Chasing the Moon

Chasing the Moon is een zesdelige documentaireserie over de race naar de maan, vanaf het begin tot de monumentale voltooiing van de eerste maanlanding in 1969 en de tijd daarna.

50 jaar geleden – op 20 juli 1969 – landde de Apollo 11 op de maan. Naar aanleiding daarvan zendt de VPRO Chasing the Moon uit.

In zes delen komt de race naar de maan in de jaren '60 en '70 weer helemaal tot leven, met veel nieuw beeldmateriaal en interviews met hoofdrolspelers.

Regisseur Robert Stone laat het ruimtetijdperk zien in al zijn facetten: wetenschappelijke innovatie, visionaire denkbeelden, politieke berekening, mediashow en persoonlijk drama.

De serie bevat nieuwe interviews met de astronauten Buzz Aldrin, Frank Borman en Bill Anders, de vermaarde futurist en theoretisch fysicus Freeman Dyson en Sergei Chroesjtsjov.

afleveringen

over de serie

Robert Stone

Robert Stone

'Als we terugdenken aan het adembenemende moment van de maanlanding in 1969, vergeten we in wat voor roerige tijd dat gebeurde,' vertelt producer Mark Samels van American Experience. 'Het land had te maken met grote problemen – Vietnam, armoede, burgerrechten – en er was veel scepsis rond het ruimtevaartprogramma.'

De race naar de maan werd net zo zeer vanuit de politiek aangejaagd als vanuit de technologie en was uiterst controversieel. Chasing the Moon laat zien welke enorme uitdagingen de NASA moest overwinnen. De documentaire bevat veel nooit eerder vertoonde beelden en nieuwe interviews met hoofdrolspelers uit die tijd. Regisseur Robert Stone werpt een nieuw licht op de race naar de maan en maakt daarbij een eind aan veel mythische verhalen.

Zelf was de gevierde regisseur een kind van toen in Engeland, toen hij op 20 juli 1969 midden in de nacht door zijn moeder wakker werd gemaakt om te zien hoe twee Amerikanen hun eerste stappen zetten op een andere wereld. 'Terwijl de maan ons letterlijk aankeek door het raam boven de televisie,' aldus Stone. 'Toen ik de film 2001: a Space Odessey van Stanley Kubrick zag, kwam dat beeld weer naar boven en sindsdien maalde het in m'n hoofd. Chasing the Moon is dan ook een optelsom van gedachten die ik mijn hele leven al heb over die bijzondere periode waarin ik opgroeide. Over de grenzeloze ambitie, de belofte van een betere toekomst die ruimtereizen zouden brengen, het geloof dat we alles konden bereiken als we één gemeenschappelijk doel hebben en de urgentie die het losmaakte om onze planeet veel beter te beheren en beschermen.'

De serie is opgedeeld in drie tijdvakken:

1957 - 1963 : A Place Beyond the Sky  (afleveringen 1 en 2 )

1964 - 1968: Earthrise (afleveringen 3 en 4 )

1969 - 1970: Magnificent Desolation (afleveringen 5 en 6 )