Tijdens de Filmweek worden tussen 26 december en 2 januari 2021 ruim zestig arthouse films uitgezonden. Filmjournalist Noa Johannes vroeg 12 filmliefhebbers naar hun persoonlijke favoriet.

Joost van Bellen: Control

26 december 2021

Joost van Bellen is een uitgesproken muziekliefhebber, dj en schrijver.

Fotograaf Anton Corbijn maakte met Control zijn speelfilmdebuut en schoot meteen raak: hij won tientallen prijzen, waaronder op het filmfestival van Cannes en een BAFTA. Control volgt het leven van Ian Curtis, de legendarische zanger van de Britse Band Joy Division die op 23-jarige een einde aan z’n leven maakte aan de vooravond van een Amerikaanse tour. We volgen Ian van 1972 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1980, in prachtig zwartwit geschoten beelden van cameraman Martin Ruhe.

Andries Tunru: Seeking a Friend for the End of the World

26 december 2021

Andries Tunru is een cabaretier, columnist en was net niet De slimste mens.

Hoe een ongewone combinatie van acteurs in een ongewone film iets heel bijzonders op kan leveren, zie je in Seeking a Friend for the End of the World. De Britse Keira Knightley en Amerikaans Steve Carrell spelen in dit komische liefdesdrama twee buren die drie weken voor het einde van de wereld een road trip ondernemen. Hij wil naar z’n jeugdliefde en zij gaat mee om te helpen. Het wordt een reis vol bizarre ontmoetingen die compleet anders eindigt dan ze hadden gedacht…

Daniël Kolf: Café Society

27 december 2021

Daniël Kolf is een acteur, bekend van onder meer De LibiMocro Maffia en Forever Rich.

Café Society voert ons terug naar de jaren dertig. Waarin de jonge ambitieuze Bobby de Bronx verlaat om in Hollywood op zoek te gaan naar een baan in de filmindustrie. Én liefde. Hij vindt werk, wordt verliefd en laat zich compleet meeslepen in de zogenaamde cafe society, de levendige kunstenaarsscene van Los Angeles. Maar of dat Bobby ook echt een hoop oprecht geluk oplevert, dat is nog maar vraag.

Cécile Narinx: Blue Jasmine

27 december 2021

Cécile Narinx is journalist, gespecialiseerd in mode en stijl.

Voor haar rol in Blue Jasmine sleepte Cate Blanchett diverse filmprijzen in de wacht, waaronder en Bafta en een Oscar. En terecht! De Australische actrice schittert in deze vermakelijke tragicomedy als een voormalig New Yorkse socialite die vlucht naar haar minder rijke zus in San Franciso nadat haar schatrijke man is opgepakt wegens fraude. En voor de gezelligheid neemt deze Jasmine ook haar drankprobleem en gedrag mee…

Juliette van Ardenne: Incendies

28 december 2021

Juliette van Ardenne is actrice, die deze feestdagen te zien is in Kerstgezel.nl.

In het verpletterende drama Incendies van Denis Villeneuve krijgen Jeanne en Simon na het lezen van hun moeders testament te horen dat ze een broer hebben. En dat hun vader, van wie ze dachten dat hij dood was, nog altijd leeft. De laatste wil van hun moeder is dat de tweeling hun broer en vader opzoeken en deze allebei een verzegelde brief geven. De reis die ze hiervoor naar het Midden-Oosten afleggen, verklaart eindelijk waarom hun moeder zo gesloten was en de relatie moeizaam. Maar brengt ook gruwelijke geheimen aan het licht. De film sleepte een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film in de wacht.

Luuk Imhann: Pan's Labyrinth

28 december 2021

Luuk Imhann is dichter, schrijver en theatermaker.

Pan’s Labyrinth van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is een sprookje, maar dan wel eentje voor volwassenen. We volgen het 12-jarige meisje Ofelia dat na de zege van Franco samen met haar moeder verhuist naar haar keiharde nieuwe stiefvader Vidal. Deze kapitein vecht met zijn leger op meedogenloze wijze tegen de rebellen die in de bossen leven en is ook voor zijn nieuwe vrouw en stiefdochter een monster. Maar dan ontmoet Ofelia een mysterieuze faun die vertelt dat ze eigenlijk een prinses is. De film ging in première op het filmfestival van Cannes en sleepte drie Oscars in de wacht.

Emanuela Deyanova: New York, I Love You

29 december 2021

Emanuela Deyanova is relatietherapeut en schrijver.

Na Paris, je t'aime uit 2006, werd New York twee jaar later het decor van een bijzonder filmconcept: 11 filmmakers uit verschillende delen van de wereld kregen de opdracht om een korte film van acht minuten te draaien. Ze moesten dat doen in twee dagen tijd, met daarna een week voor de montage. Het levert een bijzondere en dynamische collage op van op zichzelf staande films met als gemeenschappelijke thema’s de stad én de liefde.

Christien Meindertsma: Adam

29 december 2021

Christien Meindertsma is kunstenaar, ontwerper en afgelopen jaar ambassadeur van de Dutch Design Week.

De Marokkaanse filmmaker Maryam Touzani leverde met Adam in 2019 een indrukwekkend debuut dat z’n première beleefde op het filmfestival van Cannes en op IFFR een van de grote publieksfavorieten werd. In dit warme en ingetogen drama biedt de weduwe Abla onderdak aan de ongetrouwde en zwangere Samia. Abla wil verder niets van de Samia weten, maar terwijl ze in haar bakkerij de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen bereiden, groeit er toch een band tussen de twee vrouwen.

Frank Meester: Irrational man

29 december 2021

Frank Meester is filosoof, schrijver en muzikant.

De Marokkaanse filmmaker Maryam Touzani leverde met Adam in 2019 een indrukwekkend debuut dat z’n première beleefde op het filmfestival van Cannes en op IFFR een van de grote publieksfavorieten werd. In dit warme en ingetogen drama biedt de weduwe Abla onderdak aan de ongetrouwde en zwangere Samia. Abla wil verder niets van de Samia weten, maar terwijl ze in haar bakkerij de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen bereiden, groeit er toch een band tussen de twee vrouwen.

Vincent Tilanus: Todo sobre mi madre

31 december 2021

Vincent Tilanus is regisseur, van onder meer Bladgoud, Marlon Brando en Heartbeats.

Todo sobre mi madre is een unieke ode aan vrouwen en moeders. De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar volgt in zijn bitterzoete drama de tienermoeder Manuela die haar zoon Esteban verliest bij een auto-ongeluk. Ze besluit in de rosse buurt van Barcelona op zoek te gaan naar z’n vader om hem dit verdrietige nieuws te vertellen. En daar stuit Manuela op een aantal heel bijzondere vrouwen. Deze film betekende voor Almodóvar zijn internationale doorbraak en leverde hem onder andere een Oscar, twee Bafta’s en prijzen op het filmfestival van Cannes op.

Sanne Wallis de Vries: Timbuktu

1 januari 2022

Sanne Wallis de Vries is cabaretière en actrice.

Timbuktu van Abderrahmane Sissako is de eerste Mauritanische film die ooit voor een Oscar werd genomineerd. In zijn prachtig gemaakte en dit schrijnende drama wordt het noorden van Mali van de een op de andere dag bezet. De jihadisten nemen het bewind over en leggen met behulp van megafoons nieuwe leefregels op aan de bevolking. En dat heeft zelfs voor een herder die met zijn gezin ver buiten de stad leeft grote gevolgen. ‘Het verdriet van Timbuktu, is het verdriet van elk redelijk mens’, aldus de regisseur.

Danielle Kwaaitaal: Jimi: All Is by My Side

2 januari 2022

Danielle Kwaaitaal is fotograaf en schilder.

Het biografische drama Jimi: All is By My Side vertelt het verhaal van de legendarische gitarist Jimi Hendrix. Op basis van interviews en archiefmateriaal maakt regisseur John Ridley een muzikaal liefdesverhaal over Jimmy James die opgroeit, verliefd wordt, in een New Yorkse club wordt gespot en naar Londen vertrekt om uit te groeien tot de grootse gitarist Jimi.