14-18, Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog

In de internationale productie 14-18, Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog komt het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog dichtbij door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen.

Via gedramatiseerde scènes, gebaseerd op dagboeken en correspondentie, komt de oorlog tot leven. Het enthousiasme aan het begin, het leed in de loopgraven, de bovenmenselijke inspanningen van artsen en helpers, de zware verliezen onder burgers, de uiteindelijke opstanden tegen de oorlog; de hele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wordt ingekleurd door middel van persoonlijke verhalen, die uit talloze documenten zijn gedestilleerd.

Alle afleveringen zijn hier tot 30 dagen na uitzending terug te kijken. De gehele serie is beschikbaar via NPO Start Plus.

afleveringen terugkijken

Eerste Wereldoorlog door de ogen van vijf Nederlanders

VPRO-archief

Hoewel Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, zijn verschillende Nederlanders toch intensief bij de oorlog betrokken geraakt. De persoonlijke belevenissen van Mata Hari, Anthony Fokker, Louis van Iersel, Lodewijk Grondijs en Johan Fabricius zijn uitgebreid beschreven en van beeld- en geluidsfragmenten voozien. 

Bekijk de interactieve longread in het VPRO-archief. In dit artikel uit 2014 vertellen de makers over de totstandkoming.

Groot oorlogsdagboek

VPRO Gids-artikel over de serie uit 2014

In de VPRO Gids van april 2014 verscheen bijgaand artikel over de serie 14-18, Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog.

Wat de serie uniek maakt is het ontbreken van deskundigen en feitenopsommingen. Het verhaal wordt gevormd door de brieven en dagboeken van soldaten, huisvrouwen, verpleegsters en kinderen uit acht verschillende landen. 

Het historische beeldmateriaal komt uit zeventig archieven over de hele wereld en is aangevuld met gedramatiseerde scenes. De internationale afleveringen worden voorafgegaan door een speciale aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog, gemaakt door de NTR.