Na scherper zien en beter horen biedt Sense de nieuwste technologie: niet-humane zintuiglijke waarneming. Met Sense Model Z krijg je toegang tot infrarood om warmte te zien, en wordt schoonmaken een makkie met ultraviolet zicht. Altijd al willen horen als een vleermuis? Met ultrasound kan het. Sense: ervaar de wereld maximaal.

coming in... 2039

Helaas moeten we je teleurstellen: deze technologie bestaat nog niet. Maar dat zou in 2039 anders kunnen zijn. We konden al zintuigen 'repareren', het lukt steeds beter om blinden en doven hun zicht en gehoor terug te geven, en de eerste cyborgs die infrarood kunnen zien lopen al rond. Er zijn nog veel zintuigen waarmee de mens niet geboren wordt, zoals het voelen van magnetisme en brain-to-brain communicatie. Het is een kwestie van tijd, want de toepassingen lijken eindeloos.

Maar is dat wel zo fantastisch als het klinkt? Wat als er een kloof ontstaat tussen de mensen met 'standaard' zintuigen en de generatie die opgroeit met zintuiglijke upgrades? Of als een nieuw zintuig een wereld opent dat je eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt?

De toekomst is fantastisch is een nieuwe serie van de VPRO met fictiescènes over hoe ons leven er in 2039 vermoedelijk uitziet, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten gaan met hen in gesprek. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Want, hoe fantastisch is de toekomst werkelijk?