De geniale vriendin

De geniale vriendin is de serie-verfilming van de succesvolle boeken van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. Het is de coming of age van hartsvriendinnen Elena en Lila tegen de achtergrond van het sombere Napels in de jaren 50. De serie begint wanneer Elena, een vrouw op leeftijd, midden in de nacht wakker wordt gebeld over de verdwijning van haar beste vriendin. Het is het moment waarop zij besluit de geschiedenis van hun bijzondere vriendschap op papier te zetten.

De geniale vriendin

Het eerste seizoen van De geniale vriendin was begin 2019 te zien bij de VPRO. Aflevering 8 is nog tot en met vrijdag 5 april hier online te bekijken. Heel seizoen 1 is te zien op NPO Start Plus. 

Terwijl het land opkrabbelt na de oorlogsjaren, groeien Elena en Lila op in een arme Napolitaanse volkswijk. Elena is een ijverig en verlegen meisje dat goed haar best doet op school zodat ze later kan ontsnappen aan haar omgeving. In de klas maakt ze kennis met de stoutmoedige en bijdehandte Lila. Als magneten trekken de tegenpolen elkaar aan wat resulteert in een innige vriendschap die in het teken staat van zowel liefde als jaloezie. Lila daagt Elena in alles uit en nieuwsgierig als Elena is, volgt ze Lila in haar ongehoorzaamheid, op zoek naar avontuur.

Het eerste seizoen — bestaande uit acht afleveringen — volgt Elena en Lila tot hun 18e. De hele serie beslaat vier seizoenen en bestrijkt in totaal een periode van 60 jaar. Het is een poging om het mysterie van Lila, Elena haar beste vriendin en ergste vijand, te onthullen.

afleveringen