Schrijfster Annelies Verbeke, schrijver David van Reybrouck, journalist Christophe Deborsu, popartiest Daan Stuyven en theatermaker Laurence Vielle zijn elk in één aflevering de eigenzinnige gids door hun kleine maar verdeelde land.

Zij nemen ons mee naar plekken en mensen die hen inspireren en koppelen hun biografisch verhaal aan wat er in België aan de hand is. Hoe kan het kleine rijke land zo verdeeld zijn geraakt dat de ene helft de andere niet meer kent of niet meer wil kennen? Zij reizen naar oost, west, zuid en noord, naar hun geboortestreek, naar plaatsen met een speciale betekenis en ontmoeten hun landgenoten.

meer over de gidsen

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke is een Vlaamse schrijver van hartstochtelijke, enigszins
absurdistische romans als SlaapGroener gras en Vissen redden. In Nederland is ze bekend omdat ze regelmatig optreedt en als columniste in NRC schrijft.

Aangewakkerd door het succes van het Vlaams-nationalistisch denken realiseert zij zich dat ze geen enkele Waal in haar directe vriendenkring heeft. Zij vraagt zich af: is het wel goed het zuidelijke deel van België zo slecht te kennen? Zij vertrekt op een lifttocht door het haar onbekende Wallonië, langs Charleroi, Binche en Luik en overwint haar angst om Frans te spreken.

Een ode aan het onaffe, dat iets typisch Belgisch is en waar een oeverloze creatieve potentie in schuilt.

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus en schrijver van het bekroonde Congo, waarin hij de geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie beschrijft. Hij organiseerde daarnaast het burgerinitiatief G1000. Van solitair schrijver werd hij plotsklaps de organisator van een megabijeenkomst, die hij als een ontmoetingsplek voor álle Belgen zag.

Zoals hij door Congo reisde en de verhalen van wie hij tegenkwam optekende, zo reist hij nu met een nieuwsgierige blik door België. Van zijn geboortestreek West-Vlaanderen naar de Oostkantons. Langs een ex-premier, een zittende minister-president, langs enkele deelnemers aan zijn G1000 en in gesprek met wie hij tegenkomt.

Christophe Deborsu

Christophe Deborsu is een Waalse journalist en televisiepersoonlijkheid. Hij werkte lang als politiek verslaggever voor de Franstalige publieke omroep RTBF en is onlangs overgestapt naar een commerciële Vlaamse omroep. Deborsu schreef een boek waarin hij Wallonië verklaart aan de Vlamingen. Hij werd bekend toen hij de toenmalige premier Leterme vroeg het Belgische volkslied te zingen, en deze de Marseillaise inzette.

Deborsu werd in 1965 in Namen geboren – het jaar van de ommekeer. Wallonië werd toen na een lange economische bloeiperiode het armere deel van België. Christophe neemt ons mee op een tocht van Louvain-la-Neuve langs Namen en Neufchateau naar het diepe zuiden. Onderweg kruist hij een Mariaverering en het trappistenbier.

Hij toont ons de trauma’s en de hernieuwde trots van Wallonië.

Daan Stuyven

Onder zijn artiestennaam Daan is Daan Stuyen een beroemdheid zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Vorig jaar verraste hij met een onvervalste protestsong: ‘Landmijn’, tegen zijn gewoonte in het Vlaams gezongen. ‘Jouw land,’ zong hij de separatistische politicus Bart de Wever toe, ‘is niet mijn land, want jouw land is een landmijn.’

Nu België weer een regering heeft en de ergste communautaire storm even is gaan liggen, maakt hij tijdens een motortocht door zijn België een nieuwe tekst op deze muziek. Het boze ‘Landmijn’ wordt een ‘Schoonland’ – een ode aan de steenwegen, de wegomleggingen, de architectuur, de mensen, de zingende vinken en het absurde, rommelige, veelkleurige België waar de taalgrens als een verrijking doorheen meandert.

Laurence Vielle

Laurence Vielle is een Franstalige Brusselse theatermaker en dichteres. Zij wandelt door haar omgeving als een vrolijk nieuwsgierig kind. Wat zij tegenkomt, vertaalt ze in associatieve gedichten en theaterstukken die ze zelf speelt.

Zij gaat nu op zoek naar de verzwegen familiegeschiedenis van haar Vlaamse moeder. Tijdens WO II was er sprake van verzet en collaboratie, en de familie raakte gespleten. Laurence wandelt door het haar onbekende Vlaanderen, waarvan ze de taal niet spreekt en het landschap niet kent, en ze speurt naar haar verguisde familie.

Ze zoekt een antwoord op de vraag of het oorlogsverleden van België vandaag nog steeds een rol speelt. Als Franstalige Brusselse kent ze Brussel en Wallonië. Het derde gewest Vlaanderen was tot nu toe terra incognita.