China speelt in een groeiend aantal landen een steeds grotere rol. Documentairemaker en China-expert Ruben Terlou bezoekt in zijn nieuwe reisserie Chinezen die zich tot in de verste uithoeken van de wereld hebben gevestigd. Luisterend naar hun verhalen én die van lokale bewoners gaat hij in zeven afleveringen op zoek naar het antwoord op de vraag wat de impact is van de Chinese aanwezigheid.

van Madagaskar tot Cambodja

Onder president Xi Jinping zoekt China met de Nieuwe Zijderoute verbinding en samenwerking met landen over de hele wereld. Van Kenia tot Cambodja en van Servië tot de Verenigde Staten is Ruben getuige van een nieuwe wereldorde waarin China een hoofdrol speelt. 

In Kenia reist Ruben met een Chinese trein, bestuurd door Chinese machinisten, over een door de Chinezen aangelegd spoor. Hij ontdekt dat China innige banden met Servië onderhoudt en de zware industrie heeft overgenomen, met grote vervuiling en radeloze Servische dorpelingen tot gevolg. In Cambodja verrijst een enorme gokstad waar méér Chinezen dan Cambodjanen wonen en waar van alles mag wat in China illegaal is. In Madagaskar werkt de lokale bevolking op Chinese katoenplantages. 

Ruben Terlou in Cambodja

Wie zijn de Chinezen die huis en haard verlaten en wat is de impact van hun aanwezigheid? Ervaren de lokale bewoners kansen of juist bedreiging door de opkomst van de Chinezen?

De wereld van de Chinezen is een serie over een van de grootste thema’s van de 21e eeuw, maar heeft een intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten.