De gebeurtenissen in De geniale vriendin: De nieuwe achternaam gaan verder waar het eerste seizoen was gebleven. De tegenpolen Lila en Elena zijn inmiddels volwassen vrouwen. Lila is net getrouwd, maar verliest zichzelf in haar huwelijk. Elena is een voorbeeldige studente, maar niet gelukkig. Als de twee hun jeugdvriend Nino Sarratore ontmoeten, raken de vriendinnen elkaar kwijt.

De hoofdrollen in dit verhaal over een innige vriendschap die in het teken staat van zowel liefde als jaloezie, worden vertolkt door Margherita Mazzucco (Elena) en Gaia Girace (Lila). Voor de verfilming van de succesvolle boekenreeks werd alles uit de kast getrokken. Om Napels in de jaren 50 zo realistisch mogelijk te verbeelden, werd in honderd dagen praktisch een nieuwe stad gecreëerd. Er werkten 125 acteurs en 8500 figuranten mee. 

De geniale vriendin: De nieuwe achternaam is geproduceerd door de makers van succesvolle series Gomorra en The Young Pope. De regie is in handen van de Italiaanse regisseurs Saverio Costanzo en Alice Rohrwacher. De soundtrack is van de bekroonde Britse componist Max Richter.

over De geniale vriendin

Terwijl het land opkrabbelt na de oorlogsjaren, groeien Elena en Lila op in een arme Napolitaanse volkswijk. Elena is een ijverig en verlegen meisje dat goed haar best doet op school zodat ze later kan ontsnappen aan haar omgeving. In de klas maakt ze kennis met de stoutmoedige en bijdehandte Lila. Als magneten trekken de tegenpolen elkaar aan wat resulteert in een innige vriendschap die in het teken staat van zowel liefde als jaloezie. Lila daagt Elena in alles uit en nieuwsgierig als Elena is, volgt ze Lila in haar ongehoorzaamheid, op zoek naar avontuur.

bekijk hier seizoen 2