radiodocumentaire

Gliphoeve – een vergeten strijd

De radiodocumentaire ‘Gliphoeve – een vergeten strijd’ duikt in het roemruchte verleden van de flat Gliphoeve in Amsterdam-Zuidoost: de wijk die toen nog alleen bekendstond als de Bijlmer. Het kraken van Gliphoeve was een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland.

In de zomer van 1974 kraakte een groep Surinaamse activisten bijna honderd woningen in Gliphoeve. Het betonnen complex groeide daarna uit tot de meest Surinaamse plek van Nederland. Chaos en gezelligheid overheersten in het hart van de Amsterdamse Bijlmer. Tot de heroïne zijn intrede deed en de flat veranderde in een no-goarea. Hoe liep het af met Gliphoeve? Wat was de rol van de overheid? En wat heeft de strijd van toen opgeleverd? Luister het in de radiodocumentaire hierboven. 

colofon radiodocumentaire

research en regie Daan Dekker en Maartje Duin; montage Maartje Duin; soundscapes/ muziekadvies Bente Hamel en Gerrit Kalsbeek; techniek Arno Peeters; eindredactie Anton de Goede; productie Sanne van der Peijl; advies Gerrit Kalsbeek en Nicole Terborg

met steun van het NPO Fonds

bekijk ook de webdocumentaire

Gliphoeve staat nog altijd overeind, maar heeft na een grootscheepse renovatie in 1984 een andere naam (Gravestein voor het westelijke deel en Geldershoofd voor het oostelijke deel) en een tweede leven gekregen. Vijf sprekers uit de radiodocumentaire keren terug naar de flat waar ze nog altijd een band mee hebben. De beelden worden ondersteund door audio en extra achtergrondinformatie. Luister en bekijk de webdocumentaire nu.

en lees ook het artikel

De gerenoveerde flats in Amsterdam-Zuidoost heten tegenwoordig Geldershoofd en Gravestein. Ze delen alleen de beginletter met Gliphoeve, want de meeste mensen denken liever niet terug aan junkies en berovingen. Toch brachten de roemruchte flats een gouden generatie Surinaamse muzikanten voort. Lees het in het artikel van Dierik Samwel.