America to Me

Vanaf vrijdag 12 april op NPO Start Plus en vanaf 12 augustus op NPO 2

Deze tiendelige documentaireserie volgt twaalf leerlingen van een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. Ze vormen net zo’n smeltkroes als Amerika in zijn geheel.

Heb je een abonnement op NPO Start Plus? Dan kun je de hele serie vanaf 12 april zien. Vanaf 12 augustus wordt hij iedere werkdag om 22.40 uur uitgezonden op NPO 2 en komen de afleveringen hier beschikbaar.

In de tiendelige documentaireserie America to Me volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein. Leerlingen, hun familie en het docentenkorps vertellen over de barrières waarmee hedendaagse tieners te maken krijgen.

korte inhoud

De Oak Park and River Forest High School, gelegen in een overwegend welvarende, progressieve buitenwijk van Chicago, is populair bij gezinnen uit allerlei etnische groeperingen en inkomensgroepen. Vaak worden er grote financiële offers gebracht om kinderen op deze school te krijgen. Maar zelfs in deze gemengde gemeenschap heeft de school problemen om alle leerlingen een gelijkwaardige onderwijsbeleving te bieden.

America to Me stelt controversiële kwesties aan de orde, waaronder het effect van huidskleur en sociale positie op het onderwijs. De docuserie toont openhartige portretten van twaalf leerlingen aan het begin van hun persoonlijke ontwikkeling. Een inkijkje in de zoektocht van jonge Amerikanen naar hun identiteit.

over de maker

De Amerikaanse filmmaker Steve James brak in 1994 door met het meermalen bekroonde Hoop Dreams en staat bekend om zijn grote maatschappelijke betrokkenheid.

Dit zijn de afleveringen

Maandag 12 aug 2019 22:45 VPRO

Wat is er zo bijzonder aan Oak Park?
America to Me

Op OPRF begint het schooljaar voor eerstejaars Grant, tweedejaars Tiara, en derdejaars Charles, Terrence en Ke'Shawn. De controverse over een Black Lives Matter-bijeenkomst klinkt nog steeds door en de school ziet zich gesteld voor jaren van etnische ongelijkheid.

Dinsdag 13 aug 2019 22:45 VPRO

Vreemde in de kamer
America to Me

Docent Stovall mengt zich in de studieproblemen van Ke'Shawn. Zijn moeder vertelt over haar eigen problemen als leerling van OPRF. Vierdejaars Kendale en derdejaars Chanti worstelen met hun identiteit. Een heel bijzonder herfstbal voor Grant.

Woensdag 14 aug 2019 22:45 VPRO

Niets doet meer pijn dan de worsteling
America to Me

Kendale doet zijn best om een basisspeler te worden en Chanti heeft emotionele problemen. Jess Stovall neemt het op tegen de directeur en vierdejaars Jada neemt het op tegen een docent. Het footballteam van OPRF heeft een belangrijke wedstrijd en een rekening te vereffenen met een aartsrivaal.

Donderdag 15 aug 2019 22:45 VPRO

Huidskleur is niet iets om te lachen!
America to Me

Jada's conflict met een docent wordt nog erger. Ke'Shawns aanvaring brengt zijn cijfer in gevaar. Grant is verliefd. Terrence vindt Halloween veel leuker dan school. Charles en Chanti doen zware try-outs voor een plaats in het poetryslam-team.

Vrijdag 16 aug 2019 22:45 VPRO

Ik hoef niet stil te staan bij het feit dat ik blank ben
America to Me

De blanke leerlingen Caroline en Brendan worden geïntroduceerd. Jada's film krijgt gemengde kritieken. De schoolcarrière van Terrence loopt gevaar. Een huis vol kerstverlichting bij Kendale, terwijl Ke'Shawns familie misschien hun huis kwijtraakt. Chaos bij een OPRF-basketbalwedstrijd.

Maandag 19 aug 2019 22:45 VPRO

Luister naar het gedicht!
America to Me

Het voorjaarssemester brengt nieuwe hindernissen. Jada krijgt ruzie met derdejaars Diane over haar film. Brendan denkt terug aan discriminatie binnen het basketbal. Tiara en haar cheerleadersteam gaan voor goud. Het poetryslam-team van Charles gaat een enorme uitdaging aan.

Dinsdag 20 aug 2019 22:45 VPRO

Tsunami van privileges
America to Me

Jess Stovall doet haar uiterste best om Ke'Shawn, die flink in de problemen zit, mee te krijgen. Kendale doet zijn uiterste best in de play-offs, terwijl sterspeler Gabe met een onverwachte uitdaging te maken krijgt. Terrence maakt met hulp van zijn moeder een inhaalslag. Er ontstaat controverse over een nieuw zwembad.

Woensdag 21 aug 2019 22:45 VPRO

Niemand kan je klein houden
America to Me

Chanti komt iets vreselijke over haar grootouders te weten. Brendans ouders doen hem een aanbod dat hij niet kan afslaan. Caroline's stress eist een zware tol. Kendale en zijn team willen hun hoogste doel bereiken: winnen.

Donderdag 22 aug 2019 22:45 VPRO

Het onzichtbare T-shirt
America to Me

Kendale gaat bij een universiteit kijken en Terrence heeft een rechtszaak. Tiara en haar moeder maken ruzie over haar cijfers. Jess Stovall oefent druk uit op het schoolbestuur om haar steunprogramma door te voeren. Het is tijd voor het schoolbal, Kendale's moeder vindt het geweldig.

Vrijdag 23 aug 2019 22:45 VPRO

Amerika wordt...
America to Me

Wat scheikunde betreft, is voor Tiara het uur van de waarheid aangebroken. Chanti deelt klappen uit terwijl Ke'Shawn zich inhoudt. Terrence kijkt naar de toekomst. Diane probeert het verleden achter zich te laten. Caroline worstelt met haar perfectionisme, terwijl OPRF juist een managementprobleem heeft. Kendale, Jada en Gabe vieren dat ze hun diploma hebben gehaald.

advertentie