Nieuwsuur-journalist en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal reist in acht afleveringen door het land dat Obama achterlaat aan zijn opvolger.

Amerikanen zagen de afgelopen decennia veel oude zekerheden verdwijnen: de volksvertegenwoordiger bleek niet zozeer zijn kiezers te dienen, een baan was niet langer voor het leven. Voor het eerst zeiden mensen dat hun kinderen het niet beter zouden krijgen dan zijzelf. Toch blijken Amerikanen keer op keer weer veerkracht te tonen. Hoe doen ze dat? In Droomland Amerika onderzoekt Bosch van Rosenthal, geïnspireerd door het onvolprezen boek van George Packer, The Unwinding, de ontmanteling van de Amerikaanse droom.

Van een Chinese voorstad van Los Angeles tot de meest gewelddadige wijk van Chicago, van de achtergebleven Mississippi Delta tot een worstelend stadje in Vermont: op acht plekken in Amerika gaan de makers op zoek naar winnaars en verliezers. Bosch van Rosenthal: 'Toen we hieraan begonnen wisten we niet dat het zo'n krankzinnig verkiezingsjaar zou worden. Zelf laten wij het campagnepad links liggen, het is ook geen serie over politiek. Maar de kijker leert wel begrijpen in welke stemming Amerika straks naar de stembus gaat.'

Eelco Bosch van Rosenthal

Eelco Bosch van Rosenthal studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de NOS werkte hij achtereenvolgens als buitenlandredacteur, (politiek) verslaggever en correspondent in de Verenigde Staten, waar hij onder meer verslag deed van de presidentsverkiezingen in 2008 en 2012. Sinds 2013 is Bosch van Rosenthal verslaggever bij Nieuwsuur.

Regisseur Hans Pool

Niets vooraf uitmeten, maar filmen in het moment: veel filmmakers streven het na maar er zijn weinig filmmakers die de kunst zo beheersen als Hans Pool. Bij voorkeur vertelt hij grote verhalen aan de hand van kleine betekenisvolle details en verruilt hij de logische verhaallijn voor de associatieve. Met een uiterst gevoelige en scherpe blik analyseert hij zijn omgeving en – omdat hij nu eenmaal passant is – komt hierbij nooit tot een oordeel. Veel succes heeft Pool met de series Van Dis in Afrika met auteur Adriaan van Dis, waar hij de Zilveren Nipkowschijf voor won, en de twee Rusland-documentairereeksen met Jelle Brandt Corstius: Van Moskou tot Madagan en Van Moskou tot Moermansk.

Droomland, Amerika

Regisseur: Hans Pool
Presentatie: Eelco Bosch van Rosenthal
Eindredactie: Frank Wiering
Producenten: Femke Wolting en Bruno Felix - Submarine in coproductie met de VPRO