zondag 7 mei om 20.15 uur op NPO 2

Hoofdpijn

zondag 7 mei om 20.15 uur op NPO 2

Hoofdpijn

Nu gaat het echt gebeuren: de aanslag die Reinhard Heydrich fataal zal worden. Maar niet meteen.

Himmlers hersens heten Heydrich (5): Hoofdpijn
zondag 7 mei om 20.15 uur op NPO 2

herhaling: dinsdag 26 maart 2019 om 23.20 uur op NPO 2

Bekijk aansluitend (21.05 uur) op NPO Cultura de speelfilm Sokolovo

De aanslagplegers zoeken koortsachtig naar de beste plek om Heydrich te doden. Heydrich waant zich sterker dan ooit. Hij woont met zijn gezin in een kasteeltje buiten Praag. Zijn vrouw Lina voelt zich prinses in sprookjesland. De aanslagplegers hebben de beste plek voor hun daad gevonden. Een scherpe bocht waar de Mercedes af moet remmen. De Engelse stengun weigert op het moment suprême. Maar ze hebben goddank ook nog een bom.

ook in deze aflevering...

Wapenspecialist Peter Laidler: 'Het was amateuristisch. Ze hadden beter moeten weten.'

Wapenspecialist Peter Laidler: 'Het was amateuristisch. Ze hadden beter moeten weten.'

... haalt Helena Vovsová, destijds een vijftienjarig hulpje in de tuin en de keuken van de Heydrichs, herinneringen op aan haar eerste ontmoeting met 'de slager van Praag', de dag van de aanslag en het bericht van zijn dood.

... somt komiek John Martin, die een boek over de aanslag schreef en zo'n beetje alles in huis heeft wat ermee te maken heeft, op wat er allemaal misging.

... laat wapenspecialist Peter Laidler zien hoe je met een stengun moet schieten en hoe makkelijk je dat verkeerd kunt doen.

... vertellen de twee zoons van de joodse Chemicus Ernst Chain hoe hun vader ontdekte dat penicilline infecties kan bestrijden en hoe hij zorgde dat miljoenen geallieerde soldaten daarvan konden profiteren, een prestatie waarvoor hij de Nobelprijs kreeg.

Himmlers hersens heten Heydrich (5)

Zondag 7 april, 20.15 uur, NPO 2

advertentie