VPRO-speelfilms

De VPRO investeert ook in kwalititeitsfilms. Een aantal hiervan wordt gemaakt in het kader van ontwikkelingsprojecten als de Telefilm of De Oversteek. Deze pagina biedt een overzicht van de meest recente VPRO-speelfilms.

2018

Gelukzoekers (2018)

In het Groningse dorp waar Harko woont, vertrekken alle ambitieuze meiden en arriveert een bus asielzoekers. Hierin zit Faiza, die met haar familie moet bewijzen dat ze geen gelukzoekers zijn. Een knap meisje en een aantrekkelijke jongen, allebei met een ongewisse toekomst. Groningen wordt geteisterd door aardbevingen en voor Faiza dreigt uitzetting. Kan de liefde wel opbloeien op een instabiele bodem en in een meedogenloos maatschappelijk klimaat?

Gelukzoekers is een van de Telefilms van 2018. Lees hier een interview scenaristenduo Alma Popeyus en Hein Schütz.

Regie: Hanro Smitsman

2017

De aflossing (2017)

Thomas (Waldermar Torenstra) is bankier. Als zijn vader overlijdt, ziet hij voor het eerst in jaren zijn broer Arne (Gijs Naber) terug. Arne is zijn tegenpool: hij haat de bankenwerld en strijdt ertegen met Liberation Front, een Occupy-achtige beweging. Thomas daagt Arne uit in gesprek te gaan met bankiers, in plaats van ze alleen maar uit te schelden, en neemt zijn broer en diens vriendin (Markoesa Hamer) mee naar een groot congres over duurzaam bankieren. Daar loopt het helemaal uit de hand en moeten de twee broers noodgedwongen de confrontatie met zowel elkaar als hun verleden aangaan.

De aflossing is een van de Telefilms van 2017. Lees hier een interview met Waldemar Torenstra en regisseur Jorien van Nes.

Regie: Jorien van Nes

Waldstille (2017)

Na een aanrijding waarbij hij de dood van zijn vriendin veroorzaakt, belandt Ben (Thomas Ryckewaert) in de gevangenis. Als Ben terugkeert naar zijn geboortedorp Waldstille, wordt hij geconfronteerd met zijn verbitterde schoonfamilie die de voogdij over zijn dochtertje Cindy heeft gekregen. Ben is echter vastbesloten om het contact met Cindy zo snel mogelijk te herstellen.

Waldstille is tot stand gekomen in het kader van De Oversteek, met een bijdrage uit het Netherlands Film Production Incentive. De film is geproduceerd door Circe Films in coproductie met de VPRO, met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBO en het Mediafonds.

Scenario & regio: Martijn Maria Smits

Quality Time (2017)

Koen gaat naar een familiereünie en wordt misselijk van alle ham en melk. Amateurfotograaf Stefaan haalt op ongemakkelijke wijze herinneringen aan vroeger op. Kjell reist terug in de tijd om zijn eigenwaarde op te schroeven. Karel is als kind ontvoerd door buitenaardse wezens en komt terug als een mutant. Jef probeert uit alle macht in de smaak te vallen bij zijn nieuwe schoonfamilie.

Quality Time bestaat uit vijf korte verhalen over mannen in de dertig die zich door het leven worstelen. Het gebruik van zeer uiteenlopende stijlen en vertelstructuren weerspiegelt de absurditeit van ons bestaan.

Quality Time is gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds, de Nederlandse Film Productie Incentive, CoBO en Mediefondet Zefyr. Een interview met regisseur en scenarist Daan Bakker is te lezen bij VPRO Cinema.

Scenario & regio: Daan Bakker

2016

Blessed Benefit (2016)

Ahmad wordt onverwacht gearresteerd als hij er niet in slaagt voor 2.500 dollar aan werk voor zijn clienten te verrichtten. Hij heeft het geld aan zijn oom geleend die een duistere laptopdeal in een bescheiden winst zou omzetten. Gevolg: vier maanden in de gevangenis.

Terwijl hij bang is voor het lot van zijn familie en voorr zijn onzekere toekomst tussen fraudeurs, wacht hij tot zijn oom de laptops heeft verkocht. Zijn directheid, humor en genialiteit helpen hem vriendschappen te sluiten en uiteindelijk vindt hij rust in het dagelijkse ritme van het gevangenisleven. Een ritme waar hij toenemend waarde aan hecht.

Regie & scenario: Mahmoud al Massad
Nederlandse Producent: Habbekrats 
Buitenlandse partner: Doha Film Institute - Jordanie

2015

Beyond Sleep (2015)

Een jonge geoloog, op zoek naar het bewijs van een meteorieteninslag op basis van een theorie van zijn vroeg overleden vader, reist rond in Noordwegen. Hij zoekt, struikelt en moet afzien in het van muggen vergeven universum van Noord Europa. Verlossing vindt hij pas op het moment dat hij alles zo ongeveer verloren denkt te hebben.

Beyond Sleep is een bewerking van de roman Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans.

Regie & scenario: Boudewijn Koole
Producent: Keyfilm
Cast: Reinout Scholten van Asschat

De Boskampi's (2015)

Rik voelt zich niet veilig op school of in de buurt, een groepje pesters maakt hem het leven zuur. En zijn vader staat ook al niet bepaald stevig in zijn schoenen. Door een maffiafilm op tv krijgt Rik een idee. Hij gaat vanaf nu echt alles anders doen.

Hij helpt zijn vader aan een nieuwe baan, verhuist met hem mee naar een villawijk en gaat banden aan met de plaatselijke maffia, of eigenlijk; met de eigenaresse van de Italiaanse specialiteitenwinkel die niets met de maffia van doen wil hebben. Haar grotere broer Anton komt Rik echter wel heel goed van pas. Alles loopt aardig op rolletjes, tot zich een oude bekende aandient.

Regie: Arne Toonen
Scenario: Lotte Tabbers
Producent: Hazazah
Cast: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat en Rene van 't Hof

Francofonia (2015)

Francofonia volgt het spoor van graaf Wolff Metternich, hoofd van de Duitse Kunstschutz en Jacques Jaujard, directeur van van het Louvre Museum die samenwerken om de kunst uit het Louvre veilig te stellen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Regie & scenario: Alexander Sukorov
Nederlandse producent: N279 Entertainment
Buitenlandse partners: Idéale Audience & Zero one Films
Cast: Louis Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Debève, Johanna Korthals Altes

Groenland (2015)

Hugo is fotograaf van etnische bevolkingsgroepen en reist hiervoor de wereld rond. In zijn woonplaats Amsterdam raakt hij gefascineerd door de beeldschone Iris. De relatie die zich vervolgens tussen hen ontwikkelt zit vol passie en lust maar hun levensstijl en visie op de wereld blijkt toch erg verschillend.

De makers van Groenland werkten al eerder samen voor de One Night Stand-film Dagen van Gras. Bekijk 'm hier!

Regie: Tomas Kaan
Scenario: Philip Huff
Producent: Endemol

Full Contact (2015)

De film vertelt het actuele verhaal van een drone piloot die per ongeluk een school bombardeert waarna hij, gedreven door schuldgevoel, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Hij komt terecht op een locatie waar niets hem houvast ljkt te geven, tot hij weer langzaam terugvindt wat hij ooit belangrijk vond. 

Regie & scenario: David Verbeek
Producent: Lemming Film
Cast: Grégoire Colin

Galloping Mind (2015)

Als een verpleegster ontdekt dat haar partner de verwekker is van een pasgeboren tweeling, besluit ze om een van de kinderen te stelen. Ze verbergt het meisje voor haar broer en verzorgt haar als haar eigen kind. De jongen groeit op in een straatbende. Tien jaar later komen de broer en zus elkaar weer tegen. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken maar ontdekken ook hun gezamelijk verleden.

Regie & scenario: Wim Vandekeybus
Nederlandse producent: Phantavision
Buitenlandse partner: Savage Film

Publieke Werken (2015)

Publieke Werken vertelt over de getergde vioolbouwer Vedder (Scholten van Aschat). Deze moet in 1888 het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het nieuwe Centraal Station moet wijken voor het prestigieuze Victoria Hotel. Tegelijkertijd probeert zijn overmoedige neef Anijs (Jacob Derwig), die zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten heeft gewerkt, een uitweg te vinden voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen). Van het boek Publieke Werken zijn meer dan 450.000 exemplaren verkocht. De roman, die is bekroond met de Libris Literatuur Prijs, is ook uitgegeven in Duitsland, Denemarken, Slowakije en Hongarije.

Regie: Yoram Lürsen
Scenario: Frank Ketelaar
Producent: Topkapi
Cast: Gijs Scholten van Asschat, Rifka Lodeizen & Jacob Derwig

2014

Afscheid van de maan (2014)

Op de achtste verdieping van de Zonneflat in Deventer woont de twaalfjarige Duch met zijn vader, moeder en zus. Zijn hobby’s zijn de ruimtevaart en Mary, de knappe buurvrouw die niet van de valium af kan blijven. Duchs vader ontwikkelt ook een hobby, maar die betreft de nieuwe buurvrouw van twee deuren verderop. De tragikomische avonturen van deze mensen spelen zich af in de warme zomer van 1972, tijdens de laatste bemande maanreis van de Amerikanen. 

Afscheid van de Maan is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.

Regie & scenario: Dick Tuinder
Producent: Column Film
Cast: Elise Schaap, Lotte Proot, Marcel Hensema & Ward Jansen

Brozer (2014)

In de film Broos van Mijke de Jong uit 1997, kwamen vier zussen samen. Het is inmiddels 15 jaar later. Een van de zussen heeft kanker en gaat dood. Het gezelschap komt samen om hun zus te steunen in het naderende onvoorspelbare. De voorbijgegane jaren hebben de vrouwen ouder, soms zachter, soms wijzer gemaakt. En soms bleek de tijd niets te hebben veranderd. Maar zus Muis, die tegen haar dood aankijkt, deelt dit proces als een raadsel, als blinde muur en als uitnodiging om aan deel te nemen. Samen springen ze in het diepe zonder te weten waar ze uit gaan komen.

Brozer is het vervolg op Broos, een film waarvan de gehele cast in 1997 een Gouden Kalf kreeg voor beste actrices.

Regie: Mijke de Jong
Scenario: Mijke de Jong & Jolein Laarman
Producent: Topkapi
Cast: Marnie Blok, Lieneke le Roux, Leonoor Pauw en Adelheid Roosen

Nena (2014)

Nena speelt zich af in de zomer van 1989. De Muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst. Tegelijk wordt ze voor het eerst in haar leven verliefd, op de jonge Carlo. Zijn vader is pas net uit de kast gekomen. Terwijl Nena haar eigen levenslust ontdekt, beseft ze hoe het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Hoofdrolspeelster Abby Hoes ontving een Gouden Kalf voor haar vertolking van Nena. Nena is ontwikkeld binnnen het traject van De Oversteek.

Regie: Saskia Diesing
Scenario: Saskia Diesing ´╗┐en Esther Gerritsen
Producent: Key Film
Cast: Abbey Hoes, Moniek Hendrickx en Uwe Ochsenknecht

2013

Boven is het stil (2013)

Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn oude en gebrekkige vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag besluit Helmer het woonhuis op te gaan knappen. Hij bestelt een modern tweepersoonsbed en verhuist zijn vader naar boven. Als er dan ook nog een jonge knecht op de boerderij komt werken, lijkt Helmers leven voorgoed te gaan veranderen. 

Boven is het stil is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Gerbrand Bakker. De roman won vele nationale en internationale prijzen. Het boek is in meer dan twintig landen uitgegeven.

VPRO Cinema interviewde regisseur Nanouk Leopold.

Regie & scenario: Nanouk Leopold
Producent: Circe Film
Cast: Jeroen Willems, Henri Garcin, Wim Opbrouck, Martijn Lakemeier en Lies Visschedijk

Matterhorn (2013)

In een klein gelovig dorpje leidt Fred een eenzaam bestaan. Zijn vrouw is overleden en hij heeft geen contact meer met zijn zoon. Het enige wat hij nog doet is naar de kerk gaan en met de buren praten. Als er in het dorp plots een vreemdeling opduikt, brengt een ontmoeting met de man weer kleur in Fred´s leven.

Matterhorn is ontwikkeld in het kader van de Telefilm.

VPRO Cinema interviewde regisseur Diederik Ebbinge over Matterhorn.

Regie & scenario: Diederik Ebbinge
Producent: Column Film
Cast: Ton Kas & René van 't Hof

De wederopstanding van een klootzak (2013)

De Amsterdamse crimineel Ronnie overleeft ternauwernood een moordaanslag en keert met aangescherpte zintuigen terug in het leven. Een jonge Angolese asielzoeker kan niet praten over de verschrikkingen uit zijn verleden en ziet zijn kansen op een legaal verblijf in Nederland verdampen. Een lijfwacht met een depressie, een hotelhouder met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Allen zullen ze elkaar helpen. Immers: we benne toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?

De wederopstanding van een klootzak was de openingsfilm van het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2013.

VPRO Cinema interviewde regisseur Guido van Driel.

Regie: Guido van Driel
Scenario: Guido van DrielBas Blokker
Producent: Topkapi & Menuet 
Cast: Yorick van WageningenGoua Robert GrovoguiJuda Goslinga, Jeroen Willems, Leny BreederveldRené GroothofRian Gerritsen

2012

Hemel (2012)

Hemel is geen gemakkelijk meisje. De eerste helft van de film verplaatst ze zich van bed naar bed, zonder ooit verliefd te worden. Want niemand komt in de buurt van vader Gijs (een krachtig-ontspannen Hans Dagelet), die Hemel in zijn eentje heeft opgevoed na de dood van haar moeder. Hemel is pure cinema, en dat viel ook op in Berlijn, waar de film de prijs van de internationale filmkritiek kreeg.

Hemel is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.

VPRO Cinema interviewde regisseur Sacha Polak over Hemel.

Regie: Sacha Polak
Scenario: Helena van der Meulen
Producent: Circe Film
Cast: Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman, Eva Duijvestein

My Life on Planet B (2012)

Tieners Neky en Eppo geven hun mening over B-films op hun videoblog. Maar Neky’s leven verandert snel en drastisch waardoor hij geen enthousiasme meer kan opbrengen voor slechte films.

My Life on Planet B is ontwikkeld binnen het traject van De Oversteek.

Tijdens het Nederlands Film Festival sprak VPRO Cinema met regisseur Ivan Lopez Nunen.

Regie: Ivan Lopez Nunen
Scenario: Rogier de Blok
Producent: Topkapi
Cast: Serge Price & Rik Wezenberg

2011

170 hz (2011)

Evy (16) is verliefd op Nick (19). Ze komen allebei uit een welgesteld gezin, maar Nick is een rebel die een moeizame relatie met zijn vader heeft. Nick komt een keer eten en schoffeert Evy's vader. Die laat weten dat hij de relatie afkeurt en in de daaropvolgende ruzie slaat hij zijn dochter. Nick steelt een auto en de twee jonge geliefden vluchten om een nieuw leven te beginnen. Ze vinden hun vrijheid op een verlaten duikboot, maar Evy ontdekt dat de agressieve Nick een geheim meedraagt. Het klassieke liefdesverhaal heeft een twist, omdat zowel Evy als Nick doof zijn. Het onbegrip dat jonge mensen ten deel valt krijgt daardoor een extra draai.

De titel verwijst naar de hoogste van de lage tonen die Nick nog kan horen. Geluid - en de afwezigheid daarvan - is een belangrijk personage in de ondertitelde film, die vanuit de dove personages wordt verteld. Ze communiceren in gebarentaal. Het sounddesign van de film maakt horenden duidelijk hoe het is om als dove te leven.

170 hz is ontwikkeld in het kader van het traject van De Oversteek.

Regie & scenario: Joost van Ginkel
Producent: Column Film
Cast: Gaite Jansen, Michael Muller, Eva van Heijningen, Ariane Schluter, Porgy Franssen