Bernhard, schavuit van Oranje

Bernhard, schavuit van Oranje is een serie over meer dan alleen het turbulente leven van een prins-gemaal. Het is een meeslepend drama over een man die zich probeert te ontworstelen aan een keurslijf, die zijn eigen weg zoekt en die diepe crisissen moet overleven om erachter te komen wat ware liefde werkelijk betekent.

Binnen de Koninklijke familie is er eigenlijk geen spraakmakender figuur te bedenken dan prins Bernhard. Of het nu gaat om Greet Hofmans, buitenechtelijke affaires en dochters, of Lockheed, er zijn vele schandalen in zijn leven geweest. Tegelijkertijd was prins Bernhard een geliefd figuur, die door velen als oorlogsheld op handen gedragen wordt. Een man van extremen.

Bernhard, schavuit van Oranje vertelt het verhaal van zijn leven. Niet alleen aan de kijker, maar vooral ook aan prinses Máxima. Zij zal straks immers als koningin naast Willem-Alexander eenzelfde positie innemen als Bernhard. Uit hun gesprekken en discussies blijkt hoezeer zij verschillen, maar ook hoezeer zij hetzelfde zijn. Voor Máxima is dat soms erg confronterend.

Het vierdelige verhaal van Tomas Ross (scenario) en Pim van Hoeve (regie) brengt ons vanaf Soestdijk onder meer langs het Duitse Reckenwalde, Berlijn, Londen, Argentinië en Canada. Het schetst een tijdsbeeld van de wereld van de jaren dertig van de twintigste eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw.

De serie was in 2010 te zien op toen nog Nederland 1. Helaas is het niet mogelijk de afleveringen online te bekijken.

Daan Schuurmans als de jonge prins Bernhard

Daan Schuurmans als de jonge prins Bernhard

Eric Schneider als Bernhard in 2003

Eric Schneider als Bernhard in 2003

afleveringen