Al ver vóór de val van Hitler werd Europa tussen Stalin en het Westen verdeeld. Zo kregen de Russen Polen en Tsjecho-Slowakije, maar dat wist lang niet iedereen daar.

Toen de burgers van Warschau in opstand kwamen tegen de Duitsers, smeekte hun radioman twee maanden lang om hulp. Hij snapt nu nog niet waarom het Russische leger geen vinger uitstak toen de Duitsers heel Warschau in puin legden.

De Amerikanen hadden Praag fluitend kunnen innemen. Maar ze deden het niet, de stad was beloofd aan de Russen. Toch staat bij de viering van de bevrijding tegenwoordig de kleinzoon van generaal Patton als eregast op het podium. Beneden hem wordt zijn grootvader nagespeeld door een Tsjech in een origineel Amerikaans uniform. Soms moet je de geschiedenis een handje helpen.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met de In Europa Salon. Gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 19 1944 – Warschau en Praag. Een gesprek over de afspraken van de grote drie: Churchill, Stalin en Roosevelt, over de verdeling van Europa na de Tweede Wereldoorlog, gemaakt op de conferenties van Teheran, Jalta en Potsdam. Met historicus en Stalinkenner Wim Berkelaar, Amerikadeskundige Hans Veldman en Geert Mak.