De Oversteek is een jaarlijks terugkerend filmproject dat zich richt op talentvolle nieuwe makers en hen helpt bij het ontwikkelen van hun eerste speelfilm.

De Oversteek maakt deel uit van het Deltaplan Talent en is een initiatief van NTR, VARA en VPRO, Mediafonds, Nederlands Filmfonds en CoBO. Lees er meer over de site van het Filmfonds. Films die gemaakt zijn in het kader van De Oversteek zijn onder andere:

Afscheid van de maan (2014)

Op de achtste verdieping van de Zonneflat in Deventer woont de twaalfjarige Duch met zijn vader, moeder en zus. Zijn hobby’s zijn de ruimtevaart en Mary, de knappe buurvrouw die niet van de valium af kan blijven. Duchs vader ontwikkelt ook een hobby, maar die betreft de nieuwe buurvrouw van twee deuren verderop. De tragikomische avonturen van deze mensen spelen zich af in de warme zomer van 1972, tijdens de laatste bemande maanreis van de Amerikanen.

Regie & scenario: Dick Tuinder
Producent: Column Film
Cast: Elise Schaap, Lotte Proot, Marcel Hensema & Ward Jansen

Nena (2014)

Nena speelt zich af in de zomer van 1989. De Muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst. Tegelijk wordt ze voor het eerst in haar leven verliefd, op de jonge Carlo. Zijn vader is pas net uit de kast gekomen. Terwijl Nena haar eigen levenslust ontdekt, beseft ze hoe het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Hoofdrolspeelster Abby Hoes ontving een Gouden Kalf voor haar vertolking van Nena.

Regie: Saskia Diesing
Scenario: Saskia Diesing ´╗┐en Esther Gerritsen
Producent: Key Film
Cast: Abbey Hoes, Moniek Hendrickx en Uwe Ochsenknecht

Hemel (2012)

Hemel is geen gemakkelijk meisje. De eerste helft van de film verplaatst ze zich van bed naar bed, zonder ooit verliefd te worden. Want niemand komt in de buurt van vader Gijs (een krachtig-ontspannen Hans Dagelet), die Hemel in zijn eentje heeft opgevoed na de dood van haar moeder. Hemel is pure cinema, en dat viel ook op in Berlijn, waar de film de prijs van de internationale filmkritiek kreeg.

VPRO Cinema interviewde regisseur Sacha Polak over Hemel.

Regie: Sacha Polak
Scenario: Helena van der Meulen
Producent: Circe Film
Cast: Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman, Eva Duijvestein

My Life on Planet B (2012)

Tieners Neky en Eppo geven hun mening over B-films op hun videoblog. Maar Neky’s leven verandert snel en drastisch waardoor hij geen enthousiasme meer kan opbrengen voor slechte films.

Tijdens het Nederlands Film Festival sprak VPRO Cinema met regisseur Ivan Lopez Nunen.

Regie: Ivan Lopez Nunen
Scenario: Rogier de Blok
Producent: Topkapi
Cast: Serge Price & Rik Wezenberg

170 hz (2011)

Evy (16) is verliefd op Nick (19). Ze komen allebei uit een welgesteld gezin, maar Nick is een rebel die een moeizame relatie met zijn vader heeft. Nick komt een keer eten en schoffeert Evy's vader. Die laat weten dat hij de relatie afkeurt en in de daaropvolgende ruzie slaat hij zijn dochter. Nick steelt een auto en de twee jonge geliefden vluchten om een nieuw leven te beginnen. Ze vinden hun vrijheid op een verlaten duikboot, maar Evy ontdekt dat de agressieve Nick een geheim meedraagt. Het klassieke liefdesverhaal heeft een twist, omdat zowel Evy als Nick doof zijn. Het onbegrip dat jonge mensen ten deel valt krijgt daardoor een extra draai.

De titel verwijst naar de hoogste van de lage tonen die Nick nog kan horen. Geluid - en de afwezigheid daarvan - is een belangrijk personage in de ondertitelde film, die vanuit de dove personages wordt verteld. Ze communiceren in gebarentaal. Het sounddesign van de film maakt horenden duidelijk hoe het is om als dove te leven.

Regie & scenario: Joost van Ginkel
Producent: Column Film
Cast: Gaite Jansen, Michael Muller, Eva van Heijningen, Ariane Schluter, Porgy Franssen