De Clipper Stad Amsterdam passeert Tompkins Bay en Chiloe, twee tegenpolen als het gaat om natuurbehoud.

Op de eerste plek wordt het landschap beschermd dankzij het kapitaal van Doug Tompkins, oprichter van het kledingmerk The North Face. Hij koopt grote stukken grond op en probeert zo het verpletterend mooie landschap langs de zuidpunt van Zuid-Amerika in stand te houden.

Rondom Chiloe, het op een na grootste eiland van Chili, is precies het tegenovergestelde aan de hand. Het eiland is letterlijk een broedplaats van zalmkwekerijen. Deze intensieve 'vloeibare veeteelt' is rampzalig voor het omliggende milieu gebleken. Om voedsel voor de gekweekte zalm te vergaren, worden er veel op de kustwateren gevist. Medicijnen waarmee ziekte-epidemieën onder de vissen werden tegengegaan zijn in deze wateren terecht gekomen. Om deze vervuiling, en de gevreesde zalmluis te ontkomen, zoeken de kwekerijen steeds nieuwe plekken op.

Dirk Draulans gaat op bezoek bij een plaatselijke kweker die zegt dat Chiloe-bewoners niet bij machte zijn om op de juiste manier om te gaan met de economische vooruitgang. Dit blijkt uit de overbevissing en de invloed van de vele multinationals die actief zijn in dit gebied.

Hoe onvermijdelijk is deze teloorgang van de natuur, gezien de Zuid-Amerikaanse armoede? Is het natuurbehoud in Zuid-Amerika een kwestie van luxe, die alleen rijke Amerikaanse zakenlieden zich kunnen permitteren? Ondanks veel tegenstand van de lokale bevolking, zijn naast Doug Tompkins namelijk ook Ted Turner en de Benettonfamilie in het gebied actief.

Over de keerzijden van een successtory en een rampscenario gaat deze zestiende aflevering van Beagle, in het kielzog van Darwin.