steun vpro

speelfilms

speelfilms

De VPRO investeert ook in kwaliteitsspeelfilms. Een aantal hiervan wordt gemaakt in het kader van ontwikkelingsprojecten als de Telefilm of De Oversteek. Deze pagina biedt een overzicht van de meest recente VPRO speelfilms.

Brozer (2014)

In de film Broos van Mijke de Jong uit 1997, kwamen vier zussen samen. Het is inmiddels 15 jaar later. Een van de zussen heeft kanker en gaat dood. Het gezelschap komt samen om hun zus te steunen in het naderende onvoorspelbare. De voorbijgegane jaren hebben de vrouwen ouder, soms zachter, soms wijzer gemaakt. En soms bleek de tijd niets te hebben veranderd. Maar zus Muis, die tegen haar dood aankijkt, deelt dit proces als een raadsel, als blinde muur en als uitnodiging om aan deel te nemen. Samen springen ze in het diepe zonder te weten waar ze uit gaan komen.

Brozer is het vervolg op Broos, een film waarvan de gehele cast in 1997 een Gouden Kalf kreeg voor beste actrices. Beide films zijn binnenkort te zien. Broos op 21 oktober 2016 en Brozer een week later op 28 oktober 2016, NPO 2

Regie: Mijke de Jong
Scenario: Mijke de Jong & Jolein Laarman
Producent: Topkapi
Cast: Marnie Blok, Lieneke le Roux, Leonoor Pauw en Adelheid Roosen

Nena (2014)

Nena speelt zich af in de zomer van 1989. De Muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst. Tegelijk wordt ze voor het eerst in haar leven verliefd, op de jonge Carlo. Zijn vader is pas net uit de kast gekomen. Terwijl Nena haar eigen levenslust ontdekt, beseft ze hoe het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Hoofdrolspeelster Abby Hoes ontving een Gouden Kalf voor haar vertolking van Nena.

 

 

 

Nena is ontwikkeld binnnen het traject van De Oversteek. De film is op 16 december 2016 a.s. op NPO 3 te zien.

 

Regie: Saskia Diesing 

Scenario: Saskia Diesing en Esther Gerritsen

Producent: Key Film
Cast: Abbey Hoes, Moniek Hendrickx en Uwe Ochsenknecht

Nu in de bioscoop: Beyond Sleep

Vanaf donderdag 11 februari is de speelfilm Beyond Sleep in de bioscoop te zien. 
Een jonge geoloog, op zoek naar het bewijs van een meteorieteninslag op basis van een theorie van zijn vroeg overleden vader, reist rond in Noordwegen. Hij zoekt, struikelt en moet afzien in het van muggen vergeven universum van Noord Europa. Verlossing vindt hij pas op het moment dat hij alles zo ongeveer verloren denkt te hebben.

Beyond Sleep is een bewerking van de roman Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans.

Regie & scenario: Boudewijn Koole
Producent: Keyfilm
Cast: Reinout Scholten van Asschat

Nu in de bioscoop: Full Contact

Full Contact heeft op zondag 31 januari j.l. zijn Nederlandse premiere op het IFFR 2016 gehad en is nu in roulatie.

De film vertelt het actuele verhaal van een drone piloot die per ongeluk een school bombardeert waarna hij, gedreven door schuldgevoel, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Hij komt terecht op een locatie waar niets hem houvast ljkt te geven, tot hij weer langzaam terugvindt wat hij ooit belangrijk vond. 

Regie & scenario: David Verbeek
Producent: Lemming Film
Cast: Grégoire Colin

Nu in de bioscoop: Publieke Werken

Publieke Werken vertelt over de getergde vioolbouwer Vedder (Scholten van Aschat). Deze moet in 1888 het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het nieuwe Centraal Station moet wijken voor het prestigieuze Victoria Hotel. Tegelijkertijd probeert zijn overmoedige neef Anijs (Jacob Derwig), die zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten heeft gewerkt, een uitweg te vinden voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen). Van het boek Publieke Werken zijn meer dan 450.000 exemplaren verkocht. De roman, die is bekroond met de Libris Literatuur Prijs, is ook uitgegeven in Duitsland, Denemarken, Slowakije en Hongarije. Publieke Werken is vanaf begin december 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Regie: Yoram Lürsen
Scenario:
 Frank Ketelaar
Producent:
 Topkapi
Cast: G
ijs Scholten van Asschat, Rifka Lodeizen & Jacob Derwig

De Boskampi's (2015)

Rik en zijn vader

Veilig voelt Rik zich niet op school of in de buurt, een groepje pesters maakt hem het leven zuur. En zijn vader staat ook al niet bepaald stevig in zijn schoenen. Door een maffiafilm op tv krijgt Rik een idee. Hij gaat vanaf nu echt alles anders doen. Hij helpt zijn vader aan een nieuwe baan, verhuist met hem mee naar een villawijk en gaat banden aan met de plaatselijke maffia, of eigenlijk; met de eigenaresse van de Italiaanse specialiteitenwinkel die niets met de maffia van doen wil hebben. Haar grotere broer Anton komt Rik echter wel heel goed van pas. Alles loopt aardig op rolletjes, tot zich een oude bekende aandient. Bekijk de trailer hier!

Regie: Arne Toonen
Scenario: Lotte Tabbers
Producent: Hazazah
Cast: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat en Rene van 't Hof

 

Afscheid van de maan (2014)

Op de achtste verdieping van de Zonneflat in Deventer woont de twaalfjarige Duch met zijn vader, moeder en zus. Zijn hobby’s zijn de ruimtevaart en Mary, de knappe buurvrouw die niet van de valium af kan blijven. Duchs vader ontwikkelt ook een hobby, maar die betreft de nieuwe buurvrouw van twee deuren verderop. De tragikomische avonturen van deze mensen spelen zich af in de warme zomer van 1972, tijdens de laatste bemande maanreis van de Amerikanen. 

Afscheid van de Maan is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.
De film ging in premiere op het IFFR en draait vanaf 3 juli 2014 in Nederlandse filmtheaters. Kijk op de website van Afscheid van de Maaom te zien waar de film precies draait.

Regie & scenario: Dick Tuinder
Producent: Column Film
Cast: Elise Schaap, Lotte Proot, Marcel Hensema & Ward Jansen

Groenland

Hugo is fotograaf van etnische bevolkingsgroepen en reist hiervoor de wereld rond. In zijn woonplaats Amsterdam raakt hij gefascineerd door de beeldschone Iris. De relatie die zich vervolgens tussen hen ontwikkelt zit vol passie en lust maar hun levensstijl en visie op de wereld blijkt toch erg verschillend.
 
 
De makers van Groenland werkten al eerder samen voor de One Night Stand-film Dagen van Gras. Bekijk 'm hier! 

Regie: Tomas Kaan
Scenario: Philip Huff
Producent: Endemol

Blessed Benefit

Ahmad wordt onverwacht gearresteerd omdat hij er niet in slaagde voor $2,500 aan werk voor zijn clienten verrichtten. Hij heeft het geld aan zijn oom geleend die een duistere laptop deal in een bescheiden winst zou omzetten. Gevolg: Vier maanden in de gevangenis. Terwijl hij bang is voor het lot van  zijn familie en vppr zijn onzekere toekomst tussen fraudeurs, wacht hij tot zijn oom de laptops heeft verkocht.  Zijn directheid, humor en genialiteit helpen hem vriendschappen te sluiten en uiteindelijk vindt hij rust in het dagelijkse ritme van het gevangenisleven. Een ritme waar hij toenemend waarde aan hecht.

Regie & scenario: Mahmoud al Massad
Nederlandse Producent:
 Habbekrats 
Buitenlandse partner: Doha Film Institute - Jordanie

Galloping mind

Als een verpleegster ontdekt dat haar partner de verwekker is van een pasgeboren tweeling, besluit ze om een van de kinderen te stelen. Ze verbergt het meisje voor haar broer en verzorgt haar als haar eigen kind. De jongen groeit op in een straatbende. Tien jaar later komen de broer en zus elkaar weer tegen. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken maar ontdekken ook hun gezamelijk verleden.

Wordt coproducent van Galloping Mind door het kopen van een foto op de website van Wim Vandekeybus.
 
Regie & scenario: Wim Vandekeybus
Nederlandse Producent: Phantavision
Buitenlandse partner: Savage Film

Francophonia

Francophopia volgt het spoor van graaf Wolff Metternich, hoofd van de Duitse Kunstschutz en Jacques Jaujard, directeur van van het Louvre Museum die samenwerken om de kunst uit het Louvre veilig te stellen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Regie & scenario: Alexander Sukorov
Nederlandse Producent: N279 Entertainment
Buitenlandse partners: Idéale Audience & Zero one Films
Cast: Louis Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Debève, Johanna Korthals Altes