Elke dag wordt er gemiddeld zo’n 1,8 miljard keer geswipet op de datingapp Tinder. Tijdens de eerste wereldwijde lockdown is dat aantal omhooggeschoten naar drie miljard swipes per dag. Anderen ontmoeten via datingapps is normaler geworden dan ooit. Maar ineens kan het weer: daten in het wild. Hoe ging dat eigenlijk?

Ons dateleven is het afgelopen jaar goed op de proef gesteld. Tinder hebben we lang en breed uit kunnen spelen (als we dat niet al hadden gedaan), we zijn nog nooit zo vaak op wandeldates geweest en er is flink wat afgeflirt in de supermarkt. Maar veel spannender dan dat werd het ook niet.

Of zoals Merol en Arjen Lubach zo literair bezongen: ‘Ah hee, ik zie je bij het brood, ik weet niet of je lekker bent de afstand is te groot.’ Nu de wereld (en kroeg) langzaam open gaat, krijgen lust en liefde weer vrij spel. Maar hoe stellen we onszelf ook al weer open? Help?!

trouwen na de eerste date

In Albanië kun je een matchmaker inschakelen die regelt dat je na de allereerste date al kunt trouwen. Terwijl wij elkaar in Nederland vaak ontmoeten op een beschonken avond in een club of dorpscafé, gaan ‘meisjes in Albanië zelden uit om iemand te ontmoeten’, vertelt de Albanese Vesna. Zij is negentien en trouwt met de Servische Ilija.

Ze hebben elkaar voor het huwelijk één keer eerder gezien via een matchmaker. Maar Vesna kan haar geluk niet op: ‘Als klein meisje droomde ik al van dit moment, om een bruid te zijn in een witte bruidsjurk.’

Mocht je niet direct in het huwelijksbootje willen stappen dan kan je het op zo’n eerste date ook luchtig houden. Maar hoe bereid je je voor? Nu de lockdown voorbij is zijn de mogelijkheden ineens weer eindeloos. Waar spreek je af? Moeten we iets gaan doen of juist niet? Waar praat je over? En ben je er wel op voorbereid dat je misschien een catfish aan de haak hebt geslagen, zoals Jeffrey in deze aflevering:

Christian Rudder is onderzoeker van datingsite OKCupid en hij heeft in ieder geval een aantal gouden tips. De gebruikers van OKCupid genereren namelijk data die handige inzichten opleveren op datingvlak. Volgens Rudder moet je de volgende vragen bijvoorbeeld ontwijken op een eerste date: 'Doe je aan seks op de eerste date?' of 'Zie je een lange relatie zitten met mij?'.

Ook geloofs- of politieke kwesties zijn vaak taboe. Ben je op zoek naar een lange relatie? Dan heb je blijkbaar meer kans als je date een horrorliefhebber is. En wie de eerste date af wil sluiten met een vrijpartij, moet op zoek naar een bierdrinker.

Meer lezen over de inzichten die Christian Rudder via OKCupid heeft verkregen? Check het artikel hieronder.

de eerste keer

En mocht je dan, misschien wel na maanden, weer eens bij iemand in bed belanden. Hoe hou je het dan leuk voor de ander; maar vooral ook voor jezelf? In Sekszusjes TV onderzoekt Marcelle hoe het is om te bespreken wat ze zélf lekker vindt tijdens de seks. Dat heeft ze in haar 14 jaar aan seksleven nog nooit eerder gedaan. Vingeren ging haar vaak te snel en te hardhandig. Soms deed het zelfs pijn.

En Marcelle is niet de enige. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat de helft van alle vrouwen onder de 25 weleens pijn heeft bij het vrijen. En de enige manier om daar verandering in te brengen is door elkaar feedback te geven, leert ze van de aseksuele Willem.

Want Willem mag dan aseksueel zijn, dankzij een ervaring met een lesbische vrouw heeft hij wel wat meegemaakt: ‘Weet je hoe leuk het is om een meisje echt te laten klaarkomen? Volgens mij zijn er weinig mannen die dat niet heel opwindend vinden.’

sletvrees

Ben je een slet als je met meer dan tien mensen het bed in bent gedoken? Je wordt misschien gezien als makkelijk of iemand zonder zelfrespect. In de documentaire Sletvrees praat Sunny Bergman met verschillende mensen over het woord slet en hoe er wordt gekeken naar iemand die veel sekspartners heeft (gehad).

Ook vraagt ze naar hun eigen seksleven. De een houdt lijstjes bij die oplopen tot in de duizend, de ander houdt het bij geen seks voor het huwelijk. De schaamte rondom het aantal zou onbezorgd daten en seksen met nieuwe mensen in ieder geval in de weg kunnen zitten, stelt Sunny. En dat zou best wel zonde zijn...

daten met 'bananen'

Voor meer mensen is het dateleven niet altijd even makkelijk.  Als verstandelijk of fysiek beperkte, of LHBTIQ’er bijvoorbeeld. Maar ook mensen met een niet-westers uiterlijk ervaren in de Nederlandse datingwereld uitsluiting.

De Chinees-Nederlandse Pete Wu gaat in zijn miniserie Pete en de bananen op zoek naar hoe daten voor hem werkt. Hij komt erachter dat hij nog nooit zelf met een Chinese Nederlander op date is geweest vanuit een onzekerheid over zijn eigen afkomst. Hij probeert dit voor het eerst uit. Tip van Pete aan iedereen: versoepel je eisenlijstje en blijf je horizon verbreden, dat maakt daten leuker voor iedereen.