Aangezien de kerstvakantie weer is aangebroken, is dit het ideale moment om weer te gaan bingen. Als je denkt alle goede series al gezien te hebben, wees dan niet getreurd. VPRO Jeugd heeft namelijk ook hele grappige en spannende series online staan die je echt niet wilt missen. Uren binge-plezier voor jong en oud. Zoek een warm plekje op en pak de snacks er maar alvast bij!

Lampje (avontuur/fantasie)

Deze winter komt de VPRO traditiegetrouw met een serie voor het hele gezin. Het is een sprookjesachtig verhaal dat in vier delen gaat over Lampje (Lotte Jonker), de 11-jarige dochter van de vuurtorenwachter Augustus (Gijs Akkerman). Lampje wordt iedere dag door haar vader naar de vuurtoren gestuurd om naar te boven te klimmen en het licht aan te steken. Maar op een stormachtige avond gaat alles mis, waarbij er zelfs een groot schip zich te pletter slaat tegen de rotsen. Hierdoor wordt Lampje uit huis geplaatst en moet ze gaan werken in het beruchte Zwarte Huis.

In dit Zwarte Huis woont een monster die in de torenkamer zit opgesloten. Lampje heeft de taak gekregen om voor het monster te gaan zorgen. Maar dan raakt Lampje bevriend met het monster. 

Benieuwd naar Lampje haar avontuur? Klik hier voor meer!

Zenith II (science-fiction)

De familieserie Zenith (2017) heeft in 2022 een vervolg gekregen, namelijk Zenith II. Deze sci-fi jeugdserie neemt ons mee naar het leven tussen robots en mensen. 

De veertienjarige Zoë (Josephine Arendsen) verhuist met haar ouders en broertje naar een rustig dorp genaamd, Berg en Bos. Wanneer Zoë de uitvinder Max tegen het lijf aanloopt, vertelt hij haar over het duistere verleden van haar nieuwe woonplek. Ooit lag er volgens Max een gesloopte Zenith-fabriek in Berg en Bos, waar levensechte robots werden gemaakt, die nog steeds bestaan. Zoë denkt dat Max maar wat dingen uitkraamt en vindt het toch nog een beetje gek om een vriendschap te sluiten met Max. Maar dit verandert al heel snel wanneer Zoë oog in oog komt te staan met een robot.

Klik hier om het spannende verhaal van Zoë te volgen. 

Let op: deze serie is best spannend en eng voor een jong publiek. Voor kinderen onder de 9 jaar wordt aangeraden om samen met de ouders of grote broer of zus te kijken.

Moonriders (kunst/filosofie)

In het tweede seizoen van Moonriders breekt kunstenaar Aukje Dekker in de nacht, wanneer de maan hoog in de lucht zit, samen met kinderen in bij musea om kunst te maken. Zij zijn boos omdat er nooit kunst van kinderen hangt in het museum. Maar hier gaan de Moonriders verandering in brengen.Verschillende kunstenaars werken mee aan de serie, maar de kinderen zijn er de baas. Samen werken ze aan een kunstwerk voor het museum-toilet 

Zo zien we Mia in Moonriders, die samen met kunstenaar Jaasir een kunstwerk maakt waarin ze haar Koreaanse roots verwerkt. Of Alf, die samen met kunstenaar Anemoon on Fire een kunstwerk van keramiek maakt over de utopische wereld van lijnen.

Volg de Moonriders, klik hier!

De regels van Floor (familie/komedie)

Floor zou Floor niet zijn zonder lastige dilemma's en haar eigen regels. In het laatste seizoen van De regels van Floor mogen we nog een keer een kijkje nemen in het leven van Floor. Dat uit  lastige keuzes bestaat, zoals: wat nou als je geen zin hebt om over te blijven? Of, in dezelfde klas zit als je broer? Of wat als je helemaal niet blij bent met je schoolfoto? Allemaal lastige keuzes waar Floor mee te maken krijgt, maar altijd wel een oplossing voor heeft. 

Heb je zin om even lekker te lachen? Wacht niet en kijk naar De regels van Floor!

Freeks wilde wereld (documentaire/natuurprogramma)

Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk reist de wereld over op zoek naar unieke diersoorten. Ook geeft hij tips over hoe je kunt overleven in de meest afgelegen, ruige en onherbergzame plekken op de wereld, waar hij zich begeeft.

Zo reist Freek naar Namibië om de geborgen gevaren van de Savanne te ontdekken, waar ook vliegende honden zijn en krijgt hij onverwacht bezoek in Suriname. Ook gaan Freek en zijn team meerdere malen de hoogte in, zo ook naar het Andesgebergte in Peru. Op zoek naar Alpaca's en hun wilde familieleden: de vicuña’s.

Volg Freek zijn wilde avonturen hier

Timmyland (amusement/educatief)

Tim den Besten heeft een droom: hij wil een eigen land beginnen en daarom richt hij Timmyland op. Hier is Tim zelf de grote leider en bepaalt hij alles. Hij zet eigen wetten op en krijgt zelfs een eigen munt. Ook krijgt Timmyland een eigen volkslied. Om te leren welke taken een koning heeft gaat Tim op bezoek bij niemand minder dan de koning van Nederland, koning Willem Alexander. Dit zorgt voor een bijzonder gesprek en een heleboel tips voor Tim. 

Hier vind je meer over Timmyland!

De proefkeuken (uitvindingenshow)

In het negende seizoen van de VPRO jeugdserie, De proefkeuken maken de presentatoten Pieter Hulst en Willem Voogd weer van alles dat ze maar kunnen bedenken. Zoals het vangen van haring, het maken van een eigen donutfabriek en het ontrafelen van niet-eetbare producten zoals zeep en tattoos. Want waar wordt dit bijvoorbeeld van gemaakt? En kunnen Pieter en Willem dit ook zelf maken in hun eigen schuur?

Ontdek het in de nieuwe afleveringen van De proefkeuken.

De dikke data show (actualiteit/digitale wereld)

We kunnen niet meer om tiktok heen, en een leven zonder internet is haast niet meer voor te stellen. Er is zoveel op te vinden, maar het internet weet ook veel over ons. In De dikke data show onderzoekt de nieuwe presentatrice, Quinty Misiedjan de digitale wereld vol met data, social media en het internet. Want wat moet je doen als ongevraagd viral gaat op het internet? En kunnen chips mensen slimmer maken? Of, hoe is het om een online sporter te zijn door games te spelen? 

Quinty probeert al deze vragen te beantwoorden in De dikke data show. Klik hier voor de afleveringen. 

Rudy's grote kerstshow (spannend/komedie)

Tijdens de kerstvakantie kan een kerstshow natuurlijk niet ontbreken. Niet getreurd want in Rudy's grote kersthow volgen we zijn spannende en grappige verhalen als populaire kindster. Rudy wordt namelijk ontvoerd door de ouders van de ernstig zieke Sara om haar behandeling te kunnen betalen. Maar zo makkelijk is dit nog niet, het hele plan loopt toch anders dan verwacht. 

Mis Rudy's kersthow niet als je even wilt genieten van een goed en grappig kerstverhaal!

Koken met konijnen (kookshow)

Diederik en Ayrton ontmoeten iedere aflevering een jong baasje met een bijzonder huisdier. De dieren worden in het zonnetje gezet met smakelijke en verrassende gerechten, die je thuis zelf kan namaken. Donuts, popcorn of baklava, je kunt het allemaal eten met je hond, poes of kip. Diederik en Ayton laten in het derde seizoen zien hoe je thuis ook heerlijke baas en beestbaksels kan maken. 

Vanaf zondag 2 januari 2022 start het derde seizoen van Koken met konijnen en die kun je hier bekijken!

Taarten van Abel (culinair praatprogramma)

Al negentien seizoenen is de Taarten van Abel te zien en het programma wordt ook wel de smakelijkste kindertalkshow van Nederland genoemd. Waarbij bakker Abel (banketbakker Siemon de Jong) samen met een kind een taart bakt voor een speciaal persoon, zoals voor opa's en oma's of voor de juffen op school. Samen met de kinderen maakt Abel de gekste en meest creatieve en zoete creaties aan taarten. Ondertussen worden er openhartige gesprekken gevoerd. 

Benieuwd naar de mooie taartcreaties en de gesprekken tussen Abel en de kinderen? Klik dan hier!

Alleen op de wereld (avontuur/drama)

De serie Alleen op de wereld is gebaseerd op een oud jeugdavonturenroman van de Franse schrijver Hector Malot. Eigenlijk hebben alle kinderen wel wat, de één is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. In de serie is te zien hoe hij een nieuw leven begint en veel nieuwe dingen moet leren. Ook zie je hoe Remi zorgt voor zijn dieren terwijl hij eigenlijk niet veel geld meer heeft. Agenten proberen Remi in een kindertehuis te stoppen maar daar wilt Remi helemaal niets van weten. 

Het wordt een hobbelig maar bijzonder avontuur voor Remi in Alleen op de Wereld. Klik hier voor meer!

Zeven kleine criminelen (drama/heist)

De twaalfjarige Raffie is ten einde raad. Wanneer hij met zijn broertje en oma uit huis gezet dreigt te worden moet hij een plan bedenken om aan geld te komen. Samen met zijn vrienden besluit hij de bank te overvallen. Eén detail: de bank is zwaar beveiligd en het is nog niet eerder iemand gelukt hier een kraak te zetten. Lukt het Raffie en zijn vrienden wél? De serie schakelt heel mooi tussen drama, humor en spanning. 

Klik hier om deze fikse dosis aan spanning te ervaren. 

Taart (modern sprookje)

Taart is een hartverwarmende serie in de vorm van een modern sprookje over de achtjarige Kadir en zijn vader Umut (Gürkan Küçüksentürk). Na een verdrietige gebeurtenis proberen vader en zoon de zoete kant van het leven te ontdekken. Zoals dat ze voor het eerst met ze tweeën moederdag vieren, eigenlijk hebben Kadir en Umut daar geen zin in maar ze maken er toch iets moois van. Ook is te zien hoe de twee opzoek gaan naar nieuw werk voor Umut, en daardoor misschien moeten verhuizen. 

Wat er ook gebeurt met Kadir en Umut, door het bakken slepen ze zich er samen doorheen. Zin in kleurrijke karakters en een warm verhaal? Klik hier voor Taart!