Samen met het Filmfonds en de NPO houdt de VPRO zich drie jaar lang bezig met de ontwikkeling van minoritaire coproducties. Nederlandse producenten werken samen met buitenlandse producenten om een speelfilm te maken.

Blessed Benefit (2016)

Ahmad wordt onverwacht gearresteerd als hij er niet in slaagt voor 2.500 dollar aan werk voor zijn clienten te verrichtten. Hij heeft het geld aan zijn oom geleend die een duistere laptopdeal in een bescheiden winst zou omzetten. Gevolg: vier maanden in de gevangenis.

Terwijl hij bang is voor het lot van zijn familie en voorr zijn onzekere toekomst tussen fraudeurs, wacht hij tot zijn oom de laptops heeft verkocht. Zijn directheid, humor en genialiteit helpen hem vriendschappen te sluiten en uiteindelijk vindt hij rust in het dagelijkse ritme van het gevangenisleven. Een ritme waar hij toenemend waarde aan hecht.

Regie & scenario: Mahmoud al Massad
Nederlandse Producent: Habbekrats 
Buitenlandse partner: Doha Film Institute - Jordanie

Francofonia (2015)

Francofonia volgt het spoor van graaf Wolff Metternich, hoofd van de Duitse Kunstschutz en Jacques Jaujard, directeur van van het Louvre Museum die samenwerken om de kunst uit het Louvre veilig te stellen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Regie & scenario: Alexander Sukorov
Nederlandse producent: N279 Entertainment
Buitenlandse partners: Idéale Audience & Zero one Films
Cast: Louis Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Debève, Johanna Korthals Altes

Galloping Mind (2015)

Als een verpleegster ontdekt dat haar partner de verwekker is van een pasgeboren tweeling, besluit ze om een van de kinderen te stelen. Ze verbergt het meisje voor haar broer en verzorgt haar als haar eigen kind. De jongen groeit op in een straatbende. Tien jaar later komen de broer en zus elkaar weer tegen. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken maar ontdekken ook hun gezamelijk verleden.

Regie & scenario: Wim Vandekeybus
Nederlandse producent: Phantavision
Buitenlandse partner: Savage Film