over Centraal

Op het station kruisen dagelijks duizenden levens elkaar. Het is het begin- en eindpunt van grote en kleine reizen. Waar mensen van alle leeftijden en nationaliteiten onderweg zijn. Iedere reis met een eigen reden, iedere reiziger met een eigen verhaal. In de nieuwe dramaserie Centraal volgen we in iedere aflevering het verhaal van één van deze reizigers: mensen die na een toevallige ontmoeting hun leven een verrassende wending zien nemen.

Centraal bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten, ieder gerealiseerd door een veelbelovend team van regisseurs, scenaristen en producenten, onder leiding van scenarist Mieke de Jong. De verhalen staan op zichzelf, maar ze hebben één ding gemeen: het begin en eindpunt is station Rotterdam Centraal.

over de afleveringen

1. Wat je vindt mag je houden

Regie: Nina Spijkers | Scenario: Myranda Jongeling | Producent: Fiction Valley

Iedere week gaat Frieda, een jonge gelovige vrouw, met de trein naar het drukke Rotterdam om haar zieke tante te bezoeken.

Ver weg van haar veilige dorpsgemeenschap ontmoet ze dragqueen Rafael die haar bevrijdt uit een benarde situatie. Rafael mag dan wel haar reddende engel zijn, voor Frieda komt hij regelrecht uit de hel. En omgekeerd is Frieda voor Rafael een bekrompen vrouw met wereldvreemde ideeën.

Toch vinden ze elkaar in die ene nacht. Hij vindt de weg naar haar ziel zonder de straffe Gods en zij vindt de weg naar zijn verdriet onder een glitterjurk en nepwimpers. Gelouterd stapt Frieda op de trein terug naar haar dorp.

2. Afua

Regie: Sia Hermanides | Scenario: Ilse Ott | Producent: Topkapi Films

Een grote bus staat klaar achter het station. Dit is Afua’s dag: ze gaat op schoolreisje naar de Efteling.

Dan blijkt dat Afua niet mee mag, omdat haar moeder niet heeft betaald. Afua is boos: de hele wereld can burn in hell. Doelloos slentert Afua over Rotterdam Centraal totdat ze Naz (17) ontmoet. Niets liever zou Afua willen dan bij de stoere Naz en haar vriendinnen horen.

Eerst ergert Naz zich aan Afua, maar gedurende de dag ziet ze in haar steeds meer een jongere versie van zichzelf. Wanneer Afua na lang aandringen met de groep jonge vrouwen mee mag naar een feest, voelt ze zich eindelijk geen klein kind meer. Maar dan komt Afua erachter dat Naz’ vrijgevochten straatleven ook een schaduwkant heeft. 

3. Teef

Regie: Jamille van Wijngaarden | Scenario: Randy Oost | Naar een verhaal van: Herman van den Bosch, Laurens Jans en Randy Oost | Producent: Keplerfilm

Een zwerfhond loopt onrustig door het station. Wanneer ze wordt opgejaagd door de beveiliging, vlucht ze het station uit, via het spoornetwerk de bossen in.

Vanaf dan leren we outcast Noa kennen, die in het hondenasiel van haar zwakke vader John en haar dominante oom Louis werkt. Samen met mede-outcasts Moussa en Berry trekt ze er vaak op uit om haar frustratie bot te vieren op het omliggende dorp.

Wanneer de valse herder uit de bossen verschijnt en Noa haar weet te vangen, herkent ze iets in de teef en probeert haar voor zich te winnen. Om dichter bij het dier te kunnen komen, kan Noa niet anders dan zichzelf toestaan kwetsbaar te zijn.

4. Khata

Regie: A.H. | Scenario: A.H., Britt Snel | Producent: Interakt

De dromerige en zachtaardige puber Kamal werkt met zijn oudere broer Hatim als jongensprostituee op en rond Rotterdam Centraal.

De ouders van de broers hebben geen idee wat zij allemaal uitspoken. Zij denken dat ze gewoon met vrienden op straat hangen en tieneractiviteiten ondernemen. Wanneer Kamal verliefd wordt op een mannelijke klant lijkt de situatie volledig te escaleren, waarna chantage de twee in de greep houdt. Zullen de broers kunnen ontsnappen aan de beklemmende wereld van de jongensprostitutie?

Dit verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en feiten uit de wereld van de jongensprostitutie in Nederland.

5. Beenlampman

Regie: Kurt Platvoet | Scenario: Kurt Platvoet en Emily Reekers | Producent: Keplerfilm

Jos Tax doorkruist iedere dag op weg naar zijn werk de grote stationshal. Maar na een verschrikkelijke dag, waarin hij zijn baan als docent kwijtraakt en wordt aangereden, ontwaakt Jos in het ziekenhuis. Zonder rechterbeen.

De arts legt uit dat er geen andere keuze was, het been moest worden geamputeerd. Jos vraagt waar het is, maar hij wordt niet serieus genomen. Hoe meer onbegrip hij voelt, hoe vastberadener hij wordt. Jos moet zijn been terug, hij moet het een laatste eer bewijzen. Door er een lamp van te maken.

Alleen Robbie, een oud-leerling van Jos die op dezelfde kamer ligt, lijkt hem enigszins te begrijpen. Hoe ver zal Jos gaan om zijn beenlamp werkelijkheid te maken? En wat dan?  

6. Karman

Regie & Scenario: Maurice de Bruijne | Producent: Dutch Mountain Film

Rotterdam in de nabije toekomst. De stad is verslaafd en leeft in een roes. Drugskoeriers rijden via de stationstunnel de nacht in.

'Karman' volgt een versleten dealer en zijn drie koeriers; een ontgoochelde jongen, een slapeloos meisje en een heilige door de nachtelijke stad. 'Karman' gaat over twee broers, jeugdliefdes, het einde van de mens en een betoverde helm. Over volwassen worden, dansen, eenzaamheid en nooit meer slapen. 

bekijk ook