Zeg vaarwel tegen trauma's met de Mobile Memory Mask. Zet dit nieuwe model op tijdens de REM-slaap en elke nare herinnering die je hebt wordt geneutraliseerd. Bye trauma, hello happiness.

coming in... 2039

Helaas moeten we je teleurstellen: deze technologie bestaat nog niet. Maar dat zou in 2039 anders kunnen zijn. Wetenschappers zijn hard op weg om methoden te ontwikkelen waardoor we herinneringen kunnen loskoppelen van emotie en zelfs kunnen aanpassen. De voorbode van de deze techniek bestaat zelfs al: een Nederlandse wetenschapper past een bètablokker toe die mensen van nare herinneringen, die tot een fobie of angst leiden, afhelpt. 

Maar moeten we dit wel toejuichen? Want als je elke nare herinnering kan verwijderen, hoe noodzakelijk is het dan nog dat bijvoorbeeld een aanrander wordt opgespoord?

De toekomst is fantastisch is een nieuwe serie van de VPRO met fictiescènes over hoe ons leven er in 2039 vermoedelijk uitziet, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten gaan met hen in gesprek. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Want, hoe fantastisch is de toekomst werkelijk?