De Dutch Design Week is afgelopen vrijdag geopend. Nog tot en met zondag 26 oktober kun je op verschillende locaties in Eindhoven het werk zien van ruim 2.000 ontwerpers. Je hebt minstens drie dagen nodig om alles te kunnen zien. Dit zijn op basis van een dag intensief rondlopen onze suggesties.

Foto boven: Designtentoonstelling in De Kazerne

Arne Hendriks: FATberg (donderdag, MU) en Age Of Wonderland (Baltan Lab) 

Arne Hendriks is dit jaar Ambassadeur van de Dutch Design Week. In de kelder van het oude Philips NatLab stelde hij een tentoonstelling samen met werk van niet-westerse ontwerpers. Niet alleen een tentoonstelling trouwens, maar vooral ook een breder project waarbij interactie met de aanwezige ontwerpers centraal staat. Volgens Arne Hendriks zal Europa zich door de rest van de wereld moeten laten inspireren om de vragen van morgen te kunnen beantwoorden.
Donderdag start Arne Hendriks bij MU met het project FATberg, dat moet leiden tot een enorme vetberg die uiteindelijk zou moeten wegzinken in de Atlantische Oceaan.
Lees er meer over in dit interview met Arne Hendriks:

Design Academy: Graduation Show

De Graduation Show van de Design Academy is van oudsher het vlaggenschip van de Dutch Design Week. Je moet er waarschijnlijk voor in de rij, maar laat dat je niet weerhouden. Het gemiddelde niveau van deze eindexamententoonstelling is verbluffend hoog. Het merendeel van de studenten slaagt er heel goed in je aan het denken te zetten, je uit te dagen anders naar de wereld te kijken of op zijn minst een ontwerp te leveren dat iets wezenlijks aan je leven kan toevoegen. Kijk bijvoorbeeld naar de trailer van de game Grabbies, waarmee Zeno Koenigs en Jelmer den Adel cum laude afstudeerden:

Teresa van Dongen (Design Academy)

Een van die studenten is Teresa van Dongen. Bij de Graduation Show is van haar de Lumist te zien, een halogeenlamp en tegelijkertijd een luchtbevochtiger die gebruik maakt van de hitte van de lamp, waardoor geen energie verloren gaat. Minstens zo indrukwekkend is haar lamp Ambio, die natuurlijk licht verspreidt doordat hij gevuld is met lichtgevende bacteriën. Teresa van Dongen is donderdag een van de gasten van de Now Future-avond die live door de VPRO wordt uitgezonden.

Now Future (Klokgebouw, donderdag)

Rondlopen en rondkijken op de Dutch Design Week is als schatgraven in de nieuwe wereld. Daarover gaat ook de talkshow Now Future, op donderdagavond 23 oktober in het Klokgebouw. Marcia Luyten praat daar met enkele vooraanstaande ontwerpers over hoe onze leefomgeving er over tien jaar uit zal zien. Voor wie er niet bij kan zijn: je kunt het vanaf 19.30 uur live volgen op NPO Doc.

Borre Akkersdijk (Klokgebouw)

Ook te gast bij Now Future: Borre Akkersdijk. Met Martijn ten Böhmer van de TU/e ontwikkelde hij de BB-Suit: wearable clean air, een zogenaamde onesie die de lucht om je heen zuivert. Het pak bevat sensoren die de verontreiniging meten. Giftige gassen, bacteriën, virussen, stof en schimmel worden onschadelijk gemaakt door middel van ionisatie. Als iedereen in een stad zo’n jas gaat dragen zal de lucht daar dus schoner worden. Exporteer zo’n jas maar eens naar Peking! Al zal het in onze Nederlandse steden ook geen kwaad kunnen. Het pak is verder uitgerust met Wifi, GPS, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Te zien in het Klokgebouw.

De Kazerne

Eat Drink Design is al lang een van de leukste locaties van de Dutch Design Week. Na vele jaren als pop up-restaurant hebben ze nu eindelijk een vaste stek gevonden in De Kazerne. Dit monument is prachtig gerenoveerd met als altijd een door Annemoon Geurts fraai gecureerde designtentoonstelling. En te midden van al die design objecten kan je natuurlijk weer eten en drinken op niveau. Een van de hoogtepunten daar is Fragile Future, deze paardenbloemenlamp van Studio Drift.

Modebelofte 2014 (Stratumseind 34-36)

De Dutch Design Week heeft geen grote traditie op het gebied van mode, maar dat lijken ze met Modebelofte 2014 te willen veranderen. Je ziet hier de beste afstudeerders van de mode-opleidingen in Arnhem, Londen, Amsterdam, Antwerpen, Den Haag en Berlijn, bijvoorbeeld deze jurk van Flora Miranda uit Antwerpen. Extra leuk: deze show is te zien in een club aan dé Eindhovense uitgaansstraat, het Stratumseind.

Dutch Design Awards: Dave Hakkens (Strijp T)

De Dutch Design Awards zijn al uitgereikt in het eerste weekend van de Dutch Design Week. In het TAB-gebouw op Strijp T is een overzichtstentoonstelling te zien van de genomineerden, een mooie dwarsdoorsnede van waar Nederlands design in 2014 voor staat. Meest in het oog springende winnaar wat ons betreft: Helmonder Dave Hakkens, die de Young Designer Award in de wacht sleepte met zijn Phoneblocks, een duurzame smartphone waarvan je onderdelen kunt vervangen als ze niet meer werken.

Social Label (Piet Hein Eek)

Het complex van Piet Hein Eek op Strijp R is op zichzelf al heel indrukwekkend: een combinatie van meubelfabriek, winkel, tentoonstellingsruimte, showroom en restaurant. Daarmee is hij nu voor de vierde keer deelnemer aan de Dutch Design Week, maar hij presenteert ook iets nieuws: Social Label. Want waar de overheid zich terugtrekt, staat Piet Hein Eek. Hij is een van de ontwerpers van het nieuwe merk Social Label, voor producten die volledig gefabriceerd worden op sociale werkplaatsen. De eerste resultaten zijn hier te zien en Petra Janssen en Suzanne Kramer, de bevlogen bedenkers van Social Label, zijn in de fabriek aanwezig om hun project toe te lichten. En als je toch bij Piet Hein Eek bent: bekijk de briljante retroshow van Philips-lichtkunstwerken uit de vorige eeuw.

Sense Nonsense (Van Abbemuseum)

Het Van Abbemuseum presenteert tijdens DDW Sense Nonsense, een tentoonstelling over de onvermijdelijke relatie tussen zin en onzin. En dan mag Wim T. Schippers natuurlijk niet ontbreken. Maarten Baas presenteert hier Baas In Town, over de Dutch Design Week als circus vol props waarmee je je Facebook-pagina kunt opleuken. En check hier ook het iGEM-team met hun levensreddende bacterie. De tentoonstelling verkent hoe speculatie, fictie, kunst, extreme competitie, serieuze hobby’s en geïmproviseerde overlevingsstrategieën kunnen leiden tot echte veranderingen in de wereld. Een tentoonstelling waar je bovendien met een glimlach doorheen loopt.