Bethlehem trekt als geboorteplek van Jezus busladingen toeristen. Nu heeft zich een concurrent geopenbaard en die heet Banksy.

De Engelse kunstenaar heeft pal tegenover de Israëlische bezettingsmuur een hotel geopend. Toeristen slapen daar en kunnen bij afscheid nog een mooie strijdkreet plaatsen. Ersin ontdekt ondertussen het leven achter deze muur.

wist je dat?

Obama ging in 2013 kort op bezoek in Bethlehem, als onderdeel van zijn driedaags bezoek aan Israel en Palestina. Hoe kort dan? Exact 35 minuten stonden op het programma. Er zijn in totaal maar vijf Amerikaanse presidenten ooit in Israel op bezoek geweest. Toen George W. Bush een tweede keer op bezoek kwam, kreeg hij een fiets cadeau. 

Voordat de huidige Geboortekerk in Bethlehem werd er kwam, stond er eerder een basiliek die in 329 werd gebouwd. Het was sint Helena, de moeder van Constantijn de Grote die destijds opdracht gaf om hier een kerk neer te zetten.

George W. Bush en Barack Obama in de Geboortekerk te Bethlehem

In de Ain Sakhri-grotten vlakbij Bethlehem is het oudste beeldje allertijden gevonden dat de geslachtsdaad uitbeeldt. Het beeldje werd in 1933 gevonden en wordt op 11.000 jaar oud geschat. Volgens de curator van het British Museum is het 'fallisch in al zijn aspecten'.

Bethlehem schrijf je eigenlijk als Beit Lahm. In het Hebreeuws betekent de plaatsnaam broodhuis, maar in het Arabisch juist huis van voedsel/vlees. Nog eerder zou het stadje Beit Lachama hebben geheten, vernoemd naar een Chaldeeuwse vruchtbaarheidsgod. 

Ook in Nederland is er (een soort) Bethlehem, namelijk een terp in Groningen met twee boerderijen. Over de hele wereld zijn er zelfs tientallen Bethlehems, waarvan een hele hoop in Amerika. Vlakbij het bijbelse Bethlehem ligt trouwens ook nog een tweede Bethlehem, in het noorden van Israel. Er zijn historici die van mening zijn dat dit de geboorteplaats is van Jezus, in plaats van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. 

extra's

stuur een kaart naar je vrienden

Wil je iemand vertellen wat je van de uitzending vond? Of de groeten doen uit Bethlehem? Download de 'Ersin in wonderland'-ansichtkaart hier en verstuur 'm via app of mail, of print 'm uit en doe 'm ouderwets op de post.