lt. Dina Donato (Delaney), jacht maken op een enge seriemoordenaar, die nonnen verkracht, koud maakt en na de gruweldaad de ringvinger (met ring!) afsnijdt. De spanning tussen de twee speurneuzen is duidelijk zichtbaar: dochter Dina denkt dat haar vader iets verbergt over de ontijdige dood van haar broer, maar Mike bewaart om dienstredenen het zwijgen. In de wat overtrokken finale wordt de killer gevat, de dood van Dina's broer is duidelijk en vader en dochter komen tot elkaar. Naar de roman van Jack Early door Robert Roy Pool tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Thomas Del Ruth.

Yes, Virginia, There is a Santa Claus

1991 | Familiefilm

Verenigde Staten 1991. Familiefilm van Charles Jarrott. Met o.a. Richard Thomas, Edward Asner, Charles Bronson, Katharine Isabelle en Winton Tamsin.

Geslaagde tv-bewerking van het bekende verhaal hoe een cynische, aan de drank geraakte columnist Bronson (een ongewone rol voor hem, maar heel goed gespeeld) van het dagblad The New York Sun door een ingezonden brief van de acht-jarige Isobel vertederd raakt en haar een illusie rijker maakt. Isobels vader, Thomas, een Ierse Amerkaan, die vanwege zijn afkomst vlak voor Kerstmis ontslagen werd, had gezegd toen ze vroeg of de Kerstman echt bestond: 'als het in de Sun staat, is het waar'. Hoewel de film bedoeld is als familiefilm, zullen kinderen er toch het meest van genieten omdat ze zich niet storen aan een aantal omgerijmdheden en het clichématige script. Gesitueerd in het ijskoude en besneeuwde New York van 1897. Scenario van Val DeCrowl en producent Andrew J. Fenady. Camerawerk van John S. Bartley.

Yes Virginia, there is a Santa Claus

1991 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1991. Familiefilm van Charles Jarrott. Met o.a. Edward Asner, Richard Thomas en Charles Bronson.

Geslaagde tv-bewerking van het bekende verhaal hoe een cynische, aan de drank geraakte columnist Bronson (een ongewone rol voor hem, maar heel goed gespeeld) van het dagblad The New York Sun door een ingezonden brief van de acht-jarige Isobel vertederd raakt en haar een illusie rijker maakt. Isobels vader, Thomas, een Ierse Amerkaan, die vanwege zijn afkomst vlak voor Kerstmis ontslagen werd, had gezegd toen ze vroeg of de Kerstman echt bestond: 'als het in de Sun staat, is het waar'. Hoewel de film bedoeld is als familiefilm, zullen kinderen er toch het meest van genieten omdat ze zich niet storen aan een aantal omgerijmdheden en het clichématige script. Gesitueerd in het ijskoude en besneeuwde New York van 1897. Scenario van Val DeCrowl en producent Andrew J. Fenady. Camerawerk van John S. Bartley.

The Indian Runner

1991 | Western, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Western van Sean Penn. Met o.a. David Morse, Viggo Mortensen, Valeria Golino, Patricia Arquette en Charles Bronson.

Het verhaal van twee jonge Indiaanse broers: de ene gelooft als politieman in orde en gerechtigheid en zijn gezinnetje is voor hem het belangrijkst, terwijl de andere gebroken teruggekeerd is uit Vietnam wat hem opstandig heeft gemaakt. Een knappe debuutfilm van acteur Penn die echter over teveel sloten tegelijk wil springen met een sfeervolle roadfilm, een Indiaanse legende, bloedverwantschap, verantwoordelijkheidsgevoel. Welluidende soundtrack met de betere songs uit de jaren 1960-70. Eileen Ryan in de rol van Mrs. Baker is in werkelijkheid de moeder van Penn.

Kinjite: Forbidden Subjects

1989 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Juan Fernandez, James Pax, Kumiko Hayakawa en Perry Lopez.

Een mistroostige thriller die zich tussen de betonblokken van de stad afspeelt. Superagent Bronson is in een strijd gewikkeld met verachtelijke pooier Fernandez, die erin gespecialiseerd is tienermeisjes tot prostitutie te brengen. Er is ook een Japanse zakenman bij betrokken die pas naar L.A. is verhuisd, en wiens dochter door de pooier wordt ontvoerd. Enkele goede ideëen moeten plaatsmaken voor platgetreden paden en de film vervalt tot iets wat al veel te vaak is vertoond.

Messenger of Death

1988 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Jack Lee Thompson en J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Trish Van Devere, Laurence Luckinbill, Jeff Corey en Marilyn Hassett.

De vervelende Bronson zoekt als verslaggever een vreemde moord tot op de bodem uit. Twee ruziemakende Mormonensektes zijn erbij betrokken; Corey en Ireland staan aan het hoofd. De stap- voor- stap verfilming geeft een in aanleg interessante blik op een andere cultuur geen kans. Scenario van Paul Jarrico naar de roman van Rex Burns. Camerawerk van Gideon Porath.

Death Wish 4: The Crackdown

1987 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1987. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Kay Lenz, John P. Ryan, Perry Lopez en George Dickerson.

Bronson is erin geslaagd zijn bewogen verleden opzij te zetten en samen met journaliste Lenz een succesvol architectenbureau in L.A. te starten. Maar het noodlot blijft hem achtervolgen. Lenz's dochter sterft aan een overdosis heroïne en Bronson gaat, hoe kan het anders, achter de dealer aan. Een serie die zichzelf al lang heeft overleefd, nogmaals voorzien van een overbodige sequel. Zelfs de fans van waakzame Bronson zullen wrevelig worden van het idiote scenario van Gail Morgan Hickman, dat bovendien op rommelige wijze werd verfilmd, door een regisseur die in een grijs verleden een paar interessante films maakte. Acteursprestaties onder het nulpunt. Gideon Porath stond in voor de fotografie.

Assassination

1987 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Thriller van Peter R. Hunt. Met o.a. Charles Bronson, Jill Ireland, Stephen Elliott, Jan Gan Boyd en Randy Brooks.

Bronson die tijdens het draaien van deze matte film zijn 65ste verjaardag vierde, is dit keer een veiligheidsagent van het Witte Huis belast met de persoonlijke veiligheid van de vrouw van de president, Ireland. Ze is heel eigenzinnig en bezorgt Bronson de nodige kopzorg, vooral als ze zich als hippie verkleedt en zich onder de mensen begeeft. Als ze beseft dat er op haar geloerd wordt, onderwerpt ze zich uiteindelijk voor haar eigen bestwil aan Bronson. In de film, waarin eigenlijk heel weinig gebeurt, wordt ze 'One Mama' genoemd en dat is misschien wel het aardigste aan deze verder clichématige actiefilm zonder spectaculaire scènes, behalve explosies. Een belachelijke politieke thriller, uitsluitend voor de Bronson-fans. Scenario van Richard Sale. Ook bekend als THE PRESIDENT'S WIFE.

Murphy's Law

1986 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Kathleen Wilhoite, Carrie Snodgress, Robert F. Lyons en Richard Romanus.

Typische geweldfilm van het team J. Lee Thompson-Charles Bronson, die vooral te lijden heeft aan een totaal gebrek aan humor, zodat de hele film een opeenstapeling van geweldsc[KA2]enes wordt. Politieman Murphy (Bronson) wordt ten onrechte beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend en wordt gearresteerd. Hij weet te ontsnappen terwijl hij met de handboeien vastzit aan een arrogante dievegge. Heel wat lijken later kan hij ervoor zorgen de ware schuldige zijn verdiende loon krijgt, ook al komt hijzelf niet zonder kleerscheuren uit de strijd. Een prent die niets nieuws te bieden heeft en zich alleen richt tot de echte liefhebbers DEATH WISH- achtige films.

Act of Vengeance

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van John Mackenzie. Met o.a. Charles Bronson, Ellen Burstyn, Wilford Brimley, Hoyt Axton en Robert Schenkkan.

In 1969 komen bij een ontploffing van mijngas in Pennsylvania tien mijnwerkers om het leven. Vakbondsleider Tony Boyle (Brimley) legt voor de pers een verklaring af ten gunste van de directie. De familieleden van de slachtoffers zijn ontgoocheld. Ze wenden zich tot Jock Yablonski (Bronson), een voormalige medewerker van Boyle. Tussen beide mannen ontspint zich een psychologische strijd met ernstige gevolgen. Docudrama dat een waar gebeurd hoofdstuk behandelt uit de mijnwerkersstrijd voor sociale erkenning. Wanneer Bronson niet de stoere bink mag uithangen, is hij weinig overtuigend. Hij wordt grandioos van de planken gespeeld door Brimley. Scott Spencer baseerde zijn scenario op het verslag van de zaak, dat te boek werd gesteld door Trevor Armbrister. Sombere fotografie van Phil Meheux.

Death Wish III

1985 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1985. Actiefilm van Michael Winner. Met o.a. Kirk Taylor, Alex Winter, Tony Spiridakis, Ricco Ross en Tony Britts.

De derde aflevering inmiddels van deze reeks films over het- recht-in-eigen-hand-nemen, geregisseerd door de niet bepaald in subtiliteiten gespecialiseerde Winner. Bronson moordt dit keer zowat een heel stadsdeel uit na de brutale executie van zijn vriendin Raffin door een bende gemotoriseerd tuig. Op stripverhaalniveau eigenlijk best vermakelijk, hoewel de moraal bedenkelijk blijft. Scenario van Michael Edmonds.

The Evil That Men Do

1984 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1984. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Theresa Saldana, Joseph Maher, José Ferrer en René Enríquez.

De beroepsmoordenaar Holland (Bronson) laat zich na enig aarzelen overhalen een einde te maken aan de gruwelijke martelpraktijken van El Doctor in Suriname en andere Zuid-Amerikaanse staten. Naast de soms stuitende beelden is er volop spanning. Bronson schittert als vanouds. John Crowter en David Lee Henry bewerkten een roman van R. Lance Hill tot scenario. Ook bekend als The Liquidator.

Ten To Midnight

1982 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Andrew Stevens, Gene Davis, Lisa Eilbacher en Wilford Brimley.

Een knappe maar gekke moordenaar brengt vrouwen om zeep in zijn nakie, tót hij te maken krijgt met rechercheur Bronson, wiens dochter hij belaagt. Nadat hij er bij de politie is uitgeschopt omdat hij bewijsmateriaal tegen de moordenaar heeft vervalst, gaat Bronson tekeer à la DEATH WISH, zoals we van hem gewend zijn. Dit is een zeer gewelddadig, op hol geslagen Bronson-verhaal. Scenario van William Roberts.

Death Wish II

1982 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jill Ireland, Vincent Gardenia, Laurence Fishburne en J.D. Cannon.

Nutteloos, keihard vervolg op Death Wish, waarin Paul Kersey (Bronson) na afrekening met de moordenaars van zijn vrouw, een nieuw leven tracht op te bouwen in LA. Wanneer hij op hardhandige wijze enkele nozems op de vlucht gejaagd heeft, dringen deze uit wraak zijn huis binnen, vermoorden zijn huishoudster en ontvoeren zijn dochter die verkracht wordt en vermoord wordt teruggevonden. Het bloedige spel kan opnieuw beginnen.

Death Hunt

1981 | Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Peter R. Hunt. Met o.a. Charles Bronson, Lee Marvin, Andrew Stevens, Angie Dickinson en Carl Weathers.

Trapper Bronson redt het leven van een gevechtshond door hem met geweld van zijn eigenaar af te kopen. Deze laatste acht zich bedrogen en hij legt een valse verklaring af bij Mountie Marvin. Het gevolg is een klopjacht waarbij Bronson enkele belagers doodt. Een dagblad looft een premie uit voor de man die Bronson kan arresteren. Nu is de jacht pas goed geopend. Wrede actiefilm waarin naast de achtervolgingen ook nog genadeloze hondengevechten worden vertoond. Het boeiende scenario dat minder geschikt is voor gevoelige mensen is van de hand van Michael Grais en Mark Victor. De knappe locaties van de Yukon werden schitterend gebruikt door cameraman James Devis.

Cabo blanco

1980 | Romantiek

Verenigde Staten 1980. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Jason Robards, Dominique Sanda, Fernando Rey en Simon MacCorkindale.

Duister aftreksel van CASABLANCA met Bronson als barkeeper in Peru. Robards speelt een nazi, Rey een hoge ome bij de politie, Sanda een Française die op zoek is naar haar minnaar. Scenario van Milton S. Gelman en Mort Fine. Gefilmd in Panavision.

Borderline

1980 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Jerrold Freedman. Met o.a. Charles Bronson, Bruno Kirby, Bert Remsen, Michael Lerner en Kenneth McMillan.

Jeb Maynard (Bronson) is een officier bij de grensbewaking die op zoek is naar een moordenaar. Vooral geschikt voor Bronson- fans. Scenario van Steve Kline en regisseur Freedman. Het camerawerk is van Tak Fujimoto.

Caboblanco

1979 | Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Jason Robards, Charles Bronson en Dominique Sanda.

Jeb Maynard (Bronson) is een officier bij de grensbewaking die op zoek is naar een moordenaar. Vooral geschikt voor Bronson- fans. Scenario van Steve Kline en regisseur Freedman. Het camerawerk is van Tak Fujimoto.

Love and guns

1978 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Actiefilm van Stuart Rosenberg. Met o.a. Rod Steiger, Jill Ireland, Charles Bronson, Bradford Dillman en Charlie Bronson.

Jeb Maynard (Bronson) is een officier bij de grensbewaking die op zoek is naar een moordenaar. Vooral geschikt voor Bronson- fans. Scenario van Steve Kline en regisseur Freedman. Het camerawerk is van Tak Fujimoto.

Love and Bullets

1978 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Actiefilm van Stuart Rosenberg. Met o.a. Charles Bronson, Rod Steiger, Jill Ireland, Strother Martin en Bradford Dillman.

Inspecteur Bronson moet Ireland zien op te sporen, die door haar gangster-geliefde Steiger naar Zwitserland is gestuurd. Hij wordt verliefd op haar, maar kan niet verhinderen dat ze door een bendelid wordt neergeschoten. Dan grijpt Bronson naar de harde middelen. Alledaagse actiefilm vol gewelddadige scènes, op het lijf gesneden van Bronson. Dankzij Steiger gaat de film niet helemaal de mist in. Het nogal stupide scenario van Wendell Mayes en John Melson is gebaseerd op een roman van de eerste. Meer aandacht werd besteed aan de fotografie, die uiterst verzorgd overkomt en waarvoor twee ploegen verantwoordelijk waren. Fred Koenekamp en zijn Amerikaanse ploeg kozen voor scherpe kleuren, terwijl de Zwitserse opnamen van Anthony Richmond gekenmerkt worden door fijn geschakeerde tinten. Gedraaid in Panavision.

The White Buffalo

1977 | Western

Verenigde Staten 1977. Western van J. Lee Thompson en Jack Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Jack Warden, Will Sampson, Kim Novak en Clint Walker.

In zijn nachtmerries wordt Bill Hickok (Bronson) doorlopend geplaagd door de legendarische witte buffel. Samen met zijn oude vriend Charlie Zane (Warden) trekt hij de bergen in, vastbesloten terug te komen met de huid van het dier. Onderweg ontmoeten ze de Indiaan Crazy Horse (Sampson), die zijn eigen redenen heeft om het beest dood te wensen. Idiote actiefilm, die mythe en realiteit door elkaar haalt. Door de vele donkere opnamen vallen de mislukte special effects minder op. Dit is het soort film dat de western een slechte naam bezorgde. Richard Sale schreef een scenario op basis van zijn eigen roman, en Paul Lohman bracht het netjes in beeld. Een goede raad: sluit je ogen en geniet van de mooie muziek die John Barry voor de film schreef. Ook bekend als HUNT TO KILL.

Telefon

1977 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Charles Bronson, Lee Remick, Donald Pleasence, Tyne Daly en Patrick Magee.

Als een automonteur een wapendepot van het Amerikaanse leger opblaast, een piloot van een charter een centrale van de marineluchtvaartdienst kapot vliegt met een kamikaze-vlucht en een kapster een brandstofdepot van het leger in brand steekt, breekt er niet alleen bij de Amerikaanse autoriteiten paniek uit, maar ook bij de Russen, want een stel `slapende`, gehypnotiseerde agenten, die de telefoon opnemen en een dichtregel van Robert Frost horen, `ontwaken` en gaan aan de sabotage-slag. De KGB stuurt hun mannetjesputter Bronson om de rest van het netwerk uit te schakelen. Goed gedaan, naar het boek van van Walter Wager. Scenario en draaiboek van Stirling Silliphant en Peter Hyams (van 2010). Siegels 32ste film; het werd (ook) een cultfilm. Camerawerk van Michael Butler.

St. Ives

1976 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1976. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, John Houseman, Jacqueline Bisset, Harry Guardino en Maximilian Schell.

Na enkele vergeefse pogingen een boek te schrijven, aanvaardt ex-misdaadverslaggever Bronson de opdracht om enkele zeldzame, kostbare boeken op te sporen die gestolen werden bij de schatrijke Houseman. Het begint als een saaie routineklus, maar binnen de kortste tijd zit hij verstrikt in een net van corruptie, bedrog en moord. Dom, onwaarschijnlijk verhaal dat bovendien verteld wordt met alle bestaande clich[KA1]es. Bronson wordt omringd door veel bekende (en goede) acteurs. Kleine rolletjes voor Daniel J. Travanti, Jeff Goldblum en Robert 'Freddy Krueger' Englund. De roman The Procane Chronicle van Oliver Bleeck werd ongeïnspireerd bewerkt door Barry Beckerman. Camerawerk van Lucien Ballard.

Raid on Entebbe

1976 | Actiefilm, Historische film, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1976. Actiefilm van Irvin Kershner. Met o.a. Peter Finch, Charles Bronson, Yaphet Kotto, Martin Balsam en Horst Buchholz.

In juni 1976 werd een geheime Israëlische operatie uitgevoerd om ruim honderd gijzelaars te bevrijden van het vliegveld in Entebbe in Oeganda. Raid on Entebbe is een gedramatiseerde, grotendeels waarheidsgetrouwe televisiefilm over de hachelijke gebeurtenissen. Zelfverklaard anti-patriot Kershner maakte er een gortdroog gemonteerd drama van dat nauwelijks spannender is dan het volgen van een papieren hoedje op een zomers beekje. De historische waarde compenseert de wollige productie gelukkig ruimschoots. En, lest best, de film is een walhalla voor liefhebbers van antiek militair materieel, de Mercedes 600, borstelige snorren, funky marsmuziek en de fluwelen rookstem van Charles Bronson.

From Noon Till Three

1976 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1976. Western van Frank D. Gilroy. Met o.a. Charles Bronson, Jill Ireland, Douglas Fowley, Bert Williams en Davis Roberts.

Bronson valt voor de mooie weduwe Ireland en laat zijn misdadige kameraden stikken. Hij heeft haar nog maar net verleid of het nieuws over een mislukte bankroof en de aanhouding van zijn vrienden wordt bekend. Door een ongelukkig toeval wordt Bronson voor dood gehouden, waardoor Ireland als de plaatselijke martelares wordt beschouwd. Ze gebruikt haar verhaal om van Bronson een romantische held te maken. Het huwelijk tussen de western en de romantische komedie is niet eenvoudig en Gilroy, die ook het scenario schreef, is er niet in geslaagd het waar te maken. Het geeft Bronson wel de gelegenheid om eens uit zijn gebruikelijke rol te stappen, maar de film deed niet veel voor het verdere verloop van zijn carrière. Te weinig actie en te weinig humor, dus blijft er niet veel meer over dan het oogstrelende camerawerk van Lucien Ballard en de overweldigende score van Elmer Bernstein.

Hard Times

1975 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Drama van Walter Hill. Met o.a. Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland, Strother Martin en Maggie Blye.

Bronson komt tijdens de crisisjaren rond 1935 naar New Orleans op zoek naar werk. Om den brode neemt hij deel aan illegale bokswedstrijden. Beroepsgokker Coburn merkt hem op en contracteert hem voor een aantal gevechten, maar zodra hij merkt dat Bronson ermee wil kappen, wil hij zijn 'beschermengel' tot de strijd dwingen. Alleen voor liefhebbers van tot moes geslagen gezichten en bloedende lichamen. Het magere scenario van dit regiedebuut van Hill schreef hijzelf in samenwerking met Bryan Gindorff en Bruce Henstell. Veel actie en gratuit geweld, geen motivatie.

Breakout

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Tom Gries. Met o.a. Charles Bronson, Robert Duvall, Jill Ireland, John Huston en Emilio Fernandez.

Zonder genoemde reden vliegt Duvall in Mexico de gevangenis in, waar hij het slachtoffer wordt van sadistische cipiers en corrupte rechters en politiemannen. Zijn vrouw Ireland huurt stuntpiloot Bronson in om hem te bevrijden, wat geen eenvoudige klus blijkt te zijn. Gewelddadige, vlotgemaakte actieprent, een kolfje naar de hand van Bronson. Duvall is goed als altijd, maar Huston steelt in enkele scènes moeiteloos de show als diens vader. Een scenario vol spanning, maar zonder echte verrassingen, geschreven door Howard E. Kreitsek, Marc Norman en Elliott Baker. Goede fotografie van Lucien Ballard en een actievolle score van Jerry Goldsmith. Gedraaid in Panavision.

Breakheart Pass

1975 | Western, Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Western van Tom Gries. Met o.a. Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Jill Ireland en Charles Durning.

'Wraak, mysterie en gevaar’ beloofde de bioscoopposter van Breakheart Pass in 1975. Overbodige lokkertjes, want het publiek stroomde massaal toe voor vijftiger Charles Bronson, de laatbloeier die een jaar eerder toeschouwers en critici op de banken kreeg met de eerste Death Wish. In Breakheart Pass speelt hij opnieuw een cynische binnenvetter, deze keer eind negentiende eeuw aan boord van een militair treintransport in de besneeuwde Amerikaanse Rocky Mountains. Schotse thrillerschrijver Alistair MacLean leverde het filmscenario, gebaseerd op zijn gelijknamige boek. Solide werk zonder komische verluchting.

Mr. Majestyk

1974 | Misdaad, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Charles Bronson, Al Lettieri, Linda Cristal, Lee Purcell en Paul Koslo.

Lang voor zijn revival in de jaren negentig (Get Shorty, Jackie Brown) werden boeken van Elmore Leonard minder hip verfilmd. Mr. Majestyk bijvoorbeeld. Bronson speelt de titelheld, een voormalige Vietnamsoldaat die nu alleen maar meloenen wil verbouwen. Na in aanraking te zijn gekomen met malafide personen, komt Majestyk in de bak, waarna een vendetta tegen de maffia begint. Het geteisterde gezicht van Bronson werkt altijd goed in wraakfilms. Hadden ze maar van de meloenen af moeten blijven!

Death Wish

1974 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Hope Lange, Vincent Gardenia, Steven Keats en William Redfield.

De New Yorkse architect Paul Kersey (Bronson) neemt het gewapende recht in eigen hand als een groep drugsverslaafden zijn vrouw vermoordt en zijn dochter verkracht en in coma achterlaat. Omdat noch de politie, noch Kersey zelf de daders kan achterhalen, besluit Kersey burgerwacht te worden en zijn buurt te ontdoen van alle andere junkies en misdadigers. Intussen is de politie niet blij met de ongevraagde hulp. De soms nogal expliciet getoonde geweldscènes vergen een sterke maag. De film maakte destijds discussie los over burgerwachten en werd gevolgd door vier slappe sequels.

Valdez, Il Mezzosangue

1973 | Western

Italië 1973. Western van John Sturges. Met o.a. Charles Bronson, Jill Ireland, Vincent Van Patten, Marcel Bozzuffi en Melissa Chimenti.

De eenzame paardenfokker Bronson krijgt gezelschap van de weggelopen Van Patten. Tussen hen groeit een vriendschap. De actie komt als iemand bezig is land op te kopen en iedereen die er nog opzit vanaf wil jagen. De beelden zijn prachtig, maar het einde en het scenario laten veel te wensen over. Ook bekend als CHINO, THE WILD HORSES en VALDEZ' HORSES.

The Stone Killer

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Martin Balsam, David Sheiner, Norman Fell en Ralphe Waite.

In zijn bezetenheid de macht van de onderwereld te breken, ontdekt politieman Bronson een angstwekkend complot: de maffia gebruikt Vietnamveteranen als huurmoordenaars. Ongenadige, gewelddadige actiefilm, die niet motiveert. Het werd een voorloper van de DEATH WISH-serie, die de samenwerking tussen regisseur Winner en acteur Bronson zou bezegelen als de meest bloeddorstige uit de filmgeschiedenis. Het scenario van Gerald Wilson is gebaseerd op de roman A Complete State Of Death van John Gardner. Goed gemaakt, maar door de niets verhullende beelden van Richard Moore voer voor sadistische psychopaten.

Il Mezzosangue Valdez

1973 | Western

Italië 1973. Western van John Sturges. Met o.a. Fiorencio Amarilla, Aldolfo Thous, Melissa Chimenti, Fausto Tozzi en Vincent Van Patten.

In zijn bezetenheid de macht van de onderwereld te breken, ontdekt politieman Bronson een angstwekkend complot: de maffia gebruikt Vietnamveteranen als huurmoordenaars. Ongenadige, gewelddadige actiefilm, die niet motiveert. Het werd een voorloper van de DEATH WISH-serie, die de samenwerking tussen regisseur Winner en acteur Bronson zou bezegelen als de meest bloeddorstige uit de filmgeschiedenis. Het scenario van Gerald Wilson is gebaseerd op de roman A Complete State Of Death van John Gardner. Goed gemaakt, maar door de niets verhullende beelden van Richard Moore voer voor sadistische psychopaten.

The Valachi Papers

1972 | Misdaad, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1972. Misdaad van Terence Young. Met o.a. Charles Bronson, Lino Ventura, Jill Ireland, Walter Chiari en Amedeo Nazzari.

Een gevangen genomen lid van de maffia wordt vrijgelaten in ruil voor informatie en zal door een getuigenis voor de senaatscommissie de peetvader in gevaar brengen, die een half miljoen dollar op zijn hoofd zet. Repercussies in zijn priv[KA1]e-leven leidden tot een zelfmoordpoging, maar de FBI dwingt hem tot overleven om de organisatie te lijf te kunnen gaan. Deze door het succes van THE GODFATHER ge[KA3]inspireerde verfilming van de documentaire roman van Peter Maas (bewerkt door Stephen Geller) kreeg een zeer zwakke regie met onechte Italiaanse folklore en bloedige wraakacties, waarbinnen de acteurs hun rollen zeer melodramatisch aandikken, met uitzondering van Ventura als Vito Genovese.

The Mechanic

1972 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn, Jill Ireland en Linda Ridgeway.

Een oudere huurmoordenaar staat op het punt met pensioen te gaan wanneer hij een jongeman ontmoet die alles van het vak wil leren. Actievehikel voor Bronson, de acteur die in de jaren vijftig nog wel eens voor Indiaan doorging in films als Apache, maar bekender is als actieheld in de Death Wish-serie die hij later met regisseur Winner zou maken.

Chato's Land

1972 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Western van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jack Palance, Richard Basehart, James Whitemore en Simon Oakland.

Bronson speelt in deze goedgemaakte western een halfbloed Indiaan die uit zelfverdediging een US marshal doodt. Dit is de aanleiding om een posse op zijn spoor te zetten, maar hoe verder de achtervolgers het indianengebied binnendringen, hoe meer zij de opgejaagden worden. Daarbij valt de groep steeds meer uit elkaar door onderlinge onenigheid en strijd. Nadat zij Bronsons vrouw verkracht hebben, rust deze niet voor de laatste man van de posse de dood heeft gevonden. De film is met Brits geld gemaakt, in Spanje opgenomen, en was in Europa een succes, in tegenstelling tot Amerika. Scenario van Gerald Wilson. Camerawerk van Robert Paynter.

Carteggio valachi

1972 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1972. Thriller van Terence Young. Met o.a. Gerald S. O'Loughlin, Lino Ventura en Charles Bronson.

Bronson speelt in deze goedgemaakte western een halfbloed Indiaan die uit zelfverdediging een US marshal doodt. Dit is de aanleiding om een posse op zijn spoor te zetten, maar hoe verder de achtervolgers het indianengebied binnendringen, hoe meer zij de opgejaagden worden. Daarbij valt de groep steeds meer uit elkaar door onderlinge onenigheid en strijd. Nadat zij Bronsons vrouw verkracht hebben, rust deze niet voor de laatste man van de posse de dood heeft gevonden. De film is met Brits geld gemaakt, in Spanje opgenomen, en was in Europa een succes, in tegenstelling tot Amerika. Scenario van Gerald Wilson. Camerawerk van Robert Paynter.

The Bull of the West

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Paul Stanley en Jerry Hopper. Met o.a. Charles Bronson, Brian Keith, Lee J. Cobb, Lois Nettleton en Geraldine Brooks.

In Europa in de bioscoop uitgebrachte lange aflevering van de tv-westernserie 'The Virginian', en niet eens een goede. De indrukwekkende cast voert een bij voorbaat verloren strijd tegen een onverschillige regie en een banaal scenario.

Soleil rouge

1971 | Western

Frankrijk​/​​Italië 1971. Western van Terence Young. Met o.a. Charles Bronson, Ursula Andress, Toshirô Mifune, Alain Delon en Capucine.

De Japanse ambassadeur moet een kostbaar samoeraizwaard aan de Amerikaanse president overhandigen. Zijn trein wordt overvallen en beroofd door bandieten die elkaar de buit proberen af te snoepen. De bedrogen outlaw associeert zich met een samoerai voor een gezamenlijke wraakactie. Deze Europese western haalt in het scenario van alles overhoop, van samoerai tot en met Comanches, en werkt ook door de merkwaardige sterbezetting onbedoeld komisch. De onverstoorbare Bronson en Mifune houden zich net staande.

Quelqu'un derrière la porte

1971 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1971. Thriller van Nicolas Gessner. Met o.a. Charles Bronson, Anthony Perkins, Jill Ireland, Henri Garcin en Agathe Natanson.

Een psychiater die door zijn vrouw wordt bedrogen, probeert zich te wreken door een patiënt met geheugenverlies die aan hem is toevertrouwd. De mogelijkheden van verhaal en hoofdrollen hadden een spannende thriller kunnen opleveren, maar de regie houdt het middelmatig. Ireland is nogal ridicuul als femme fatale.

Quelqu'un Derriere La Porte

1971 | Thriller

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Nicolas Gessner. Met o.a. Anthony Perkins, Jill Ireland en Charles Bronson.

Een psychiater die door zijn vrouw wordt bedrogen, probeert zich te wreken door een patiënt met geheugenverlies die aan hem is toevertrouwd. De mogelijkheden van verhaal en hoofdrollen hadden een spannende thriller kunnen opleveren, maar de regie houdt het middelmatig. Ireland is nogal ridicuul als femme fatale.

Città violenta

1971 | Misdaad, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1971. Misdaad van Sergio Sollima en Sergio Solimo. Met o.a. Charles Bronson, Telly Savalas, Jill Ireland, Umberto Orsini en Michel Constantin.

Beroepskiller is door zijn verliefdheid op een gangstervriendin in de val gelopen en gearresteerd. Na de gevangenis beraamt hij wraak, maar spaart de vrouw die hem opnieuw bijna noodlottig wordt. Als hij de manipulatie doorziet, schakelt hij de intriganten uit, voor hij zelf door de politie gedood wordt. Romantische geobsedeerdheid van Bronson is een welkom nieuw element aan zijn traditionele wrekersrol. Film waaraan werd meegeschreven door Lina Wertm[KA3]uller (en S. Sollima), slaagt er zelfs in, Ireland acceptabel te laten zijn als femme fatale.

You Can't Win 'em All

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1970. Avonturenfilm van Peter Collinson. Met o.a. Tony Curtis, Charles Bronson, Michèle Mercier, Patrick Magee en Grégoire Aslan.

Twee Amerikaanse avonturiers, Curtis en Bronson, leveren in het Turkije van 1922, samen met een groepje volgelingen, diensten aan de meestbiedende. Ze aanvaarden een opdracht van de sultan om een goudtransport per trein door een reeks hinderlagen te loodsen. Ze hopen zich uiteindelijk meester te kunnen maken van de schat. Maar er wacht hen een onaangename verrassing. Komische actiefilm met veel flair gespeeld door beide hoofdvertolkers, die zich goed raad weten met enkele grootschalige gevechtsscènes en het typisch Britse flegma in de dialogen. Het scenario van Leo Gordon, fetisj-acteur uit de Corman-stal die ook een klein rolletje vertolkt, is echter banaal en voorspelbaar. De mooie Turkse landschappen werden gefilmd door Ken Higgins en Bert Kaempfert componeerde een swingende score. Gedraaid in Panavision.

Le passager de la pluie

1970 | Thriller, Misdaad, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1970. Thriller van René Clément. Met o.a. Marlène Jobert, Charles Bronson, Gabriele Tinti, Annie Cordy en Jill Ireland.

Een getrouwde vrouw vermoordt uit zelfverdediging een aanrander en laat uit angst voor de reacties van haar omgeving zijn lijk verdwijnen. Vervolgens wordt ze achtervolgd door een geheimzinnige Amerikaan die het geld van de dode wil vinden. Deze suspensefilm laat veel vragen onbeantwoord, maar houdt de angstige spanning vast waarbinnen de kwetsbaarheid van Jobert en de onverzettelijkheid van Bronson goed contrasteren. Beiden werden door deze film sterren in Europa. Het scenario is van Sébastian Japrisot, het camerawerk van Andreas Winding.

De la part des copains

1970 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Misdaad van Terence Young. Met o.a. Charles Bronson, Liv Ullmann en James Mason.

De thriller Ride the Nightmare van Richard Matheson is omgebouwd tot een typische Bronson-actiefilm, waarin onze held een Amerikaanse 'expatriate' speelt die in Frankrijk door onderwereldkoning Mason gedwongen wordt drugs te pushen. Scenario van Shimon Wencelberg en Albert Simonin.

Twinky

1969 | Romantiek

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Romantiek van Richard Donner. Met o.a. Charles Bronson, Susan George, Trevor Howard, Michael Craig en Honor Blackman.

Een nymfje van zestien jaar begint een verhouding met een achtendertigjarige schrijver van pornoboeken. De zeer beweeglijke film mist doel, ondanks goede acteurs en een innemende rol van Bronson. USA-titel: LOLA.

Villa Rides

1968 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Western van Buzz Kulik. Met o.a. Yul Brynner, Robert Mitchum, Grazia Buccella, Charles Bronson en Robert Viharo.

Een actierijke western, maar met een niet geheel logisch scenario dat door Sam Peckinpah en Robert Towne werd geschreven naar de roman [KL]Pancho Villa[KLE] van William Douglas Lansford. Brynner is de befaamde Mexicaanse rebel die vecht voor Madero (Knox), maar die door zijn rechterhand Huerta (Lom) wordt vermoord. Villa verdwijnt in de gevangenis. Mitchum is een Amerikaanse piloot die Villa voortdurend van wapens voorziet, of vanuit de lucht dynamietstaven op Villa's tegenstanders smijt. Goed camerawerk van Jack Hildyard, de producent was Ted Richmond.

Once Upon a Time in the West

1968 | Western

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Mexico 1968. Western van Sergio Leone. Met o.a. Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson en Gabriele Ferzetti.

Na zijn drie ijzersterke spaghettiwesterns met Clint Eastwood haalde Leone eind jaren zestig het genre western definitief uit het verdomhoekje met Once Upon a Time in the West. Het ingehouden tempo, de prachtige muziek van Morricone en de zeer doeltreffende acteerprestaties van de cast maken deze film tot een must-see voor iedere filmliefhebber. De legendarische openingsscène van bijna een kwartier luidt het begin in van een tergend spannend relaas over de komst van een spoorbaan en de strijd om de grond langs het traject. Leone schreef het verhaal samen met Bernardo Bertolucci en horrormeister Dario Argento.

Honor Among Thieves

1968 |

Verenigde Staten 1968. Jean Herman. Met o.a. Michel Barcet, Bernard Fresson, Olga Georges-Picot, Brigitte Fossey en Charles Bronson.

Na zijn drie ijzersterke spaghettiwesterns met Clint Eastwood haalde Leone eind jaren zestig het genre western definitief uit het verdomhoekje met Once Upon a Time in the West. Het ingehouden tempo, de prachtige muziek van Morricone en de zeer doeltreffende acteerprestaties van de cast maken deze film tot een must-see voor iedere filmliefhebber. De legendarische openingsscène van bijna een kwartier luidt het begin in van een tergend spannend relaas over de komst van een spoorbaan en de strijd om de grond langs het traject. Leone schreef het verhaal samen met Bernardo Bertolucci en horrormeister Dario Argento.

Friend Farewell

1968 |

1968. Jean Herman. Met o.a. Olga Georges-Picot, Brigitte Fossey, Charles Bronson en Alain Delon.

Na zijn drie ijzersterke spaghettiwesterns met Clint Eastwood haalde Leone eind jaren zestig het genre western definitief uit het verdomhoekje met Once Upon a Time in the West. Het ingehouden tempo, de prachtige muziek van Morricone en de zeer doeltreffende acteerprestaties van de cast maken deze film tot een must-see voor iedere filmliefhebber. De legendarische openingsscène van bijna een kwartier luidt het begin in van een tergend spannend relaas over de komst van een spoorbaan en de strijd om de grond langs het traject. Leone schreef het verhaal samen met Bernardo Bertolucci en horrormeister Dario Argento.

Adieu l'ami

1968 | Thriller

Frankrijk 1968. Thriller van Jean Herman. Met o.a. Alain Delon, Charles Bronson, Brigitte Fossey, Olga Georges-Picot en Bernard Fresson.

Een veteraan uit de Algerijnse oorlog laat zich door de vriendin van zijn gesneuvelde makker strikken om gestolen waardepapieren terug te brengen in een bankkluis. Een andere krijgsmakker heeft de indruk gekregen dat hij roof gaat plegen en volgt hem in ondergrondse riolen om hem voor een misstap te behoeden. Onwaarschijnlijk en onduidelijk complot en weinig pakkende regie worden ietwat gecompenseerd door een aantal beklemmende rioolscènes en de explosieve combinatie Delon- Bronson. Eén van de eerste films die van Hollywood- bijrolspeler Bronson een Europees idool maakten. Scenario van Sébastien Japrisot.

The Meanest Men of the West

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Charles S. Dubin en Samuel Fuller. Met o.a. Lee Marvin, Charles Bronson, Charles Grodin, Lee J. Cobb en Miriam Colon.

Een compilatie van twee afleveringen van het tv-westernfeuilleton THE VIRGINIAN, respectievelijk uit 1962 en 1972. De scenario's van die twee afleveringen vertoonden een meer dan gewone gelijkenis en dus monteerde een handige knaap alles door elkaar en, voilà, ziedaar een film met Marvin én Bronson. Wie goed oplet ziet niet alleen dat de twee acteurs nooit samen in beeld zijn, maar bemerkt tevens het kleurverschil tussen de verschillende scènes en een toch nog behoorlijk verwarrend scenario. Een verbluffend idee natuurlijk, maar een bedenkelijk resultaat.

The Dirty Dozen

1967 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown en George Kennedy.

Vlak voor D-day krijgt een geallieerde commandant (Marvin) de opdracht om twaalf langgestrafte militairen te selecteren, die in ruil voor strafvermindering deel moeten nemen aan een gevaarlijke missie, waarvan er waarschijnlijk maar weinig terug zullen komen. De problemen beginnen overigens al op de thuisbasis. Prima oorlogsfilm, op een wat ouderwetse manier: Spielberg noemde The Dirty Dozen als een van de films die een veel te geromantiseerd beeld geven van de Tweede Wereldoorlog, iets wat hij in zijn Saving Private Ryan probeerde recht te zetten.

La bataille de San Sebastian

1967 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western, Komedie

Italië​/​​Mexico​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Henri Verneuil, Andrew L. Stone en Henri Vernueil. Met o.a. Anthony Quinn, Anjanette Comer, Charles Bronson, Sam Jaffe en Fernand Gravey.

Leon Alastray, een Mexicaaans patriot wordt in 1750 door een pastoor gered van de soldaten als hij zich in zijn kerk verschuilt. Na diens dood voert hij in monnikspij de parochianen aan in hun strijd tegen plunderaars en Indianen. Quinn overacteert zijn heldhaftigheid en de film mist de vaart van de Hollywood-producties om onwaarschijnlijkheden in het scenario van Ennio Di Concini, Serge Ganze, James R. Webb en Miguel Moryata weg te werken. Naar de roman A Wall for San Sebastian van William Barby Faherty. Achter de camera stond Armand Thirard.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

The Sandpiper

1965 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Eva Marie Saint, Charles Bronson en Robert Webber.

Pretentieus en voorspelbaar vehikel voor het duo Taylor/Burton met mooie plaatjes van Californië en een fijn Oscarwinnend liedje 'The Shadow of Your Smile'. Onconventionele artieste Laura (Taylor) zendt haar onhandelbare zoon naar een kostschool, die geleid wordt door de getrouwde, streng gelovige dr Hewitt (Burton). Als Hewitt besluit om Laura met een huisbezoek te vereren, wordt hij geconfronteerd met de lichtzinnige kanten van het kunstenaarsbestaan. Maar guess what: ondanks alle verschillen raakt het stel toch verliefd. Curieus gecaste Charles Bronson speelt een kunstenaar die naakte Laura in hout vereeuwigt.

Bull of the West

1965 | Western

Verenigde Staten 1965. Western van Paul Stanley en Jerry Hopper. Met o.a. James Drury, Doug McClure, Charles Bronson, Lois Nettleton en George Kennedy.

Bronson speelt de Kirk Douglas-rol uit MAN WITHOUT A STAR waarop het scenario van deze film is gebaseerd. In werkelijkheid betreft het hier 2 aan elkaar geplakte afleveringen uit de tv-serie THE VIRGINIAN en dan met name de 75m durende aflevering NOBILITY OF KINGS (10.11.65 uitgezonden in Amerika) aangevuld met materiaal uit een tweede, oudere aflevering. De film werd in 1971 als bioscoopfilm uitgebracht in Duitsland en Engeland. In het totaal werden er vier Europese bioscoopfilms uit de tv-serie gehaald. Helaas valt de film nogal tegen.

Battle of the Bulge

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews en George Montgomery.

In de oorspronkelijke versie van deze oorlogsfilm meldt een rancuneuze majoor (Charles Bronson) aan lt.-kolonel Kiley (Henry Fonda) dat ze na de oorlog van Duitsland maar één grote akker moeten maken. Dat zinnetje is in de latere bioscoop- en videoversies niet meer terug te vinden. Het klonk te serieus en te verbeten. Anno 1965 kon er in oorlogsfilms weer een lachje vanaf. 'We'll pick up a landmark,' zegt Kiley (Fonda dus) tegen zijn piloot. 'Sure,' antwoordt die, 'we'll pick up a landmark - right in the kisser.' (IdH/VPRO Gids)

Guns of Diablo

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Boris Sagal. Met o.a. Charles Bronson, Susan Oliver, Jan Merlin, John Fiedler en Douglas Fowley.

In Europa als bioscoopfilm uitgebracht, in werkelijkheid samengesteld uit afleveringen van de tv-serie [KL]The Travels Of Jaimie McPheeters[KLE] waarin Russell de titelrol speelde. Jaimie en Linc Murdock (Bronson) komen met een karavaan aan in een stadje. Daar ontmoet Linc zijn ex-geliefde Maria (Oliver) die gedwongen werd te trouwen met Rance Macklin (Merlin). Het komt tot een vuurgevecht waarin Rance het leven laat. Niets opzienbarends, maar wel onderhoudend. Het scenario is van Berne Giler, naar een roman van Robert Lewis Taylor. Door de lens keek John M. Nickolaus Jr.

The Great Escape

1963 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson en James Coburn.

Deze klassieker is een van de allergrootste hits allertijden. The Great Escape is waar gebeurd, maar zoals dat gaat in Hollywoodfilms wordt de waarheid hier en daar wat aangedikt; zo verzon McQueen een spectaculaire achtervolgingsscène op de motor en voerde die zelf uit. Een enorme sterrencast zit opgesloten als oorlogsgevangenen van de nazi's, in een speciaal anti-ontsnappingskamp. Onder leiding van Attenborough wordt een plan beraamd om liefst 250 man uit het kamp te laten ontsnappen. Ondanks de opgeruimde toetermuziek en het jongensboekachtige begin is The escape great.

4 for Texas

1963 | Komedie, Western

Verenigde Staten 1963. Komedie van Robert Aldrich. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Anita Ekberg, Charles Bronson en Ursula Andress.

Twee schavuiten, Zack Thomas (Sinatra) en Joe Jarrett (Martin), ontfutselen de buit van een roofoverval aan de bende van Matson (Bronson). Vrijwel onmiddellijk nadat ze het geld in handen hebben proberen ze elkaar af te troeven, ze denken het geld namelijk goed te kunnen gebruiken aan de pokertafel. Weinig geslaagde, kolderiek bedoelde western, waarin naast rat-packers Sinatra en Martin rollen zijn weggelegd voor mooie actrices Ekberg en Andress en waarin zelfs The Three Stooges komen opdraven. Maar grappig, spannend of interessant wordt het maar niet.

This Rugged Land

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van Arthur Hiller. Met o.a. Richard Egan, Terry Moore, Charles Bronson, Anne Seymour en Ryan O'Neal.

In 1965 in Europa als bioscoopfilm uitgebracht, maar in werkelijkheid een pilotaflevering, vertoond op 25.9.1962, van de tv-western-serie EMPIRE. Egan is Jim Redigo, de voorman van een ranch die toebehoort aan Seymour. Moore is haar dochter en O'Neal haar zoon. Bronson en Vanders zijn vaste cowboys op de ranch. Bronson wordt in deze film aangezien voor de moordenaar van Egans dochter; hij is onschuldig, maar voor zijn collega's dat aanvaarden zijn we ruim een uur verder. Bronson speelde Paul Moreno in de serie, die van september 1962 tot april 1963 liep en die 32 afl. omvatte. Van sept. 1963 tot eind december van dat jaar liep een hertitelde serie REDIGO, waarvan er nog eens 15 gemaakt werden. Egan was toen de enig overgeblevene van de oude ploeg. Herb Wallerstein was hier nog assistent-regisseur. Joseph Biroc was een goede cameraman, en het scenario was van Frank Nugent naar een verhaal van Kathleen Hite.

Kid Galahad

1962 | Muziek, Sportfilm, Drama, Musical

Verenigde Staten 1962. Muziek van Phil Karlson. Met o.a. Elvis Presley, Gig Young, Lola Albright, Joan Blackman en Charles Bronson.

Elvis heeft zijn dienstplicht erop zitten en wil een baan. Hij wordt sparring partner van bokskampioen Dante, die wordt getraind door Young. Wanneer Young ziet hoe goed Elvis kan incasseren, stelt hij hem voor om zelf te gaan boksen. Onder de naam Kid Galahad wint hij een paar kleinere matches. Enkele gangsters willen hem dwingen hun vuile spel mee te spelen. Hij weigert, met alle gevolgen vandien. Elvis in de rol van Wayne Morris en Young in die van Edward G. Robinson uit de originele versie van 1937 is geen voor de hand liggende keuze, maar ergens klikt het wel. Jammer genoeg wordt het scenario van William Fay, naar een verhaal van Francis Wallace, een zestal keren onderbroken voor evenveel Elvis-onwaardige songs. Camerawerk van Burnett Guffey.

X-15

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Richard Donner. Met o.a. David McLean, Charles Bronson, Ralph Taeger, Brad Dexter en Mary Tyler Moore.

Milde vertelling over de piloten die het in de titel genoemde experimentele ruimtevliegtuig moeten testen. De film toont verder hun liefdes- en gezinsleven. Bronson speelt hier een, zelfs voor die tijd, ongebruikelijke rol.

Master of the World

1961 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1961. Sciencefiction van William Witney. Met o.a. Vincent Price, Charles Bronson, Mary Webster, Henry Hull en Richard Harrison.

Twee romans van Jules Verne stonden aan de basis van dit SF- avontuur over een 19e-eeuws genie (Price) dat vanuit zijn ingenieuze vliegmachine, een kruising tussen een zeppelin en een helikopter, de oorlog wil tegenhouden. Bronson (in een merkwaardige rol) bewondert zijn doelstellingen, maar betreurt zijn methoden en probeert hem tegen te houden. Zeer goed gedaan. Scenario van Richard Matheson.

A Thunder of Drums

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Joseph M. Newman. Met o.a. Richard Boone, George Hamilton, Luana Patten, Arthur O'Connell en Charles Bronson.

James Warner Bellah, de schrijver achter de beroemde cavalerietrilogie van regisseur John Ford (Fort Apache, She Wore a Yellow Ribbon, Rio Grande), kon van A Thunder of Drums niet meer dan een tussendoortje maken. Soldaten, Indianen en romance genoeg, maar spannend wordt het niet. Dat heeft ook te maken met het (mis)casten van Richard Boone als gefrustreerde kapitein en George Hamilton als de groene officier McQuade. De laatste wil een ex (Luana Patten) versieren, maar gaat gebukt onder schuldgevoel als haar verloofde door Apaches wordt afgemaakt.

The Magnificent Seven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Sturges. Met o.a. Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Horst Buchholz en James Coburn.

Vrije remake van Akira Kurosawa’s meesterwerk The Seven Samurai uit 1954 kenmerkt zich vooral door eenvoud. Zeven scherpschutters worden door de bewoners van een Mexicaans dorpje ingehuurd om Calvera (Eli Wallach) en zijn bandieten te verjagen. Regisseur Sturges zorgde voor een perfecte balans tussen actie, karakterontwikkeling en tempo. De acteurs waren in 1960 relatieve nieuwkomers. Brynner, McQueen, Coburn en de anderen speelden dat de stukken ervan afvlogen en maakten de film tot een van de hoogtepunten uit het genre.

The Twilight Zone

1959 | Televisieserie, Fantasy, Horror, Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1959. Televisieserie van Rod Serling. Met o.a. Rod Serling, Robert McCord, Vaughn Taylor, Jack Klugman en James Best.

Na een nucleaire catastrofe heeft boekenwurm Henri het rijk alleen op aarde. Eindelijk kan hij rustig lezen, hij heeft de hele bieb voor zichzelf! Maar dan breekt zijn bril en kan hij niet meer lezen. Het is het typisch ironische plot van een aflevering uit het eerste seizoen van The Twilight Zone, een buitengewoon succesvolle tv-serie, met losse afleveringen die thematisch uit de hoek van sf, fantasie en horror kwamen. In de vijf seizoenen waren veel later beroemde acteurs voor het eerst te zien: William Shatner, Robert Duvall, Dennis Hopper en Robert Redford. In 2013 door het Writers Guild of America uitgeroepen tot de op twee na beste serie aller tijden.

Never So Few

1959 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Steve McQueen en Richard Johnson.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

When Hell Broke Loose

1958 | Oorlogsfilm, Misdaad

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Kenneth Crane. Met o.a. Charles Bronson, Violet Rensing, Richard Jaeckel en Arvid Nelson.

Een nette, onderhuidse film over een moordpoging op generaal Eisenhower gedurende WO II in Europa.

Showdown at Boot Hill

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Gene Fowler jr. Met o.a. Charles Bronson, Robert Hutton, John Carradine, Carole Mathews en Paul Maxey.

Bronson, de marshal, schiet outlaw Henry neer. Vervolgens probeert hij de premie in ontvangst te nemen. Maar dan ziet hij in dat de man in de stad heel populair was. Niemand is aanvankelijk bereid Henry te identificeren, zodat de premie niet aan Bronson uitbetaald kan worden. Louis Vittes schreef het bij elkaar voor producent Harold Knox, die als cameraman John Nickolaus Jr. inschakelde. Geen slechte western, maar Bronson was nog geen grote ster. De film werd daarom gezien als één van vele westerns.

Machine-Gun Kelly

1958 |

Verenigde Staten 1958. Roger Corman. Met o.a. Wally Campo, Morey Amsterdam, Susan Cabot, Jack Lambert en Barboura Morris.

Bronson, de marshal, schiet outlaw Henry neer. Vervolgens probeert hij de premie in ontvangst te nemen. Maar dan ziet hij in dat de man in de stad heel populair was. Niemand is aanvankelijk bereid Henry te identificeren, zodat de premie niet aan Bronson uitbetaald kan worden. Louis Vittes schreef het bij elkaar voor producent Harold Knox, die als cameraman John Nickolaus Jr. inschakelde. Geen slechte western, maar Bronson was nog geen grote ster. De film werd daarom gezien als één van vele westerns.

Machine Gun Kelly

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Roger Corman. Met o.a. Charles Bronson, Susan Cabot, Barboura Morris, Morey Amsterdam en Wally Campo.

Interessant, psychologisch verantwoord, portret van gevreesde bankrover George R. Kelly, bijgenaamd Machine Gun Kelly, die omstreeks 1935 in Amerika staatsvijand nummer 1 was. Volgens Corman wordt Kelly's gedreven door doodsangst. Dit is in het script van Bob Campbell een belangrijk element. Hij benadert Kelly steeds via diens onzekerheid. Bronson levert een sterke prestatie in de titelrol, zijn eerste hoofdrol. Hij slaagt erin om de balans tussen moed en lafheid in de handelingen van Kelly in evenwicht te houden. Vanuit het oogpunt der kritiek een belangrijk keerpunt in de carriëre van zowel Corman als Bronson.

Gang War

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Gene Fowler jr. Met o.a. Charles Bronson, Kent Taylor, Jennifer Holden en John Doucette.

Film over de rampzalige gevolgen voor een leraar wanneer hij getuigt tegen de terreur van een misdadigersbende.

Run of the Arrow

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Samuel Fuller. Met o.a. Rod Steiger, Brian Keith, Ralph Meeker, Jay C. Flippen en Charles Bronson.

Mooie western van Samuel 'Am I a cult director?' Fuller (1911-1997). Met Fullers ruwe, eigenzinnige B-film-aanpak komt Steiger optimaal tot zijn recht als rebelse ijzervreter O'Meara, die zich in de schaduw van de Amerikaanse Burgeroorlog bij de Sioux aansluit en in het heetst van de strijd moet kiezen tussen: zijn nieuwe volk of het leger.

Drama Classics: The American Way

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Laslo Benedek. Met o.a. Charles Bronson, Joyce McCluskey, Robert Burton, Harlan Warde en Malcolm Atterberry.

In 1944 ontmoet Bronson, letterlijk door een ongeval, de gehandicapte McCluskey. Hij is een statenloze zeeman die er maar niet in slaagt de Amerikaanse nationaliteit te verkrijgen. Ze worden verliefd op elkaar en trouwen. Na de oorlog wordt hij echter uitgewezen. Het koppel begint een jarenlange strijd tegen de administratie om Bronson te laten naturaliseren. Een schrijnend portret van een man die er bijna twintig jaar over doet om eindelijk het Amerikaanse staatsburgerschap te verwerven. Bronson is aangrijpend en bijzonder geloofwaardig in zijn rol. Een (in die tijd voor tv) moedige aanval gericht tegen de Amerikaanse droom. Frederic Brady schreef het scenario, dat door George E. Diskant verfilmd werd.

Jubal

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Delmer Daves. Met o.a. Glenn Ford, Ernest Borgnine, Rod Steiger, Valerie French en Felicia Farr.

Dolende cowboy Jubal (Ford) krijgt werk bij boer Shep (Borgnine). Boerin Mae (French) is danig onder de indruk van Jubal, tot ongenoegen van de licht ontvlambare stalknecht Pinky (Steiger). Om zijn positie veilig te stellen stuurt Pinky aan op een confrontatie tussen baas Shep en de nieuwkomer. Een krachtige psychologische western met de befaamd contrastrijke beelden van filmmaker Delmer Daves. De regisseur en Russell Hughes schreven het scenario naar de roman Jubal Troop van Paul Wellman die zich liet inspireren door Othello. Charles Lawton jr was de cameraman.

Target Zero

1955 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Harmon Jones. Met o.a. Richard Conte, Charles Bronson, Chuck Connors, Peggie Castle en L.Q. Jones.

Een film over de Koreaanse oorlog die een onvoldaan gevoel achterlaat.

So Died Riabouchinska

1955 | Korte film

Verenigde Staten 1955. Korte film van Robert Stevenson. Met o.a. Claire Carleton, Charles Bronson en Claude Rains.

Een film over de Koreaanse oorlog die een onvoldaan gevoel achterlaat.

Big House, U.S.A.

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Howard W. Koch. Met o.a. Broderick Crawford, Ralph Meeker, Reed Hadley, Charles Bronson en Lon Chaney jr.

Bruut verslag van kidnappers en afpersing en de FBI die achter hen aanzit.

Alfred Hitchcock Presents: And So Died Riabouchinska

1955 | Misdaad

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Robert Stevenson. Met o.a. Claude Rains, Charles Bronson, Claire Carleton, Lowell Gilmore en Charles Cantor.

Een lijk van een zekere Ockham wordt aangetroffen achter de coulissen van een theater. Inspecteur Krovitch (Bronson) verdenkt onmiddellijk buikspreker Mr. Fabian (Rains) als de dader, maar op het ogenblik van de moord bevond hij zich op de planken met zijn pop Riabouchinka. Tijdens het verhoor mengt de pop zich in het gesprek. Krovitch begint te vermoeden dat het niet Fabian is die de pop controleert, maar omgekeerd. Een sterk voorbeeld van psychologische terreur. Zelden werd zo`n fraai portret van de relatie tussen een pop en zijn buikspreker geschetst. Rains overtreft zichzelf in deze rol. Het slotgesprek dat hij met zijn pop houdt, is onvergetelijk. Ongetwijfeld een van de topfilms uit de kwalitatief hoogstaande tv-serie ALFRED HITCHOCK PRESENTS (gemaakt in het eerste seizoen van deze serie die zou lopen tot 1961). Het scenario is van Mel Dinelli naar een verhaal van Ray Bradbury. Het camerawerk is Reggie Lanning.

Vera Cruz

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Gary Cooper, Burt Lancaster, Denise Darcel, Cesar Romero en Sara Montiel.

Hollywoodwestern op zijn breedst in de jaren vijftig: big-budget widescreen actie; twee contrasterende steracteurs met een leger van mindere goden in de marge en een flinterdun verhaal over patriottisme, hebzucht en vrouwen. Cooper is het zwijgzame type en Lancaster de opvliegende vlegel die op locatie in Mexico een gravin (Darcel) en een voorraad goud door vijandelijk gebied loodsen ten tijde van de opstanden eind negentiende eeuw. Wervelend camerawerk van Ernest Laszlo.

Riding Shotgun

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van André De Toth. Met o.a. Randolph Scott, Wayne Morris, Joan Weldon, Joe Sawyer en James Millican.

Een teleurstelling voor de fans van Scott. Tom Blackburn bewerkte de roman [KL]Riding Solo[KLE] van Kenneth Perkins. Een postkoetsbewaarder (Scott) wordt verdacht van gemeen spel met een bende (o.l.v. Millican) die postkoetsen berooft. Scott moet de ware daders opsporen en zo zijn onschuld bewijzen. Actie is er weinig te vinden, maar er wordt des te meer gepraat. Misschien is dit wel de slechtste western die Scott gemaakt heeft.

Drum Beat

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Delmer Daves. Met o.a. Alan Ladd, Audrey Dalton, Marisa Pavan, Robert Keith en Rudolfo Acosta.

Dit is de eerste film, waarin Bronson deze achternaam gebruikte, inplaats van Buchinsky. Hij speelt een rebellerende indianenleider, Captain Jack, een uitstekende rol. Zijn tegenstander is Ladd, die opdracht heeft om vrede te sluiten met de indianen, maar daarbij door Bronson wordt gedwarsboomd. In een laatste confrontatie volgt dan het grote gevecht met alle wapens tussen Ladd en Bronson. De laatste moet het onderspit delven en zo krijgt Ladd de kans vrede te stichten. Het was de eerste film die ook door Ladd werd geproduceerd voor zijn eigen maatschappij Jaguar. Daves schreef ook het scenario van de film. Het enige nadeel is, dat er soms erg veel gepraat wordt, waardoor de actie stil ligt.

Crime Wave

1954 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1954. Drama van André De Toth. Met o.a. Sterling Hayden, Gene Nelson, Phyllis Kirk, Charles Bronson en Ted de Corsia.

Lauw verhaal over de ex-crimineel Nelson die probeert op het rechte pad te blijven, ondanks de druk van een stel boeven die willen dat hij hen helpt bij een bankroof. Hayden als de smeris die op tandestokers kauwt. Ook bekend als THE CITY IS DARK.

Apache

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Peters, John McIntire, Charles Buchinsky en John Dehner.

Na de overgave van Apache-opperhoofd Geronimo weigert Massai (Lancaster) zich te laten ontwapenen. Hij wordt gevangen genomen, maar kan op weg naar een reservaat in Florida ontsnappen. Hij wordt geconfronteerd met het hem onbekende stadsleven in St. Louis en ontmoet een Cherokee die als boer in vrede leeft met de blanken. Hij wil die gedachte bij zijn eigen volk overbrengen, maar hij wordt verraden door de vader van zijn vriendin. Veel gepraat en weinig actie, maar wel een boeiend verhaal. Echter, voorzien van een onlogisch einde (dat Aldrich aanvankelijk weigerde te draaien). James R. Webb bewerkte de roman Bronco Apache van Paul I. Wellman. De acteurs leveren goed werk, ook al doet Lancaster af en toe wat te druk. De ontdekking van de 'beschaafde wereld' van 1886 door de 'wilde' Indiaan is een knap stukje film. Verzorgd camerawerk van Ernest Laszlo. Charles Bronson staat in de cast vermeld als Buchinsky.

The Clown

1953 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Red Skelton, Tim Considine, Jane Greer, Loring Smith en Philip Ober.

Sentimentele nieuwe verfilming van THE CHAMP die indertijd door Wallace Beery en Jackie Cooper gemaakt is over een uitgerangeerde, zelf-destructieve komiek met een toegewijde zoon die naar hem opkijkt. Skelton is niet slecht in bijzonder dramatische rol; Considine is zo goed dat hij sommige belachelijke delen uit het scenario overwint. Charles Bronson heeft een kleine rol in dobbelspel-scène.

Miss Sadie Thompson

1953 | Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Rita Hayworth, José Ferrer, Aldo Ray, Russell Collins en Charles Bronson.

Miss Sadie Thompson (Hayworth), een dame van vederlichte zeden, wordt Honolulu uitgeknikkerd. Ze wil naar Maleisië maar haar schip komt niet verder dan Samoa, waar een groot aantal Amerikaanse mariniers is gelegerd. Ze weet al snel de aandacht te trekken van de aanwezige mannen, vooral van moraalridder Alfred Davidson (Ferrer) en de bonkige sergeant O'Hara (Ray). De film werd in 3-D uitgebracht, wat Hayworth voordelig deed uitkomen, maar de film haalt het niet bij eerdere verfilmingen van Somerset Maughams verhaal 'Rain', met Gloria Swanson en Joan Crawford.

House of Wax

1953 | Horror

Verenigde Staten 1953. Horror van André De Toth. Met o.a. Vincent Price, Frank Lovejoy, Phyllis Kirk, Carolyn Jones en Paul Cavanagh.

Prof. Price is een geniale beeldhouwer van wassen beelden. Op een dag echter krijgt hij ruzie met zijn partner en zijn atelier brandt af. Iedereen is ervan overtuigd dat ook hij in de vuurzee is omgekomen, maar een tijd later staat hij weder op. Zijn handen zijn verbrand waardoor hij lang niet meer zo vaardig is. Geen nood, want hij neemt nu zijn toevlucht tot levende modellen die hij in hete, vloeibare was onderdompelt. Spannende en sfeervolle remake van Curtiz` MYSTERY OF THE WAX MUSEUM (1933) met een sublieme Price, die als wraaklustige kunstenaar zijn carri[KA2]ere als de ongekroonde koning van de horrorfilm met deze rol begon. Tevens een der eerste rollen van Charles Bronson (toen nog Buchinsky). Crane Wilbur schreef het knappe scenario, dat in beeld gebracht werd door Bert Glennon. Zowat de beste 3-D film van die periode, vreemd genoeg gemaakt door een man die zelf een blind oog had, zodat hij het effect niet kon zien.

Drama Classics: The Witness

1953 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1953. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Dick Powell, Charles Bronson, James Millican, Marion Carr en Strother Martin.

Powell is een gladde advocaat die zich niet vlug gewonnen geeft. Al enkele dagen houdt hij het gerecht op met het opsporen van een getuige die zijn cliënt, Bronson, kan vrijpleiten. Hij begint er aan te twijfelen of deze getuige wel bestaat. Volgens Bronson heeft deze vrouw het geld dat bij hem gevonden werd in bewaring gegeven. Hij wist ook niet dat het een deel van de buit was van een bankroof waarbij een dode viel. Indien de vrouw niet gevonden wordt zal Bronson voor alles alleen opdraaien. Een van de eerste films van Aldrich is een geslaagde gerechtsfilm die de kijker geboeid houdt tot het onverwachte einde. Bronson, die toen eigenlijk nog Charles Buchinski heette, stond eveneens nog aan het begin van zijn loopbaan. Powell, die de film produceerde, bewees zijn neus voor talent toen hij hen hun eerste kans gaf. Seeleg Lester en Merwin Gerard schreven het scenario, dat door George E. Diskant omgezet werd in beelden.

Pat and Mike

1952 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1952. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Aldo Ray, William Ching, Jim Backus en Sammy White.

Hepburn is Pat, een topatlete; Tracy is Mike, haar manager, in deze aangename komedie, maar niet op het niveau van andere films door het duo gespeeld. Ray is goed als een schuine grappen makende sportster. Het scenario is van niemand minder dan Ruth Gordon en Garson Kanin. Veel cameo's van echte topsporters uit die tijd. Wordt ook uitgestraald als ingekleurde versie. Camerawerk van William Daniels.

Diplomatic Courier

1952 | Thriller

Verenigde Staten 1952. Thriller van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Patricia Neal, Hildegard Kneff, Karl Malden en Charles Bronson.

Power wil de dood van zijn vriend wreken en raakt verwikkeld in internationale spionage. Koude-Oorlogsfilm is opwindend en goed geacteerd.

Bloodhounds of Broadway

1952 | Misdaad, Muziek

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Harmon Jones. Met o.a. Mitzi Gaynor, Scott Brady, Mitzi Green, Michael O'Shea en Marguerite Chapman.

Gaynor speelt een meisje van het platteland dat zich in New York weet te redden. De grappige Green heeft helaas maar een kleine rol. 'I Wish I Knew' is een van de liedjes.

You're in the Navy Now

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Jane Greer, Millard Mitchell, Eddie Albert en Lee Marvin.

Een vlakke marineklucht over WO II waarin Cooper een stomme bemanning op de U.S.S. `Teakettle` (een schip met een stoommachine) commandeert. Het was het filmdebuut van Marvin zowel als van Charles Buchinski (Bronson).

The Mob

1951 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Robert Parrish. Met o.a. Broderick Crawford, Betty Buehler, Richard Kiley, Otto Hulett en Neville Brand.

De portrettering van een politiebeambte in de weer om een misdaadsyndicaat in de havenbuurt lam te leggen. Crawford is sterk op dreef maar het scenario is tweedehands. Een boeiende rolbezetting evenwel. Fans van Bronson (toen nog Charles Buchinsky) opgelet: want de eerste kogel is voor hem.